14. DANI SMOKAVA

Dani smokava na Krku: Vikend u znaku slasne mediteranske voćke

Foto: Dolores Juretić

Foto: Dolores Juretić

Od petka do nedjelje manifestacija u Krku

Kao svojevrsna uvertira u klimatološki zapravo već započelu jesen, koncem ovog tjedna, točnije od petka do nedjelje, u gradu Krku će se održati gastromanifestacija Dani smokava.


Tradicionalno događanje kojim Krčani zaključuju ljeto i onaj najživlji dio turističke sezone ove će godine tako doživjeti svoje 14. izdanje te će na taj način, iako u pratećim zabavno-glazbenim zbivanjima u ponešto skromnijem obličju, ipak smokvi kao najraširenijoj i jednoj od najcjenjenijih voćaka Mediterana odati dužnu počast, ali joj i pridati na važnosti koju, kao stoljetna hraniteljica otočnog stanovništva, ta voćarska kultura neupitno i zavređuje.


Štandovi uz Veli park


– Ovom manifestacijom, koja se u gradu Krku održava još od 2007. godine, osim obogaćivanja turističke ponude i promoviranja smokvarstva kao poljoprivredne grane, već neko vrijeme nastojimo potaknuti ugostitelje, proizvođače i trgovce da u svoju ponudu uvrste ovo vrijedno voće i time doprinesu gastroidentitetu našega grada i cijelog otoka Krka, istakla je, najavljujući nadolazeće Dane smokava, Ivana Kovačić, direktorica Turističkog ureda TZG-a Krka, institucije koja je glavni organizator krčkog okupljanja i druženja ljubitelja smokava i smokvarstva.


Foto: Mladen Trinajstić


Uz prodajnu izložbu raznih proizvoda od smokava koja će se ovog puta održavati uz Veli park, na šetničkom potezu u samom centru grada Krka, tijekom manifestacije će se u brojnim krčkim ugostiteljskim objektima također moći kušati i brojna ukusna slatka, ali i slana jela od smokve. Inače, i ovu manifestaciju će, kao i brojna druga događanja, svojim sudjelovanjem obogatiti članovi povijesne udruge Knezovi krčki Frankopani.


Foto: TZ Krk


Gastro-varijacije


Osim u ponuđenim proizvodima, odnosno prerađevinama koje će se Krčanima i njihovim ipak još uvijek prisutnim gostima nuditi na sajmenim štandovima, tijekom spomenute vikend-manifestacije će 15 krčkih ugostiteljskih objekata svojim posjetiteljima nuditi i neke kreativne gastrodelicije spravljene sa ili od smokava.


Tako će ljubitelji dobrog ića i pića u restoranima, konobama, pizzerijama i slastičarnicama imati priliku kušati različite varijacije pizza sa smokvama, šurlice u umaku od kozica i smokava, rižoto sa smokvama i tostiranim lješnjacima, palačinke i krostate s domaćim džemom od smokava i brojne druge, za ovu priliku osmišljene sezonske specijalitete.



Uz to, no ovaj put neće izostati već uobičajena praksa podjele besplatnih sadnica smokava kojima će turistički promotori grada Krka i smokvarstva i ovog puta razveseliti više desetaka posjetitelja edukacijskog dijela ove uvijek zanimljive i atraktivne manifestacije.


Petak uz savjete dr. Prgometa

Ni u ovom, jednom od rijetkih događanja posvećenih smokvi, neće izostati njegov ništa manje važan edukativni dio, za čiju će provedbu i ove godine biti ponajprije zadužen najveći i najpoznatiji domaći stručnjak za tu granu poljoprivredne proizvodnje, dr. sc. Željko Prgomet.


Za razliku od predavanja i poučnih smokvarskih radionica koje je prijašnjih godina dr. Prgomet održavao u Gradskoj vijećnici ili u nekom od ugostiteljskih lokala, ovaj će istarski poznavatelj i neumorni promotor uzgoja smokve, svima koji iskažu želju za njegovim savjetom na raspolaganju biti tijekom petka na jednom od štandova uz Veli park.