Studija s Harvarda otkrila

Da bi u životu bili sretni, potreba nam je samo ova jedna stvar

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Istraživanje je trajalo čak 75 godina

Posao, ljubav, novac, djeca, zdravlje, kućni ljubimci, shopping, putovanja – što je ono što nas uistinu čini sretnima? Sigurno ste se barem jednom u životu postavili ovo pitanje. Jeste otkrili odgovor?


Stručnjaci su to učinili za nas. Znanstvenici s Harvarda htjeli su doznati odgovor na pitanje što nas u životu čini sretnima. 


Ova studija je započeta davne 1938. godine te je pratila život čak 724 muškarca. Svakih dvaju godina su znanstvenici ispitivali sudionike o njihovom poslu, obitelji i drugim aspektima života. Sudionici su postali dio ove studije tijekom djetinjstva i teen godina. 


Uz to su stručnjaci pomno pratili i zdravstveni karton svakog ispitanika. Također su tijekom godina ispitivali i pojedine članove obitelji i uskog kruga prijatelja. 


Rezultat je posve jasan – različiti odnosi, prijateljski, obiteljski i ljubavni, čine naš život ispunjenim i sretnim. 


Kada smo okruženi ljudima koje volimo, na koje se možemo osloniti, naš živčani sustav je opušten, mozak bolje radi te se umanjuje emocionalna bol. 


Istraživanje je također pokazalo da nije bitna kvantiteta prijatelja nego kvaliteta svakog pojedinog odnosa. Jednako možemo biti sa samo dvije voljene osobe u životu, kao s više njih. Bitna je kvaliteta svakog odnosa. 


Što su odnosi dublji, iskreniji i ispunjeni, to smo sretniji. Stoga znate što vam je činiti.