HAVAJI NA TANJURU

Donosimo nekoliko slasnih recepata u kojima je glavna zvijezda ananas

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Od slatko kisele piletine do ananasa na žaru s medom i cimetom

SLATKO-KISELA PILETINA


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 25 min


SASTOJCI:


  • 400 g pilećeg filea
  • 1 crvena paprika
  • 1 manja glavica luka
  • 150 g ananasa (iz konzerve ili svježeg)
  • 2 žlice kečapa
  • 2 žlice sojinog umaka
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica škrobnog brašna (gustin)
  • ulje za prženje

PRIPREMA: Piletinu narezati na kockice, posoliti i popržiti, te ostaviti sa strane. Pirjati luk i papriku, dodati narezani ananas. Vratiti piletinu, dodati sojin umak, kečap, jabučni ocat i šećer, te zgusnuti gustinom razmućenim u malo vode. Kuhati još 5 minuta. Poslužiti uz rižu.



Foto: iStock

PIÑA COLADA PILETINA


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 20 min


SASTOJCI:


  • 2 pileća filea
  • 200 ml kokosovog mlijeka
  • 150 g ananasa narezanog na komadiće
  • sol, papar
  • malo maslaca ili ulja
  • malo bijelog ruma ili curry praha po želji

PRIPREMA: Piletinu narezati na trakice, posoliti i popržiti na maslacu. Dodati ananas, kratko zapeći. Dodati kokosovo mlijeko, začine i kuhati do zgušnjavanja. Poslužiti s rižom.



Foto: iStock

PRŽENA RIŽA S ANANASOM


TEŽINA: srednje lako


VRIJEME: 30 min


SASTOJCI:


  • 200 g kuhane riže (hladne)
  • 1 jaje
  • 1/2 glavice luka
  • 1 šalica ananasa narezanog na kockice
  • 1 mrkva, sitno sjeckana
  • 2 žlice sojinog umaka
  • ulje
  • po želji: škampi, piletina, indijski oraščići

PRIPREMA: Ispeći kajganu i odložiti. Pirjati luk, mrkvu i ananas. Dodati rižu, sojin umak i jaje. Sve promiješati, po želji dodati škampe, piletinu ili oraščiće.



Foto: iStock

ANANAS NA ŽARU S MEDOM I CIMETOM


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 10 min


SASTOJCI:


  • 1 svježi ananas ili konzervirani kolutovi
  • 2 žlice meda
  • 1/2 žličice cimeta

PRIPREMA: Narezati ananas na kolutove, ili konzervirane kolutove ocijediti, premazati medom i posipati cimetom. Grilati s obje strane od 2 do 3 minute. Poslužiti toplo, uz sladoled ili samostalno.



Foto: iStock