Pripremite je sami

Domaća marmelada od klementina i viskija za divan početak dana

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Mirisna, neodoljiva i slatka... marmelada koju nećete moći prestati jesti

Domaća marmelada od klementine i viskija je divna kombinacija na kruhu ili tostu s puno maslaca. Miris citrusa koji bubri i baca mjehuriće na štednjaku, ispunjava kuću najljepšim mirisom. Ima nešto posebno u tome, a čak i sam proces ili rezanje kore na trakice je pravi užitak.


Zato vam otkrivamo recept koji će učiniti da jednako uživate i u pripremi, i u jelu ovog domaćeg namaza. Zamislite doručak koji miriše na klementine i toplu kavu. Idilično, zar ne?


SASTOJCI


  • 10 klementina
  • 2 velika limuna
  • 1,5 litra vode
  • 1 kg granuliranog šećera
  • 150 g  šećera
  • 100 ml viskija

UPUTE


Staklenke operite kipućom vodom da se steriliziraju i ostavite da se osuše


Operite klementine, zatim ih prepolovite i iscijedite sok u veću posudu. Iz voća izvadite pulpu, čvrsto zamotajte u gazu i dodajte je u tavu. Koru narežite na male trakice i dodajte u tavu zajedno s limunovim sokom. (ako želite dodatnu gorku notu, dodajte i korice limuna)


Dodajte 1,5 litre vode i pirjajte na srednje jakoj vatri 45 minuta ili dok kora klementine ne omekša. Pazite da tekućinu ne zagrijete jako jer će se previše smanjiti količina, možete dodati još vode ako ste pretjerali.


Uklonite vrećicu hvataljkama, a zatim stavite u cjedilo ili sito preko tave kako biste ocijedili višak tekućine. Kada se dovoljno ohladi, iscijedite višak tekućine prije nego što ga bacite.


Stavite tanjur u zamrzivač.


Smanjite vatru na nisku i dodajte šećere. Pirjajte dok se šećer ne otopi, povremeno miješajući. Podignite vatru do vrenja i kuhajte 10-15 minuta dok marmelada ne dosegne 105°C . Provjerite je li  marmelada postigla pravu konzistenciju tako da stavite kap marmelade na hladan tanjur i stavite u zamrzivač na 5 minuta. Prstom gurnite smjesu, ako se lagano mreška, gotova je.


Ako je tekstura još tekuća, onda pustite da marmelada prokuha. Testirajte svakih 10 do 15 minuta. Nekim smjesama može trebati i do 50 minuta da postignu konzistenciju.


Promiješajte viski kroz marmeladu i pirjajte još 5 minuta. Ostavite da se ohladi 10 minuta, a zatim prelijte u staklenke za džem.