Foto: Ana Srdoč
Iako je diplomirala novinarstvo, velika strast i ljubav prema kulinarstvu odveli su je u smjeru slastičarstva i fotografije.
povezane vijesti
Ana Srdoč, na društvenim mrežama poznatija pod profilom @tirkiznaana, pripremila je dva recepta za nezaboravne blagdanske deserte. Ova rođena Dubrovkinja s mužem Primorcem i dvojicom sinova živi u Voloskom, a iako je diplomirala novinarstvo, velika strast i ljubav prema kulinarstvu odveli su je u smjeru slastičarstva i fotografije.
Čitateljima uoči nove godine poručuje: „Ova 2020. godina nas je naučila da ništa ne uzimamo zdravo za gotovo. U nadolazećoj 2021. godini želim nam svima više zahvalnosti, razumijevanja i tolerancije. Budimo zahvalni za sve ono što imamo, ali i dovoljno mudri da isto sačuvamo. Puno zdravlja, ljubavi i smijeha želim vam svima od srca!“
Keksi s lješnjacima, marelicama, brusnicama i grožđicama
Sastojci:
- 200 g brašna
- 150 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 3 jaja
- korica jednog limuna
- prstohvat soli
- 200 g grubo sjeckanih lješnjaka
- 100 g grupo sjeckanih suhih marelica
- 100 g grubo sjeckanih suhih brusnica
- 100 g grubo sjeckanih grožđica
Priprema:
- Ugrijte pećnicu na 180 C, a veći pleh obložite papirom za pečenje.
- Pjenasto umutite jaja sa šećerima (5 – 10 minuta).
- Dodajte brašno koje ste prosijali i lagano špatulom sve povežite.
- Dodajte narezano suho voće, koricu limuna, sol i lješnjake pa sve nježno povežite.
- Tijesto žlicom oblikujte u dva valjka na plehu, jer će vam tijesto biti dosta tekuće i drugačije ga je nemoguće formirati.
- Pecite oko 20 minuta na 180 C.
- Potom ih 10 minuta ohladite i još tople narežite oštrim nožem na šnitice i pustite da se skroz ohlade.
Paprenjaci
Sastojci:
- 500 g brašna
- 180 g masti
- 100 g smeđeg šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica muškatnog oraščića
- 1 žličica klinčića
- 1 žličica papra
- 200 g mljevenih oraha
- 2 žlice meda
- 2 jaja
- prstohvat soli
Priprema:
- U jednu posudu stavite brašno i u njega mast pa dodajte šećer, vanilin šećer, orahe, jaja, sol, med i začine.
- Zamijesite fino, glatko tijesto i oblikujte ga u kuglu, zamotajte i stavite u hladnjak na jedan sat.
- Odstajalo tijesto razvaljajte na otprilike 1 cm.
- Paprenjake vadite kalupima po želji, a izvorno se koriste starinski drveni kalupi
- Prvo se kalupi dobro pobrašne i nakon toga pritisnu u tijesto da ostanu vidljivi svi motivi
- Kalup ne reže tijesto pa nožem izrežite kekse oko motiva.
- Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C.
- Pripremite veći pleh i obložite ga papirom za pečenje, a paprenjake posložite s manjim razmakom.
- Paprenjake pecite 15 – 20 minuta