Slastica koja oduševljava

Čokoladne pločice sa zobenom kašom i malinama poseban su doživljaj

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Pratite upute i uživajte u kolaču koji će razmaziti one koje želite obradovati.

Slastice koje spajaju maline i čokoladu, jedne su od omiljenih i najpoželjnijih dekadentnih spojeva za sladokusce. Crumble, hrskavost i sočnost koja se postiže pažljivom pripremom kreme koja obogaćuje ovaj kolač, poseban je doživljaj. Nekoliko koraka dijeli vas do poslastice koja će oduševiti svakoga kome je poslužite. Pratite upute i uživajte u kolaču koji će razmaziti one koje želite obradovati.


Podloga i preljev od zobenih pahuljica


▢ 350 g glatkog brašna


▢ 70 g valjane zobi, nemojte koristiti brzu ili instant zob


▢ 100 g granuliranog šećera


▢ 50 g smeđeg šećera


▢ 1 žličica praška za pecivo


▢ ¼ žličice sitne soli


▢ 1 veliko jaje, lagano razmućeno


▢ 220 g neslanog maslaca, hladnog i narezanog na kockice


Punjenje od malina


▢ 375 g malina, smrznutih


▢ 15 g kukuruznog brašna


▢ ½ svježeg limunovog soka


▢ 150 g crne čokolade 70%, krupno nasjeckane


Upute


Izmrviti bazu i preljev. Pripremite tepsiju. Podmažite i obložite papirom za pečenje četvrtastu tepsiju 23x23cm. Važno je da tepsiju obložite papirom kako bi ih nakon pečenja bilo lako izvaditi iz tepsije i narezati na ploške. Ostavite prevjes od papira koji ćete koristiti kao remen za podizanje šipki. Zagrijte pećnicu na 180°C


Dodajte suhe sastojke u zdjelu. Dodajte brašno, oba šećera, uvaljane zobe, prašak za pecivo i sol i promiješajte.


Dodati hladan maslac. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i utrljajte smjesu i maslac između vrhova prstiju. Želite dobiti smjesu koja podsjeća na sitne krušne mrvice, ali ima i neke velike zgrudane komade.


Dodajte tučeno jaje. U zdjelu uspite lagano razmućeno jaje i umiješajte žlicom. Provjerite jesu li svi suhi komadići na dnu posude umiješani. Prstima stisnite smjesu u grudice.


Dodajte polovicu smjese za mrvice u tepsiju i poravnajte. U pripremljenu tepsiju ulijte pola smjese za crumble. Vrhovima prstiju ga izravnajte i pritisnite ravno u dno posude. Ili upotrijebite podnožje mjerne čaše ili čaše kako biste dobili super ravnu podlogu. Staviti na stranu.


Čokoladni nadjev od malina


Pomiješajte sastojke za nadjev od malina. Pomiješajte odmrznute maline, šećer, limunov sok i kukuruzno brašno u srednju zdjelu i miješajte dok se ne sjedine.


Položite voće na osnovnu posudu. Nadjev od malina stavite žlicom na podlogu za mrvljenje i u tepsiju i poravnajte sa stražnjom stranom žlice.


Pospite čokoladom. Po nadjevu od malina pospite nasjeckanu čokoladu. Otprilike četvrtinu nasjeckane čokolade odvojite da se može posipati po preljevu od zobenih pahuljica.


Dodajte preostale zobene pahuljice i zapecite. Preostalu smjesu za crumble raspršite po čokoladi i malinama, a zatim pospite po preostaloj čokoladi. Pecite u zagrijanoj pećnici 30-35 minuta dok mrvice ne porumene, a nadjev od malina ne počne curiti i pjenušati.


Servirati. Izvadite iz pećnice i ohladite par sati da se dovoljno ohlade i da se ne raspadnu kada ih izvadite iz kalupa za pečenje. Pričekajte da se nadjev stegne prije nego pomoću papirnate trake podignete šipke iz tave na dasku za rezanje i narežite i poslužite. Ohladiti u hladnjaku na par sati za lijepe i uredne kriške.