Veliki kolekcionar

Kolekcionar Damir Tonković u Rijeci predstavlja svoju veliku Harry Potter izložbu

Sanda Milinković

Foto: Damir Tonković i Vanja Pletikosa Crnić na izložbi u Tower Centru Rijeka, Foto: Marko Gracin

Foto: Damir Tonković i Vanja Pletikosa Crnić na izložbi u Tower Centru Rijeka, Foto: Marko Gracin

Do nedjelje stignete i uživo posjetiti veliku izložbu koja se održava u Tower Centru Rijeka.„Harry Potter promeškoljio se među pokrivačima, ali nije se probudio. Samo je svojom ručicom stegnuo pismo pokraj sebe i nastavio spavati, ne znajući da je on nešto posebno, ne znajući da je slavan… Nije mogao znati ni da se u isto vrijeme ljudi potajno sastaju po svojoj zemlji, dižu čaše i govore prigušenim glasovima: ‘Živio Harry Potter, dečko koji je ostao živ!’“, stoji među prvih dvadeset stranica prvog nastavka serijala koji se prodao u više od 500 milijuna primjeraka diljem svijeta, a samo se prvi dio preveo na više od 80 jezika.


Spisateljica J.K. Rowling iznjedrila je priču o mladom čarobnjaku koja je zaludjela čitav svijet prije više od dvadeset godina kada je prvi puta objavljena. Niti sama autorica, dok je kao samohrana majka na rubu siromaštva i depresije pisala prvi rukopis baš kao niti njezin glavni protagonist, beba koja je čudom preživjela smrtonosnu kletvu što mu je ubila roditelje, nisu mogli znati da će toliko godina kasnije jedan čovjek iz male Hrvatske, točnije iz Siska, svijetu predstavljati svoju nevjerojatnu kolekciju od čak 560 Harry Potter knjiga u Tower Centru Rijeka.


Newtonov zakon i metloboj


Damir Tonković nastavnik je fizike koji svoju bogatu književnu kolekciju prikuplja godinama. Knjige mu stižu sa svih strana našega planeta, a da je kojim slučajem postojalo i svemirsko izdanje Harryja Pottera, ne sumnjamo da bi se potrudio doći i do njega.
Ugodan razgovor s našim smo sugovornikom odmah započeli pitanjem o tome kako se nastavnik fizike pronašao u svijetu gdje kao da zakoni fizike ne postoje već samo caruje mašta.


„Općenito gledano, sve je to fizika. Ovdje je malo više magije, ali kada bi proučavali knjige korak po korak, zaključili bi da se mnogo toga može uklopiti u fiziku i zakone fizike. Ali, nisam to povezivao, kolekcionar sam neovisno o svojoj struci“, kaže nam Tonković i pritom se smije, a nama prolazi kroz glavu da bi možda brže shvatili Newtonov zakon gravitacije da smo radili na primjeru igrača metloboja koji tijekom utakmice padaju, ali njihove metle ostaju u zraku.


„Sa skupljanjem sam krenuo kada je Algoritam počeo izdavati meko ukoričena izdanja otprilike 2014. i 2015. godine. Svidjelo mi se što su bile prvo tvrde pa onda meke korice na hrvatskom, a onda sam vidio da ima još puno zanimljivih izdanja i korica na drugim jezicima“, kaže nam Tonković otkrivajući vlastite početke i prvotnu ideju da prikupi sva hrvatska izdanja. Ideja ga je dovela do danas zavidne zbirke od 560 knjiga o Harryju Potteru.


Kolekcionari poput našeg sugovornika, svjesni su da prikupljanje primjeraka može biti veliki financijski izdatak. Tonković nam govori da je svoju zavidnu kolekciju pribavio nastavničkom plaćom, ali da se valjalo snaći.


Foto: Marko Gracin


Velika izložba predstavljena je u Tower Centru Rijeka


„Većinu knjiga sam pribavio direktnim kontaktom iz pojedinih zemalja. Internetska kupovina je danas približila kupovinu, ali iz puno se zemalja knjiga ne može nabaviti putem interneta. Ili ne primaju kartice ili ne dostavljaju u Hrvatsku ili su pak internetske stranice samo na njihovom domaćem jeziku“, priča nam kolekcionar o tehničkim poteškoćama s kojima se susreo.


Serijal o Potteru preveden je na mnoštvo jezika, a naš nam je sugovornik izdvojio neke od najrjeđih primjeraka. Upitali smo ga posjeduje li prijevode na latinskom i starom grčkom pa dobili potvrdan odgovor, ali i još neke zanimljive jezike koje je obuhvatio kolekcijom.


„Imate i na dalekim jezicima, nabavio sam primjerice knjigu iz Pakistana na urdu jeziku. Kada govorimo o skupoći to je najskuplja knjiga koju sam nabavio jer sam za nju dao deset knjiga na hrvatskom kojih sam imao od ranije, dok ih nije ponestalo. Jedna gospođa iz Engleske skuplja samo prve knjige u komplet boxovima i ona mi je dala upravo tu knjigu, a nju je zauzvrat zanimalo naše izdanje.


Interesantno je da postoji i knjiga s Novog Zelanda na maorskom jeziku, iz Kambodže na kmerskom jeziku, a mislim da se ta knjiga više niti ne može dobiti. Imate zanimljivu knjigu na vijetnamskom, stara i atraktivna izdanja. Prvih pet knjiga je napravljeno u 61 maloj knjižici. Prva je u sedam malih i tako dalje, poput nekadašnjih stripova koji su se kupovali na kioscima. Zanimljivo je i na ukrajinskom, jedinstvene korice jer autorica je bila striktna što se tiče izdavanja i politike izdavanja, ali ukrajinske knjige su s koricama jednog ruskog autora i nigdje drugdje u svijetu tih korica nema“, otkriva nam Tonković perjanice svoje zbirke.


Povod ovom intervjuu bila je izložba kolekcije što ju organizira knjižara Hoću knjigu te koju do nedjelje možete pogledati u Tower Centru Rijeka, a Tonkovićeva kolekcija je po prvi puta ugledala svijetlo dana upravo u našem gradu koji teče.


„Imam dobra iskustva s Rijekom jer je moja prva izložba bila upravo ovdje u sklopu ‘Tobogana’ kada sam imao oko 150 knjiga. Tako da, moje su knjige po prvi puta izašle iz svoje sobe i pokazale se upravom na riječkom Korzu“, zaključuje Tonković.


Foto: Marko Gracin


__


Veliki intervju u kojem nam je Tonković otkrio još mnoge detalje o svojoj kolekciji te zanimljivu priču o Tanyji Grotter, provjerite u Nedjeljnom Novom listu.