Za samo trideset minuta

Danas pripremite tortu od čokolade i banana i prepustite se uživanju

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Ne samo da dobro izgleda, već pruža i pravu poslasticu za nepce

U potrazi ste za novim receptom za ukusan desert? Onda svakako trebate probati ovu rajsku čokoladnu tortu.


Sočna baza susreće se sa slatkim bananama i ukusnim šlagom, a sve je zaokruženo raskošnim čokoladnim ganacheom kao preljevom. Recept se priprema za samo 30 minuta, a pećnica i hladnjak odradit će ostalo!


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli SIMPLY YUMMY (@simply_yummy)



Sastojci:


Za biskvit:


  • 145 grama pšeničnog brašna
  • 6 jaja
  • 150 grama šećera
  • 1 pakiranje praška za pecivo
  • 2 žlice kakaa za pečenje

Za nadjev:


  • 500 g kvark sira
  • 200 ml vrhnja
  • 100 grama šećera
  • 4 banane
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 pakiranja instant želatine

Za preljev:


  • 120 ml vrhnja
  • 150 g crne čokolade

Priprema:


Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva gornje/donje topline, a kalup za pečenje (promjera cca 26 cm) obložite papirom za pečenje. Za podlogu, stavite jaja i šećer u zdjelu i miješajte mikserom oko 4 minute dok smjesa ne postane gusta i kremasta. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i kakaom za pecivo pa prosijte.


Zatim postupno dodajte smjesu od brašna u smjesu od jaja i pažljivo umiješajte. Ulijte tijesto u kalup, ravnomjerno ga rasporedite i pecite u pećnici oko 25 minuta. Zatim ostaviti da se ohladi u kalupu. 


Za nadjev umutite vrhnje u posudi i stavite u hladnjak do upotrebe. Pomiješajte kvark sir s ekstraktom vanilije i instant želatinom prema uputama na pakiranju.


Umiješajte šlag, a zatim umiješajte šećer. Pažljivo izvadite podlogu iz kalupa i stavite na stalak za torte ili veliki tanjur. Zatim razvucite obruč za tortu oko dna.


Banane ogulite i prepolovite po dužini, a polovice rasporedite po podlozi od vanjske strane prema unutra dok se potpuno ne prekrije.


Izlijte kremu preko sloja banana i poravnajte. Zatim tortu ohladite najmanje 60 minuta.


U međuvremenu tamnu čokoladu za preljev grubo nasjeckajte i stavite u zdjelu. U loncu zakuhajte vrhnje i prelijte ga preko čokolade te sve zajedno miješajte pjenjačom dok više nema grudica.


Nakon vremena hlađenja pažljivo olabavite i skinite obruč za tortu. Zgusnuti čokoladni ganache pažljivo prelijte preko kolača i razmažite žlicom. Ohladite čokoladnu tortu do posluživanja i uživajte u rapsodiji okusa! Dobar tek.