Knjige za plažu

Donosimo prijedloge za ljetno čitanje: Ova bi 3 naslova valjalo spakirati u torbu za plažu

Karmen Bosnić

Foto: iStock

Foto: iStock

Ima li što bolje od opuštanja uz dobru knjigu?Knjigoljpci će priliku za uživanje na plaži uz knjigu itekako dobro iskoristiti. Ima li što bolje od opuštanja uz miris mora i odlično štivo?


Odabrali smo stoga tri naslova koja bi svakako valjalo spakirati u torbu za plažu. Donosimo tako jednu ljubavnu priču, knjigu o kultnoj seriji “Prijatelji” i krimi/triler gdje glavnu riječ vodi talijanska mafija – za svakoga ponešto.


“Ljeto na talijanskom jezeru”


Autorica Lucy Coleman, izdavač Stilus knjiga
Autorica svjetskih bestselera Brianna Middleton svojim je ljubavnim pričama osvojila milijune čitatelja. No, sada je u velikim problemima jer nema inspiracije, a na ljubavnom planu doživljava neuspjeh.


Prigoda da provede ljeto držeći predavanja u spisateljskoj oazi smještenoj u idiličnoj vili na obali jezera Garda, vili koju posjeduje poznati pisac povijesnoratnih romana Arran Jamieson, možda je upravo ono što će ju nadahnuti i ponovo unijeti romantiku u njezin život.


Briannino ljeto pod talijanskim suncem moglo bi predstavljati početak njezine vlastite bajke, koja će završiti riječima »i živjeli su sretno do kraja života«.Linn B. Halton, nekoć dizajnerica interijera, a sada spisateljica koja piše pod pseudonimom Lucy Coleman napisala je 18 romana. Živi u Coed Duonu u Walesu i otvoreno priznaje da je vječna romantičarka.


Linn je članica društava »Romantic Novelist’s Association« i »Society of Authors«. Piše vedre romane o životu, ljubavi i međuljudskim odnosima.


Ugovor


 


Autorica Mojca Širok, izdavač Mozaik knjiga


Priča počinje u Rimu s tri smrti u jednoj noći. Prvo se ubojstvo događa u prestižnoj rimskoj četvrti, u vili jednog od najuspješnijih rimskih odvjetnika. Potom slijedi prometna nesreća u kojoj pogiba uspješni talijanski kirurg, a na kraju se i mafijaški boss ubije u zatvoru.


Istraga vodi do otkrića da glavni akteri – inspektori, novinari, tužitelji i političari – imaju zajedničku prošlost i da se njihove ljubavne i prijateljske veze isprepliću sa službenim dužnostima, pa su izbrisane granice gdje završava država i započinje mafija…


Ugovor iz naslova knjige je zapravo ugovor s vragom, koji vodeći talijanski političari sklapaju sa sicilijanskom mafijom.
Upravo je sicilijanska mafija zaintrigirala slovensku književnicu i novinarku Mojcu Širok koja je o tom zloglasnom miljeu reportaže pisala za »Mladinu«, da bi nakon nekoliko godina za RTV Slovenija snimila i dokumentarni film »Šutnja u Palermu«.


Objavila je i knjige »Posljednji rimski car«, »Vlast bez obraza« i »Od Benedikta do Franje«.


 


Prijatelji – Ona o seriji Friends


Autorica Kelsey Miller, izdavač Rockmark


Kad su se 1994. »Prijatelji« (»Friends«) pojavili na malim ekranima, nitko nije očekivao da će serija postati glavna uzdanica NBC-ja, a kamoli globalni fenomen.


U godinama koje su uslijedile, »Prijatelji« su zacementirali svoje mjesto prošavši put od hita u udarnom terminu do kultnog klasika. Živote, ljubavne zgode i nezgode Rossa, Rachel, Monice, Chandlera, Joeyja i Phoebe pratili su – i još uvijek prate – milijuni ljudi, a slavne epizode prepričavaju se i danas, 16 godina od posljednje emitirane.


Knjiga istražuje zašto je serija postala popularna i daje odgovor na još važnije pitanje – zašto je još uvijek popularna. Autorica na 180 stranica prati nastanak serije, donosi uvid u zbivanja ispred kamera, brojne anegdote iza njih.


Prema podacima CableTV.com tijekom karantene za vrijeme pandemije korone »Prijatelji« su bili najgledanija serija u SAD-u. Vijest da se glumačka postava ponovo okupila te da uskoro snimaju novu sezonu posebno je obradovala gledatelje.