Višak tikvica?

Donosimo recept za domaće njoke od tikvica, bez krumpira

L. S.

Foto: iStock

Foto: iStock

Osim što su ukusni, njoki od tikvica jednostavno se rade, a možete ih i zamrznuti za brzi obrok

Ako volite talijansku kuhinju, ali želite malo zdraviju i laganiju verziju klasičnog jela, ovi domaći njoki od tikvica pravi su pogodak.


Umjesto krumpira, baza je sočna, naribana tikvica pomiješana s malo brašna i sira.


Rezultat? Mekani zalogaji puni okusa, a lagani za želudac.


Osim što su ukusni, njoki od tikvica jednostavno se rade, a možete ih i zamrznuti za brzi obrok kad nemate vremena.


Sastojci


  • 1,35 kg tikvica (naribanih krupnim dijelom ribeža)
  • 90 g brašna (glatko ili bezglutensko, plus malo za posipanje)
  • 25 g naribanog Pecorino Romano sira (ili parmezana) (po želji)
  • 1 žličica krupne soli
  • maslinovo ulje u spreju

Priprema


U velikoj dubokoj tavi ili loncu zagrijte naribane tikvice (bez dodatne vode) i poklopljene kuhajte 8–12 minuta, dok ne omekšaju. Ostavite da se ohlade.


Tikvice potom stavite u čistu kuhinjsku krpu i snažno iscijedite kako biste uklonili što je moguće više tekućine. Prebacite u veliku zdjelu.


U zdjelu s tikvicama dodajte brašno, sir po želji i sol. Najprije miješajte vilicom, a zatim rukama dok ne dobijete glatko tijesto.


Radnu površinu pospite brašnom.


Tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova (svaki oko 78 g). Svaki dio razvaljajte u „kobasicu“ debljine 1,2 cm i duljine 25 cm.


Narežite na jednake komade.


Skuhajte ih kratko u kipućoj vodi ili ih zamrznite.