Kovrče

Donosimo sedam trikova uz koje će vaša kovrčava kosa uvijek biti zdrava i lijepa

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Vaše kovrče mogu prelaziti od blistavog i sjajnog izgleda do isušenihi krhkih vlasi ako se o njima ne brinete pravilnoPostoje neke stvari koje samo ljudi s kovrčavom kosom razumiju, poput izbjegavanja češljanja kose kada je osušena.


Bilo tko s kovrčavom kosom razumije izazov održavanja kovrčave kose ljeti. Osim vlage postoji i problem štetnih UV zraka. Svi znamo kako sunce može imati štetne učinke na našu kožu, ali postoje i istraživanja kako UVA i UVB zrake utječu na vlasište i kosu.


Studije pokazuju da je UVA zračenje odgovorno za uklanjanje boje kose, a UVB zračenje dovodi do gubitka proteina kose. Apsorpcijom zračenja u aminokiselinama stvaraju se slobodni radikali, koji utječu na bjelančevine kose poput keratina.
Naša kosa zahtijeva zaštitu od sunca, baš kao i naša koža.


Čak i klor, iako je odličan za uklanjanje bakterija u javnim bazenima, on može ukloniti i prirodna ulja s kose što nije baš najzdravije što možemo priuštiti kosi.


Između visokih temperatura, vlažnosti, UV zraka i izlaganja kloru, vaše kovrče mogu prelaziti od blistavog i sjajnog izgleda do isušenihi krhkih vlasi ako se o njima ne brinete pravilno, piše Hello Giggles.


Počnite sa zdravom prehranom


Zdrava kosa započinje zdravom prehranom. Uravnotežena prehrane s hranjivim sastojcima može pomoći u rastu kose. Na primjer, losos, skuša i haringa sadrže omega-3 masne kiseline koje su povezane sa zdravljem kose.


Ostala hrana koja može pozitivno utjecati na kosu uključuje jaja, avokado, špinat, bobičasto voće i drugo svježe voće i povrće. Nedostatak određenih vitamina može oslabiti kosu i uzrokovati gubitak kose.


Nedostatak proteina ili željeza u prehrani može dovesti do gubitka kose. Ono što jedete može duboko utjecati na zdravlje vaše kose i uvijek je sjajno mjesto za početak ako primijetite znakove oštećenja.


Koristite kvalitetna ulja za kosu i za vlasište i za kosu


Osobe kovrčave kose trebaju koristiti sredstva za detoksikaciju i čišćenje svaki drugi dan umjesto učestalijeg šamponiranja jer to može poremetiti definiciju kovrča.


Detoksikacijska ulja za čišćenje održavaju ravnotežu zdravog kvasca na vlasištu i štite ga od nezdravih bakterija koje se mogu razviti kao posljedica visokih temperatura.


Za kosu koristite hranjiva ulja. Mnogo toga što radimo kako bismo zaštitili kovrčavu kosu počinje kada je kosa vlažna. Započnite s krajevima i krenite prema gore tako da se svaki minimalan ostatak proizvoda nalazi blizu korijena.


Pronađite mjeru, odnosno, ne nanosite previše ulja na vlasište jer to može začepiti folikul i dovesti do iritacije vlasišta.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Koristite masku za duboku hidrataciju i obnavljanje


Kovrčava kosa sklona je suhoći, a biti na suncu može je dodatno isušiti. Upotrijebite hidratantnu masku za kosu i vlasište kako biste zapečatili kutikulu i pomogli joj da ostane vlažna i meka kosa koja sjaji zdravim sjajem.


Što više pružite vlage i hranjivih sastojaka kosi, manje će se vlasi proširiti kako bi pokupile vlagu iz zraka. Dodavanje tretmana parom u vašu rutinu njege, također je jedan od načina adekvatne brige o kovrčavoj kosi.


Budite nježni prema svojim kovrčama


Kovrčava kosa je po prirodi krhka, pogotovo kada je mokra, a način na koji se ponašate prema njoj imat će ogroman utjecaj na njeno zdravlje. Umjesto da kosu trljate ručnikom, poslužite se omotačem od mikrofibre vlakana kako biste osušili kosu nježno istiskujući vlagu. Zatim prstima razdvojite vlažne kovrče.


Četkajte kosu tek kada je na pola osušena, da ne biste uzrokovali lomljenje. Odlučite se na češalj sa širokim zupcima koji nježno razdvaja kosu bez loma ili boli. Dok je kosa još vlažna nanesite na nju regenerirajuće mlijeko.


To je posebno važno kada provodite dan na plaži ili na bazenu, jer će time vratiti sjaj i održati vlagu.


Izbjegavajte „blajhanje“,  a umjesto toga, odaberete polu ili višestruko trajnu boju kako bi kosa bila sjajnija i zdravija. Pokušajte izbjeći prečesto pranje kose.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Umanjite izlaganje toplini


Fen, pegla i figaro mogu biti tajno oružje kovrčavih djevojaka. No ljeti pokušajte maksimalno izbjegavati grijanje kako biste izbjegli isušivanje kose. Oni mogu oštetiti bjelančevine vaše kose, što onda može dovesti do toga da toplina od sunca prodre u kosu i prouzroči lomljenje.


Odlučite se za tehnike stylinga bez topline i pokušajte sušenjem na zraku kako biste stvorili nonšalantan izgled prirodnih kovrča bez pomagača uz koje smatrate da ćete postići idealan izgled.


Spavajte na svilenoj jastučnici


Spavanje na svilenoj jastučnici ključno je za održavanje kovrčave kose, jer svila zadržava vlagu u kosi, umjesto da je upija u materijal vaše jastučnice dok spavate.


Kao alternativa, možete spavati s kosom u svilenoj kapi ili turbanu kako biste zaštitili kovrče. Svila pomaže produžiti život kovrče, tako da možete dobiti dodatnih nekoliko dana bez pranja kose.


kovrcava_kosa

FOTO/Unsplash


Razmislite o korištenju šešira


Preporučuje se nošenje šešira, pogotovo ako imate obojenu kosu, jer ona može biti svjetlija od izlaganja suncu. Zvuči jednostavno, ali šešir širokog oboda ili marama stvara fizičku barijeru između vas i sunca i štiti vaše vlasište i kosu.


Također, koristite proizvode sa zaštitnim faktorom za toplinu. Potražite proizvode s UV zaštitom koji će zaštititi vašu kosu tijekom cijelog dana. Ključ održavanja zdrave kovrčave kose je prihvaćanje prirodne teksture vaše kose.


Prije nego što počnete razmišljati o stiliziranju svoje kovrčave kose, pronađite zdravu osnovnu liniju koja će vam u konačnici pomoći da postignete izgled za kojim žudite.