Roditelje mole za oprez

Djeca završila u bolnici zbog izazova iz serije Squid Game. Dječak zadobio opekline trećeg stupnja

S.M.

Foto: iStock

Foto: iStock

Mlađa djeca zadobivaju ozljede od vrućeg šećera.Troje djece u Australiji završilo je u bolnici zbog izazova koji se već neko vrijeme širi društvenim mrežama, a inspiriran je Netflixovom uspješnicom Squid Game.


Dječja bolnica u Sydneyju roditeljima je izdala upozorenje o ovom izazovu kazavši da može doći do ozljeda i komplikacija.


Riječ je o izazovu koji se već neko vrijeme širi na TikToku, a uključuje rezbarenje oblika od tankog komada pčelinjeg saća bez da se isti slomi.
U seriji je to bila jedna od igrica koju su sudionici morali proći, a riječ je o inače starom korejskom slatkišu kojeg znamo pod imenom Dalgona ili ppopgi, napravljenog od otopljenog šećera i sode bikarbone.


Iako se na prvu čini bezazlenim, mlađa djeca zadobivaju ozljede od vrućeg šećera koje rezultira opeklinama na koži te oštećenju kožnog tkiva.


News.au piše da je jedno od djece koje je završilo u bolnici Aiden Higgie (14) koji je zadobio opekline trećeg stupnja na nogama pokušavajući riješiti izazov. Šećer je otapao u posudi koja nije prikladna za mikrovalnu te je posuda sa šećerom eksplodirala.


“Puno djece njegova godišta gleda Squid Game. Serija je vrlo popularna i Aiden je pokušao izvesti izazov kojeg je vidio na TikToku”, kazala je dječakova majka Helena Higgie.


Objasnila je da je njezin sin koristio vodu, sodu i šećer te smjesu stavio u plastičnu šalicu. Dodaje da je mnoštvo šalica u njihovom domu prikladno za mikrovalnu, ali da ih djeca teško razlikuju od onih koje ne smiju koristiti za ovu pećnicu.


Helena je bila u drugoj prostoriji kada je šalica eksplodirala nakon što se zagrijala.


“Opečena mu je ruka, a zato što su se otopili i šećer i plastika, sve mu je iscurilo od koljena na niže i zalijepilo se za kožu. Ruke su mu u redu jer je po njima zadobio opekline prvog stupnja, ali noge su zadobile opekline trećeg stupnja i još pokušavamo dokučiti hoće li doći do presađivanja kože. Trenutno smo na odjelu svakih nekoliko dana jer su opekline jake, a proces je dugotrajan”, kaže zgrožena majka.


Aiden će čak godinu dana morati nositi posebnu vrstu zavoja, a o incidentu kaže da mu je bilo dosadno te da je izazov vidio na internetu. Ovim putem upozorava druge da to ne rade ili da pokušaju izazov dok su roditelji kraj njih.


Doktor Erik La Hei s odjela za opekline u Dječjoj bolnici Network u Sydneyju, kaže da je osim tri slučaja u svojoj bolnici, čuo za njih još nekoliko.


“Otopljeni šećer je puno topliji od kipuće vode i praktički odmah stvara vrlo duboke opekline. Izazov je prilično opasan”, kazao je da dodao da je prva pomoć kod opeklina stavljanje tkiva pod hladnu vodu na dvadeset minuta da se smanji temperatura i zaustavi proces.