Neodoljivo mekani

Crveni raspucanci s narančom zimska su rapsodija okusa koju obožavamo

Ana Braškić

Raspucanci, Foto: iStock

Raspucanci, Foto: iStock

Jednostavna priprema i kratko pečenje garantiraju brzu, a spektakularnu slasticu

Neodoljivo mekani raspucanci donose savršenu kombinaciju citrusne svježine i prepoznatljive slatke hrskavosti. Intenzivna crvena boja čini ih posebno efektnima, idealnima za blagdane ili svečane trenutke.


Jednostavna priprema i kratko pečenje garantiraju brzu, a spektakularnu slasticu koja će privući pogled i osvojiti okusom.


TEŽINA:


  • jednostavno

VRIJEME:


  • 10 minuta priprema
  • vrijeme pečenja 12 minuta

SASTOJCI ZA 30 KOMADA:


  • 300 g glatkog brašna
  • 120 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • 50 g soka od naranče
  • 12 g praška za pecivo
  • naribana korica nešpricane naranče
  • 1 žličica crvene prehrambene boje u gelu
  • šećer u prahu i kristal šećer

PRIPREMA:


Ostavite maslac 15 do 20 minuta na sobnoj temperaturi. U zdjelu staviti omekšali maslac, dodati šećer i izraditi mikserom.


Dodati jaje sobne temperature, a kad se sjedini, umiješati sok i koricu naranče te žličicu crvene boje u gelu. Prosijati brašno s praškom za pecivo, u smjesu ga umiješati špatulom dok tijesto ne postane homogeno.


Tijesto oblikovati u kuglu, zamotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na 1 sat. Nakon odmora oblikovati kuglice od oko 20 g svaka i uvaljati ih prvo u kristal šećer, zatim u šećer u prahu.


Posložiti kekse na lim obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 12 do 13 minuta. Keksi trebaju ostati mekani, ali se i udvostručiti u volumenu.


Keksi se mogu čuvati 4 do 5 dana u dobro zatvorenoj metalnoj kutiji.