Istraživanje

Djeca na veganskoj prehrani imaju slabije kosti od djece koja jedu sve. Nedostaju im ovi nutrijenti

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Mogu imati zdravija srca i manje tjelesne masnoće od svejeda, ali odrastaju niža i slabijih kostiju, otkrilo je istraživanje.Djeca na veganskoj prehrani više nisu nešto novo jer se već godinama primjećuje sve veći broj roditelja koji djecu odluči odgajati isključivo na takvoj vrsti prehrane.


Istraživači s Instituta za dječje zdravlje UCL Great Ormond Street i Dječjeg memorijalnog zdravstvenog instituta u Varšavi u Poljskoj nedavno su proveli istraživanje koje je proučavalo ‘opasnosti veganske prehrane za dojenčad’.


Otkriveno je da djeca odgajana na veganskoj prehrani mogu imati zdravija srca i manje tjelesne masnoće od svejeda, ali odrastaju niža i slabijih kostiju.
Istraživanje se usredotočilo na 187 zdrave djece u dobi od pet do deset godina između 2014. i 2016. godine.  Od toga je 63 djece bilo vegetarijanaca, 52 vegana i 72 svejeda.


Tijekom istraživanja, prikupljani su podatci o rastu, tjelesnoj građi, kardiovaskularnom riziku i statusu mikrohranjivih sastojaka kod djece vegetarijanaca ili vegana. Rezultati su potom uspoređeni sa skupinom djece koja su konzumirala meso u prehrani.


Djeca na veganskoj prehrani imaju manje minerala


Rezultati studije kažu da su djeca koja su se pridržavala biljne (veganske) prehrane, bila u prosjeku tri centimetra niža od onih koji su jeli meso.


Studija je otkrila i da veganska djeca imaju 4-6 posto manje sadržaja minerala u kostima te je više od tri puta veća vjerojatnost da im nedostaje vitamina B12 od djece koja jedu sve.


Istodobno su imali i 25 posto niže razine lipoproteina male gustoće (LDL) – nezdravog oblika kolesterola – i niže razine tjelesne masti.


“Otkrili smo da su vegani imali veći unos hranjivih sastojaka koji su ukazivali na ‘neprerađenu’ vrstu biljne prehrane koja je zauzvrat povezana s nižom tjelesnom masnoćom i boljim profilom kardiovaskularnog rizika”, rekla je dr. Małgorzata Desmond, koautorica studije u priopćenju za medije.


“S druge strane, niži unos proteina, kalcija i vitamina B12 i D može objasniti njihove nepovoljnije koncentracije minerala u kostima i serumskih vitamina”, dodaje.


Profesor Jonathan Wells iz UCL-a, voditelj studije, rekao je da ljude sve više privlači biljna prehrana iz nekoliko razloga, uključujući promicanje dobrobiti životinja i smanjenje našeg utjecaja na okoliš.


“Zapravo, globalni pomak prema biljnoj prehrani sada je prepoznat kao presudan za sprečavanje klimatskog sloma i mi snažno podržavamo ovaj napor”, rekao je.


“Također znamo da je do sada istraživanje utjecaja ove dijete na zdravlje djece bilo uglavnom ograničeno na procjenu visine i težine i provodilo se samo kod djece vegetarijanaca. Naše istraživanje pruža značajan uvid u zdravstvene ishode djece koja slijede vegetarijansku i vegansku prehranu”, objašnjava Wells.


Upozorenje o veganskoj prehrani za djecu


Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, također je otkrila da je 63 djece koja slijede vegetarijansku prehranu imalo manji rizik od prehrambenih nedostataka u odnosu na svejede, ali manje zdrav kardiovaskularni profil.


“U početku smo bili iznenađeni lošim zdravstvenim profilom kardiovaskularnog sustava vegetarijanske djece, ali njihovi prehrambeni podaci pokazali su da jedu relativno prerađenu vrstu biljne prehrane s manje zdrave razine vlakana i šećera u usporedbi s veganima”, kaže dr. Desmond s UCL-a i Dječjeg memorijalnog zdravstvenog instituta.


„Dakle, učimo da samo jedenje biljnih dijeta nije jamstvo zdravlja; još uvijek moramo odabrati zdravu hranu”, dodaje.


Tim je naglasio potrebu za dodatkom vitamina B12 i vitamina D u biljnoj prehrani i dodao da roditelji moraju biti svjesni rizika veganske prehrane.


“Naše istraživanje pokazuje da javnosti moramo pružiti više savjeta o tome kako mogu zdravo jesti na biljnoj prehrani”, rekao je profesor Wells.


„To je osobito važno za djecu jer mogu imati veće potrebe za hranjivim tvarima dok rastu. Cilj nam je provesti daljnja istraživanja kako bismo maksimizirali zdravstvene prednosti biljne prehrane kod djece.”, zaključuju, a prenosi australski News.