
Foto: iStock
Osim što su ukusni, njoki od tikvica jednostavno se rade, a možete ih i zamrznuti za brzi obrok
povezane vijesti
Ako volite talijansku kuhinju, ali želite malo zdraviju i laganiju verziju klasičnog jela, ovi domaći njoki od tikvica pravi su pogodak.
Umjesto krumpira, baza je sočna, naribana tikvica pomiješana s malo brašna i sira.
Rezultat? Mekani zalogaji puni okusa, a lagani za želudac.
Osim što su ukusni, njoki od tikvica jednostavno se rade, a možete ih i zamrznuti za brzi obrok kad nemate vremena.
Sastojci
- 1,35 kg tikvica (naribanih krupnim dijelom ribeža)
- 90 g brašna (glatko ili bezglutensko, plus malo za posipanje)
- 25 g naribanog Pecorino Romano sira (ili parmezana) (po želji)
- 1 žličica krupne soli
- maslinovo ulje u spreju
Priprema
U velikoj dubokoj tavi ili loncu zagrijte naribane tikvice (bez dodatne vode) i poklopljene kuhajte 8–12 minuta, dok ne omekšaju. Ostavite da se ohlade.
Tikvice potom stavite u čistu kuhinjsku krpu i snažno iscijedite kako biste uklonili što je moguće više tekućine. Prebacite u veliku zdjelu.
U zdjelu s tikvicama dodajte brašno, sir po želji i sol. Najprije miješajte vilicom, a zatim rukama dok ne dobijete glatko tijesto.
Radnu površinu pospite brašnom.
Tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova (svaki oko 78 g). Svaki dio razvaljajte u „kobasicu“ debljine 1,2 cm i duljine 25 cm.
Narežite na jednake komade.
Skuhajte ih kratko u kipućoj vodi ili ih zamrznite.