Hommage proljeću

Diana Viljevac lansirala je novu kolekciju. Razgovarale smo s njom o svim detaljima

Sanda Milinković

Foto: John Pavlish/Karmen Poznić

Foto: John Pavlish/Karmen Poznić

Njezina ready to wear kolekcija bila nam je povod za razgovor u kojem smo doznali još neke detalje iz poslovnog i privatnog života jedne od omiljenih hrvatskih dizajnerica.Dizajnerica Diana Viljevac nedavno je lansirala svoju najatraktivniju kolekciju do sada. Čitavom kolekcijom proteže se dizajnerici svojstven minimalistički potpis kojeg već više od desetljeća prepoznajemo na domaćoj modnoj sceni.


Iz inovativne kolekcije izdvajaju se košulje za koje i sama dizajnerica kaže da su bezvremenski komad, a naglasak je stavljen na prirodne materijale i bijele note koje su upotpunjene naizgled upečatljivim, ali suptilnim detaljima.


Njezina nova ready to wear kolekcija bila nam je povod za razgovor u kojem smo doznali još neke detalje iz poslovnog i privatnog života jedne od omiljenih hrvatskih dizajnerica.
diana_viljevac


Diana Viljevac otkriva najveće uspjehe u protekloj godini


Prvo što smo je upitali jest da opiše prošlu godinu u kojoj je, pandemiji unatoč, uspješno otvorila svoju prvu trgovinu.


„Iako smo se svi veselili ostavljanju te paklene 2020. iza nas, čini se kao da nas čeka još vremena da je u potpunosti zaboravimo. Prošla godina je započela kao šok kojemu se nitko nije nadao i mislim da nema osobe koja ne osjeća posljedice pojave pandemije.


Za poduzetnike, bez obzire koje kategorije, to je značilo zaista puno prilagodbe i strateškog planiranja, a to se ponekad kosi s poslom dizajnera koji često stvaraju i bez plana, u trenutku inspiracije.Prošlu godinu započela sam ostvarivanjem dugogodišnjeg cilja – otvaranjem svog prvog dućana u centru Zagreba, Dežmanovoj 4, i imala sam sreće što sam to uspjela učiniti prije silnih promjena i mjera jer me upravo taj dućan podsjeća na postignuća u zadnjih dvanaest godina rada. Ostatak godine zahtijevao je mnogo strpljenja, brzih odluka, odricanja, ali nisu izostali niti rezultati“, započinje svoju priču naša sugovornica.


Osim otvaranja trgovine, kaže da joj među najveće uspjehe iz prošle godine spadaju održavanje potpuno novog projekta, nekoliko novih kolekcija te eventualni padovi koje je preživjela i iskoristila ih kao svojevrsnu lekciju.


„Drago mi je i što uspješno prevladavamo sve mjere i zabrane koje utječu i na mene kao i na posjetitelje mog dućana, te nisam htjela promijeniti koncept rada i početi raditi po naručenim terminima, već su svi posjetitelji dobrodošli navratiti u Dežmanovu 4 kada god im odgovara. Mogu reći i da sam ponosna što sam uspjela odagnati ružne misli i pesimizam i posvetiti se poslu da bih i sebe a i druge podsjetila na sve lijepe sitnice kojima smo okruženi“, kaže dizajnerica.


Trgovina u Dežmanovoj


Realizacija kolekcije koja ju opisuje


Prošlogodišnji početak pandemije ovu svestranu poslovnu ženu nije zaustavio jer, kako sama kaže, jednostavno to nije dopustila. U otvaranje dućana nije ušla ishitreno niti nakon kratkoročnog razmišljanja, a iako nije, baš poput nikoga, očekivala pandemiju i strašnu globalnu krizu, u maniri prave poduzetnice, bila je svjesna da svaki korak naprijed sa sobom nosi i prepreke, što je scenarij za koji se unaprijed pripremala.


„Za mene kao dizajnericu to prije svega znači spremnost na promjene, prilagodbe, i to sam radila cijelu prošlu godinu; slušala klijentice, prilagođavala se situaciji, smanjenom broju okupljanja i proslava, i bez obzira na to zadržala sam svoje klijentice nekim drugim komadima.


Zvuči čudno što mi je izolacija i potpuna promjena ritma rada i života ustvari pomogla, ali uistinu je tako, jer sam dobila možda jedinstvenu priliku da realiziram kolekciju o kojoj sam sanjala godinama, a u potpunosti opisuje mene i moje stavove o tome kako treba izgledati urbana, poslovna žena“, objašnjava dizajnerica.


Upitali smo ju i smatra li ovu godinu drugačijom od prethodne.


„Teško je odgovoriti koliko je drugačija jer se pojedine scene vraćaju i zaista podsjećaju na ožujak 2020. kada je sve krenulo, u tom smislu je situacija ista.


No, primjećujem razlike u ljudima, klijenticama. Prošle godine kao da je na trenutak sve stalo, nitko više nije živio, planirao, samo smo čekali da taj nepoznati uljez prođe, a ove godine ipak osjećam manjak straha i neizvjesnosti jer smo, valjda, svi postali svjesni da je ovo ‘novo normalno’ trajnije stanje nego smo se nadali, i svi se prilagođavamo novim okvirima unutar kojih trenutno živimo.


Bez obzira na sve, osjećam puno veći optimizam, i osobno ali i kroz klijentice koje smišljaju i planiraju događanja na otvorenom ovog proljeća i ljeta, i taj optimizam koji mi je toliko nedostajao prošle godine me nosi prema novim idejama i planovima“, kaže nam Diana Viljevac.


Foto: Karmen Poznić


Svima koji pratimo hrvatsku modnu scenu poznat je Dianin minimalistički i elegantni potpis. Stoga nas je zanimalo postoje li neki komadi iz prethodnih kolekcija koji su u modnom smislu obilježili prošlu godinu.


„Prošle godine sam ipak predstavila novitete kako bih se približila ženama koje ne traže samo svečanu odjeću već i specijalne modele koje mogu koristiti i za poslovne prigode, te sam ljetnom kolekcijom haljina od novih materijala, a i kolekcijom kožnih modnih dodataka upotpunila ponudu.


Publika je zaista odlično reagirala na haljine Diva, Leda i Anna, kraće, elegantne ali nosive haljine koje se mogu izraditi u više boja i po mjeri, a mladenke su poludjele za jednostavnom verzijom vjenčanice Koko, i svečanim, otmjenim modelom Ava.


Naglasak na udobnosti i praktičnosti


Modni dodaci su jednako traženi bez obzira na sezonu, ali moram priznati da je uvođenje novih dodataka poput tankog remenja, novčanika i etuija donijelo olakšanje muškom spolu jer su napokon pronašli idealan poklon za drugu polovicu“, objašnjava nam Diana.


Spomenula je i apsolutni zimski hit, kapute Eli, Vivian i Nicola koji su rasprodani odmah nakon predstavljanja kolekcije. Srećom za sve koji ih nisu stigli uhvatiti na vrhuncu sezone, dobra je vijest da se modeli izrađuju i dalje.


Foto: Karmen Poznić


Prošla godina ostavila je svoj negativni trag u svim sferama javnog i privatnog života, pa tako i na modnoj sceni. Po pitanju stilova, možemo slobodno zaključiti da je prevladavao loungewear, a trend udobne odjeće nastavio se i u ovoj godini.


S našom se tezom slaže i Diana, ali u maniri dizajnerice koja je vjerna svome stilu, kazala nam je da se neće odmaknuti od vlastitog dizajnerskog potpisa.


„Iako bih voljela da nije tako, vidi se velika razlika, ali uz sve promjene i prilagodbe obećala sam samoj sebi da se nikada neću toliko odmaknuti od svoje estetike da bih promijenila čitavi opis svega što sam radila zadnjih dvanaest godina i nisam pokleknula pred izazovom.


Smatram da je loungewear nešto što je svima potrebno, ali takvu vrstu odjeće svi posjedujemo i dostupna je na svakom koraku. To nije stil u kojem se osobno pronalazim niti bih to voljela ponuditi klijenticama koje su navikle kod mene isprobavati i kupovati modele prožete jednostavnom elegancijom i u kojima se osjećaju posebno.


Umjesto toga, radije sam izabrala ponuditi kolekciju za modernu ženu, gdje je naglasak stavljen na udobnost i praktičnost, ali i dalje iz svakog modela izvire ženstvenost i elegancija“, objašnjava Diana.


Kada razgovaramo s kreativnim osobama poput naše sugovornice, uvijek nas zanima otkuda crpe toliku inspiraciju za stvaranje komada u svijetu gdje ponekad pomislimo, da smo već sve vidjeli. I onda nas iznenade svojim novitetima.„Moja inspiracija su uvijek klijentice jer je od žena koje pred vama isprobavaju modele najlakše dobiti feedback što im se sviđa ili ne sviđa, što bi promijenile ili voljele vidjeti u budućnosti.


Nikada nisam imala problema prihvatiti konstruktivne kritike i smatram da su dobro došle u ovakvom poslu, jer znam u kojem smjeru treba ići svaka sljedeća kolekcija.


Međutim, posljednja kolekcija je nastala upravo zbog pojačane potražnje za nosivim predmetima, za komadima koji se mogu kombinirati i upotrijebiti na više načina, a ideje su dolazile prema onome što osobno tražim u takvoj odjeći.


Slušala sam sebe i zato sam još sretnija što je kolekcija dobila tako pozitivan odaziv i od publike i od struke“, otkriva nam dizajnerica.


U najnovijoj je  kolekciji poseban naglasak stavljen na bijelu košulju za koju znamo da nikada ne izlazi iz mode i uvijek je atraktivna. Je li baš zato odabrana za „it“ komad?


„Baš zato, no ne iz razloga jer košulju smatram kao ‘safe choice’ već zato što sam kroz više modela, uzoraka i materijala htjela dokazati kako jedan ‘običan’, jednostavan i klasičan komad može potpuno izmijeniti kombinaciju.


S bijelom košuljom imate sve – priliku za casual kombinaciju, za strogo poslovni look, za svečani izgled, elegantan i sofisticiran dojam, i baš zato nikada neće izaći iz mode, jer je svima potrebna.


Ali moje bijele košulje su sve osim običnih, klasičnih i jednostavnih komada, svaka je posebno ukrašena detaljima poput vezanja oko struka kako bi naglasila figuru, otvorenim leđima da naglasi ženstvenost, a i dalje su nosive i lako se kombiniraju na sve što želite odjenuti ovoga proljeća.


Foto: Karmen Poznić


Osnova ženske garderobe


Cijela kolekcija je hommage proljeću i lijepom vremenu, koje smo prije možda promatrali iza zatvorenih prozora i vrata kafića i restorana, a sada imamo priliku uživati u prirodi i stopiti se s tom energijom nježnog, čistog i svježeg“, kaže Diana.


Usput nam je otkrila i kako sve možemo kombinirati bijelu košulju s obzirom na to da su davno prošla vremena kada smo ovaj odjevni komad vezali za stroge urede.


„Istina, i dalje nam na spomen bijele košulje zvoni na urede i šaltere, no košulja je toliko više od toga; ako je zamislimo kao osnovu ženske garderobe onda je samo pitanje koji dojam želite postići i prema tome birati ostale odjevne predmete.


Čudno zvuči da baš taj klasičan komad predstavlja najraskošnije u modnom svijetu, no s obzirom na to da košulju možete kombinirati na traperice, suknje, haljine, visoke i niske pete, tenisice, sve vrste materijala i uzoraka, modnih dodataka i nakita, jasno je kolike mogućnosti ostavlja taj komad koji je centar ženske garderobe svake sezone.


Foto: Karmen Poznić


Atraktivna ready to wear kolekcija


U novoj kolekciji predstavila sam je u kombinaciji sa širokim kratkim hlačama visokog struka, suknjama različitih duljina i krojeva, na traperice, ali i uz korzet haljinu kojoj je pružila dašak klasične elegancije i osobno ne znam koju kombinaciju bih izdvojila kao najdražu“, priznaje nam Diana koja se nada da će joj u odabiru kombinacija pomoći i njezine klijentice te svi koji posjete njezin web – shop.


Atraktivna ready to wear kolekcija prepuna je komada koje želimo u svome ormaru pa smo upitali dizajnericu ima li i vlastite favorite.


„Prvenstveno bih naglasila da je ovo moja najdraža kolekcija do sad. Rijetko kada mogu reći da sam jednako zadovoljna svim modelima, materijalima ili bojama, često sam sama sebi najveća kritičarka, ali u kolekciji proljeće/ljeto 2021. predstavila sam sebe i sve ono što i sama želim nositi i nemoguće mi je izabrati jedan komad koji mi se najviše sviđa.


Smatram da svaki komad ima svoju priču, svaki je lijep na svoj način, a kome će što biti draže može ovisiti jedino o osobnom ukusu“, kaže nam, a s obzirom na to da je svaki komad vlastoručno potpisala, jasno nam je da joj je baš svaki omiljeni.


Zato su tu njezine klijentice koje itekako imaju svoje it komade.


„Moje klijentice, posebno one koje prate moj rad od samog početka, već su naviknute na elegantne note u svakom od modela i najčešće biraju komade s prizvukom jednostavne, minimalističke elegancije.


Foto: Karmen Poznić


Većina žena u Dežmanovu 4 dolazi po preporuku ili savjet mog dizajnerskog stručnog tima, a ako nisu u mogućnosti doći osobno, moj tim je svakodnevno na raspolaganju na društvenim mrežama gdje pomažemo svim ženama da pronađu savršen komad odjeće ovisno o prigodi.


Prošla i ova godina specifična je zbog povećanog broja manjih, intimnijih vjenčanja i imam velik broj klijentica koje za taj dan biraju jednostavne haljine u bijeloj boji, a ovisi i o sezoni koji modeli će ih najviše privući.


Ovog proljeća to su definitivno haljine i košulje od prirodnih materijala, prozračne, vedre i svježe; baš onakve kakve bismo htjele da nam bude cijela ova godina“, otkriva Diana.


Njezine kolekcije obožavaju i mnoge domaće zvijezde, a Diana nam kaže da one rado biraju elegantne haljine, nešto čime će se istaknuti na crvenom tepihu, posebnoj večeri ili nastupu.


Era Coco Chanel


„I na proslavi deset godina rada mog brenda koja se održala u prostoru Muzeja Mimara mnoge poznate osobe nosile su svoje najdraže kreacije s mojim potpisom, a to su uglavnom bile duge, elegantne večernje haljine i modni dodaci koji su dodatno naglasili eleganciju cijelog outfita“, kaže nam.


U razgovoru s Dianom doznali smo i kakav je njezin stil privatno, a za posljednju kolekciju kaže da je „kao da smo zavirili u njezin ormar“.


„ Zbog ubrzanog životnog ritma, stalnih obaveza, sastanaka i suradnji uvijek ću birati poslovne komade s modernim pomakom u kojima se osjećam dobro, slobodno, nesputano i udobno. Dragi su mi klasični komadi s posebnim, suptilnim detaljima, sve ono što ostavlja prostor da igranjem modnim dodacima dobije potpuno drugačiji izgled“, priznaje nam naša sugovornica.


Na tragu pitanja o osobnom stilu, upitali smo ju i u koju modnu eru bi se vratila, da je putovanje kroz vrijeme moguće. Odmah je odabrala dvadesete godine i eru Coco Chanel.


Foto: Karmen Poznić


„Oslobađanje žena i odmicanju od klasične, ‘utegnute’ ženske siluete. Fascinirana sam njenim primjerom jer nam jako dobro objašnjava kretanje i važnost mode u svakodnevnom životu, nešto što je danas zaboravljeno i smatra se hobijem onih koji imaju previše vremena; moda je i prije sto godina mijenjala svijet, i voljela bih osjetiti doba takvih promjena“, priznaje nam Diana.


U vrijeme izraženog streetstylea i dostupnosti brojnih modnih komada na svakom koraku, neminovne su i modne pogreške. Zanimalo nas je koje bi izdvojila dizajnerica.


„Prvo čega se sjetim, kada smo već u modnim erama, su 80-e, doba krajnosti i spajanja nespojivog. Takva moda ne odgovara mi niti po uzorcima, niti krojevima, bojama, frizurama, modnim dodacima, nakitom, šminkom, obućom… sve čega se sjetim vrišti ‘NE’!


Tu dolazi do izražaja moj minimalistički duh, čežnja za balansom u odjeći i kombinacijama kojima se prezentiramo svijetu, a kaos osamdesetih koji neki, ipak, odlično nose, jednostavno nije za mene“, odgovara.


Inspirativna poruka mladim dizajnerima i dizajnericama


Ugodni smo razgovor priveli kraju, a nismo mogli ne pitati što dizajnerica radi i u slobodno vrijeme. Doznajemo tako da, kada ne radi na novim skicama i ne osmišljava nove kolekcije, Diana Viljevac se najradije opušta kroz druženje s prijateljima i obitelji ili vježba.


„ Kada ne mogu ići na svoje uobičajene grupne treninge opet biram bilo kakvu vrstu kretanja, šetnje, odlaske u prirodu jer me vježbanje istinski opušta i bez njega puno teže funkcioniram“, kaže nam.


Za kraj ovog inspirativnog razgovora, Viljevac je poslala jednako inspirativnu poruku mladim dizajnerima i dizajnericama koji se pokušavaju probiti na domaćem tržištu te kazala na što posebno trebaju obratiti pozornost.


Foto: Karmen Poznić


„Teško je dati smjernicu, posebno u doba neizvjesnosti i velikih teškoća u planiranju s kojima se susreću čak i renomirani dizajneri s desetljećima iskustva iza sebe.


Mislim da je mladim dizajnerima, početnicima, danas teže započinjati jer, osim što na tržištu nema puno stvari koje još nisu viđene, od njih se također odmah traži fleksibilnost, prilagodljivost klijentima/vremenu/situaciji, sve ono što smo mi koji smo krenuli ranije u modni dizajn izbjegli jer smo mogli nametnuti vlastiti stil koji su drugi slijedili.


No poručila bih našim mladim nadama da će im se strpljenje, prilagodljivost i osluškivanje tržišta dugoročno isplatiti, i neka ne odustaju od svog sna. Okruženi prijateljima, obitelji, onima koji vas prate i podržavaju sve će biti lakše, i čvrsto vjerujem da za svakoga postoji vrijeme kada će zasjati ako se drži svojih uvjerenja i nikad ne odustaje“, zaključuje naš razgovor Diana.