Sočne i mirisne

Donosimo tri recepta koji slave rajčicu u njezinim najrazličitijim ulogama

Life

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Osvježavajući hladni gazpacho, kremaste rajčice s jajima i još ponešto za svačije nepce

Sočne i mirisne, rajčice su pravi dragulj ljetne kuhinje.


Bilo da ih volite svježe ubrane iz vrta, blago pirjane ili polako pečene, njihova slatko-kisela ravnoteža može pretvoriti i najjednostavnije jelo u pravu gurmansku priču.


Donosimo recepte koji slave rajčicu u njezinim najrazličitijim ulogama: osvježavajući hladni gazpacho, kremaste rajčice s jajima i aromatične, nježno konfitirane rajčice.


PICO DE GALLO


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 15 min


SASTOJCI:


  • 2 šalice nasjeckanih svježih
  • rajčica (oko 3 do 4 manje
    rajčice)
  • 3/4 šalice nasjeckanog luka
  • 1/2 šalice nasjeckanog svježeg
  • korijandera (cilantro)
  • 1/4 šalice svježe iscijeđenog
  • soka limete
  • 2 češnja češnjaka, sitno
    nasjeckana
  • 1 jalapeño paprika, očišćena
  • od peteljke i nasjeckana
  • 1/2 žličice morske soli (po potrebi dodati još)

PRIPREMA: U srednje velikoj zdjeli pomiješajte rajčicu, luk, korijander, sok limete, češnjak, jalapeño i sol.


Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine. Kušajte i po potrebi dodatno posolite.


Ohladite do posluživanja.



Foto: iStock

GAZPACHO


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: priprema 10 min, hlađenje 2 h


SASTOJCI:


  • 1 krastavac
  • 1,1 kg zrelih rajčica, nasjeckanih
  • 1/2 crvene rog paprike, bez peteljke i sje
  • menki
  • 1/4 male crvene kapule, isprane
  • 2 češnja češnjaka
  • 1/4 šalice nasjeckanog svježeg korijandera (plus dodatno za ukras)
  • 3 žlice crvenog vinskog octa
  • 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žličica morske soli
  • 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • cherry rajčice, za ukras
  • svježe začinsko bilje, za ukras

PRIPREMA: Sitno nasjeckajte jednu četvrtinu krastavca i sačuvajte za ukras. Ogulite preostali krastavac, narežite ga na komade i stavite u blender.


Dodajte rajčice, papriku, luk, češnjak, korijander, ocat, maslinovo ulje, sol i papar. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kušajte i po potrebi dodatno začinite, pa stavite u hladnjak najmanje 2 sata.


Poslužite juhu hladnu, ukrašenu sačuvanim krastavcem, cherry rajčicama, svježim biljem, s malo maslinovog ulja i svježe mljevenim paprom.



Foto: iStock

RAJČICE S JAJIMA


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 5 min pripreme, 15 min kuhanja


Rajčice s jajima (kineski klasik)


SASTOJCI:


  • 450 g rajčica šljivarica (4 do 5 komada)
  • 1 žlica biljnog ulja
  • 5 velikih jaja, razmućenih
  • 1 žličica tostiranog sezamovog ulja
  • 1/4 pileće kocke za juhu
  • 2 žličice šećera
  • 1/2 žličice mljevenog bijelog papra
  • 1/4 žličice soli
  • 1 mladi luk, očišćen i narezan ukoso, za ukras
  • 2 šalice kuhane riže, za posluživanje (po želji)

PRIPREMA: Rajčice prepolovite. Uklonite tvrdi dio gdje se spajaju s peteljkom. Svaku polovicu narežite na tri jednaka dijela (dobit ćete 6 kriški po rajčici).


U hladnu neprijanjajuću tavu promjera 20-25 cm dodajte biljno ulje i razmućena jaja.


Uključite srednju vatru. Kad se počne hvatati tanka podloga, počnite jaja lagano gurati u jednom smjeru kako biste dobili slojeve kajgane.


Kuhajte uz lagano miješanje dok jaja nisu gotovo sasvim kuhana, ali su još uvijek blago vlažna i sjajna, 2 do 5 minuta.


Prebacite jaja na tanjur i, ako je potrebno, obrišite tavu. U tavu dodajte sezamovo ulje, a zatim rajčice.


Pirjajte na srednje jakoj vatri oko 3 minute, dok rajčice ne omekšaju, ali da se ne raspadnu.


Dodajte pileću kocku, šećer i bijeli papar. Promiješajte dok se sve ne sjedini, otprilike 1 minutu. Vratite jaja u tavu s rajčicama.


Pirjajte još oko 2 minute, dok se sve ne zagrije i sjedini. Kušajte i po potrebi dodajte sol.


Pospite narezanim mladim lukom i poslužite uz kuhanu jasmin rižu, ako želite.



Foto: iStock

KONFITIRANE RAJČICE


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 5 min pripreme, 2 h pečenja


SASTOJCI:


  • 450 g cherry rajčica na peteljci
  • 1 glavica češnjaka
  • 3/4 šalice maslinovog ulja (plus dodatno po potrebi)
  • sol, po ukusu
  • papar, po ukusu

PRIPREMA: Postavite rešetku na sredinu pećnice. Zagrijte pećnicu na 135 °C. U manji protvan (otprilike 28 x 18 cm), ravnomjerno rasporedite cherry rajčice.


Pokušajte ih složiti tako da svaka dodiruje dno posude, s minimalnim preklapanjem. Nožem odrežite otprilike 0,5 cm s vrha i dna glavice češnjaka kako bi se izložili režnjevi.


Stavite glavicu češnjaka u protvan uz rajčice. Ulijte 3/4 šalice maslinovog ulja u mjernu posudu, pa prelijte preko rajčica tako da budu uronjene otprilike do pola.


Po potrebi dodajte još ulja (ovisno o veličini rajčica i posude). Posolite i popaprite po ukusu. Pecite od 75 minuta do 2 sata, dok rajčice ne izgledaju blago smežurano, a kad ih probodete nožem, lako pucaju i omekšaju.


Rajčice trebaju ostati cijele, ali lako razmazive.


Češnjak treba biti mekan i zlatne boje. Izvadite protvan iz pećnice. Vilicom pažljivo odvojite rajčice od peteljki, pokušavajući ih zadržati cijelima.


Vilicom iscijedite omekšale režnjeve češnjaka iz ljuske i odbacite ljusku.



Foto: iStock