Keksi & paprenjaci

Omiljene deserte za blagdanski stol donosi nam Ana Srdoč

Sanda Milinković

Foto: Ana Srdoč

Foto: Ana Srdoč

Iako je diplomirala novinarstvo, velika strast i ljubav prema kulinarstvu odveli su je u smjeru slastičarstva i fotografije.

Ana Srdoč, na društvenim mrežama poznatija pod profilom @tirkiznaana, pripremila je dva recepta za nezaboravne blagdanske deserte. Ova rođena Dubrovkinja s mužem Primorcem i dvojicom sinova živi u Voloskom, a iako je diplomirala novinarstvo, velika strast i ljubav prema kulinarstvu odveli su je u smjeru slastičarstva i fotografije.


Čitateljima uoči nove godine poručuje: „Ova 2020. godina nas je naučila da ništa ne uzimamo zdravo za gotovo. U nadolazećoj 2021. godini želim nam svima više zahvalnosti, razumijevanja i tolerancije. Budimo zahvalni za sve ono što imamo, ali i dovoljno mudri da isto sačuvamo. Puno zdravlja, ljubavi i smijeha želim vam svima od srca!“


Foto: Ana Srdoč


Keksi s lješnjacima, marelicama, brusnicama i grožđicama


Sastojci:


  • 200 g brašna
  • 150 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 3 jaja
  • korica jednog limuna
  • prstohvat soli
  • 200 g grubo sjeckanih lješnjaka
  • 100 g grupo sjeckanih suhih marelica
  • 100 g grubo sjeckanih suhih brusnica
  • 100 g grubo sjeckanih grožđica

Priprema:


  • Ugrijte pećnicu na 180 C, a veći pleh obložite papirom za pečenje.
  • Pjenasto umutite jaja sa šećerima (5 – 10 minuta).
  • Dodajte brašno koje ste prosijali i lagano špatulom sve povežite.
  • Dodajte narezano suho voće, koricu limuna, sol i lješnjake pa sve nježno povežite.
  • Tijesto žlicom oblikujte u dva valjka na plehu, jer će vam tijesto biti dosta tekuće i drugačije ga je nemoguće formirati.
  • Pecite oko 20 minuta na 180 C.
  • Potom ih 10 minuta ohladite i još tople narežite oštrim nožem na šnitice i pustite da se skroz ohlade.

Foto: Ana Srdoč


Paprenjaci


Sastojci:


  • 500 g brašna
  • 180 g masti
  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica muškatnog oraščića
  • 1 žličica klinčića
  • 1 žličica papra
  • 200 g mljevenih oraha
  • 2 žlice meda
  • 2 jaja
  • prstohvat soli

Priprema:


  • U jednu posudu stavite brašno i u njega mast pa dodajte šećer, vanilin šećer, orahe, jaja, sol, med i začine.
  • Zamijesite fino, glatko tijesto i oblikujte ga u kuglu, zamotajte i stavite u hladnjak na jedan sat.
  • Odstajalo tijesto razvaljajte na otprilike 1 cm.
  • Paprenjake vadite kalupima po želji, a izvorno se koriste starinski drveni kalupi
  • Prvo se kalupi dobro pobrašne i nakon toga pritisnu u tijesto da ostanu vidljivi svi motivi
  • Kalup ne reže tijesto pa nožem izrežite kekse oko motiva.
  • Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C.
  • Pripremite veći pleh i obložite ga papirom za pečenje, a paprenjake posložite s manjim razmakom.
  • Paprenjake pecite 15 – 20 minuta
ana_srdoc

Foto: Ana Srdoč