
Foto: Pexels
Osvježavajući hladni gazpacho, kremaste rajčice s jajima i još ponešto za svačije nepce
povezane vijesti
Sočne i mirisne, rajčice su pravi dragulj ljetne kuhinje.
Bilo da ih volite svježe ubrane iz vrta, blago pirjane ili polako pečene, njihova slatko-kisela ravnoteža može pretvoriti i najjednostavnije jelo u pravu gurmansku priču.
Donosimo recepte koji slave rajčicu u njezinim najrazličitijim ulogama: osvježavajući hladni gazpacho, kremaste rajčice s jajima i aromatične, nježno konfitirane rajčice.
PICO DE GALLO
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 15 min
SASTOJCI:
- 2 šalice nasjeckanih svježih
- rajčica (oko 3 do 4 manje
rajčice) - 3/4 šalice nasjeckanog luka
- 1/2 šalice nasjeckanog svježeg
- korijandera (cilantro)
- 1/4 šalice svježe iscijeđenog
- soka limete
- 2 češnja češnjaka, sitno
nasjeckana - 1 jalapeño paprika, očišćena
- od peteljke i nasjeckana
- 1/2 žličice morske soli (po potrebi dodati još)
PRIPREMA: U srednje velikoj zdjeli pomiješajte rajčicu, luk, korijander, sok limete, češnjak, jalapeño i sol.
Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine. Kušajte i po potrebi dodatno posolite.
Ohladite do posluživanja.
Foto: iStock
GAZPACHO
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: priprema 10 min, hlađenje 2 h
SASTOJCI:
- 1 krastavac
- 1,1 kg zrelih rajčica, nasjeckanih
- 1/2 crvene rog paprike, bez peteljke i sje
- menki
- 1/4 male crvene kapule, isprane
- 2 češnja češnjaka
- 1/4 šalice nasjeckanog svježeg korijandera (plus dodatno za ukras)
- 3 žlice crvenog vinskog octa
- 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žličica morske soli
- 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
- cherry rajčice, za ukras
- svježe začinsko bilje, za ukras
PRIPREMA: Sitno nasjeckajte jednu četvrtinu krastavca i sačuvajte za ukras. Ogulite preostali krastavac, narežite ga na komade i stavite u blender.
Dodajte rajčice, papriku, luk, češnjak, korijander, ocat, maslinovo ulje, sol i papar. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kušajte i po potrebi dodatno začinite, pa stavite u hladnjak najmanje 2 sata.
Poslužite juhu hladnu, ukrašenu sačuvanim krastavcem, cherry rajčicama, svježim biljem, s malo maslinovog ulja i svježe mljevenim paprom.
Foto: iStock
RAJČICE S JAJIMA
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 5 min pripreme, 15 min kuhanja
Rajčice s jajima (kineski klasik)
SASTOJCI:
- 450 g rajčica šljivarica (4 do 5 komada)
- 1 žlica biljnog ulja
- 5 velikih jaja, razmućenih
- 1 žličica tostiranog sezamovog ulja
- 1/4 pileće kocke za juhu
- 2 žličice šećera
- 1/2 žličice mljevenog bijelog papra
- 1/4 žličice soli
- 1 mladi luk, očišćen i narezan ukoso, za ukras
- 2 šalice kuhane riže, za posluživanje (po želji)
PRIPREMA: Rajčice prepolovite. Uklonite tvrdi dio gdje se spajaju s peteljkom. Svaku polovicu narežite na tri jednaka dijela (dobit ćete 6 kriški po rajčici).
U hladnu neprijanjajuću tavu promjera 20-25 cm dodajte biljno ulje i razmućena jaja.
Uključite srednju vatru. Kad se počne hvatati tanka podloga, počnite jaja lagano gurati u jednom smjeru kako biste dobili slojeve kajgane.
Kuhajte uz lagano miješanje dok jaja nisu gotovo sasvim kuhana, ali su još uvijek blago vlažna i sjajna, 2 do 5 minuta.
Prebacite jaja na tanjur i, ako je potrebno, obrišite tavu. U tavu dodajte sezamovo ulje, a zatim rajčice.
Pirjajte na srednje jakoj vatri oko 3 minute, dok rajčice ne omekšaju, ali da se ne raspadnu.
Dodajte pileću kocku, šećer i bijeli papar. Promiješajte dok se sve ne sjedini, otprilike 1 minutu. Vratite jaja u tavu s rajčicama.
Pirjajte još oko 2 minute, dok se sve ne zagrije i sjedini. Kušajte i po potrebi dodajte sol.
Pospite narezanim mladim lukom i poslužite uz kuhanu jasmin rižu, ako želite.
Foto: iStock
KONFITIRANE RAJČICE
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 5 min pripreme, 2 h pečenja
SASTOJCI:
- 450 g cherry rajčica na peteljci
- 1 glavica češnjaka
- 3/4 šalice maslinovog ulja (plus dodatno po potrebi)
- sol, po ukusu
- papar, po ukusu
PRIPREMA: Postavite rešetku na sredinu pećnice. Zagrijte pećnicu na 135 °C. U manji protvan (otprilike 28 x 18 cm), ravnomjerno rasporedite cherry rajčice.
Pokušajte ih složiti tako da svaka dodiruje dno posude, s minimalnim preklapanjem. Nožem odrežite otprilike 0,5 cm s vrha i dna glavice češnjaka kako bi se izložili režnjevi.
Stavite glavicu češnjaka u protvan uz rajčice. Ulijte 3/4 šalice maslinovog ulja u mjernu posudu, pa prelijte preko rajčica tako da budu uronjene otprilike do pola.
Po potrebi dodajte još ulja (ovisno o veličini rajčica i posude). Posolite i popaprite po ukusu. Pecite od 75 minuta do 2 sata, dok rajčice ne izgledaju blago smežurano, a kad ih probodete nožem, lako pucaju i omekšaju.
Rajčice trebaju ostati cijele, ali lako razmazive.
Češnjak treba biti mekan i zlatne boje. Izvadite protvan iz pećnice. Vilicom pažljivo odvojite rajčice od peteljki, pokušavajući ih zadržati cijelima.
Vilicom iscijedite omekšale režnjeve češnjaka iz ljuske i odbacite ljusku.
Foto: iStock