Prava poslastica

Citrusna torta s maslinovim uljem – predivan desert uz kavu

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Torta s agrumima je upravo ono što vam je potrebno za hedonizam.



Trenuci za predah još su bolji kada se dodatno začine bogatim okusima domaćih poslastica. Spoj slatkoće i agruma, uvijek je odlična kombinacija uz kavu. Posvetite nekoliko minuta za uživanje u kuhinji i pripremanje jednostavne, a ukusne torte, potom svoj desert podijelite s ljudima koje volite. Dobar tek!


SASTOJCI


  • 1 ½ šalice bijelog integralnog brašna ili običnog integralnog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • ¼ žličica soli
  • 2 žličice limunove korice
  • ¼ šalice svježeg soka od limuna
  • 1 šalica šećera
  • ¾ šalice običnog punomasnog jogurta
  • 3 jaja
  • ½ žličica čistog ekstrakta vanilije
  • ½ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Glazura (nije obavezno)
  • ⅓ šalica šećera u prahu (evo kako ga sami napraviti)
  • 2 do 3 žličice svježeg limunskog soka

UPUTE




Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Obilno premažite maslacem i pobrašnite tepsiju. U srednje posudi za miješanje umutite brašno, prašak za pecivo i sol.


Ulijte šećer u drugu srednje veliku posudu za miješanje. Naribate 2 žličice korice svježeg agruma i dodajte ga u posudu. Utrljajte koricu u šećer dok šećer ne poprimi boju i miris citrusa.


U šalicu za mjerenje odmjerite ¾ šalice jogurta i iscijedite otprilike ¼ šalice soka od citrusa kako biste dobili 1 šalicu ukupne tekućine. Jogurt i sok, jaja i vaniliju umutite u smjesu šećera dok se dobro ne sjedini.


Lagano umutite suhe sastojke u mokre sastojke, samo dok se ne sjedine. Prebacite se na lopaticu i ubacite ulje. Tijesto će biti sjajno. Ulijte tijesto u pripremljenu tepsiju i zagladite vrh.


Tortu pecite 50 do 55 minuta, ili dok gornji dio ne požuti i dok se stranice ne počnu uklanjati sa stranica posude.


Ostavite da se torta ohladi u tepsiji 10 minuta, a zatim prođite nožem između torte i bočnih strana tepsije da olabavi. Pažljivo preokrenite tortu i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.


Da biste napravili glazuru (nije obavezno):


Izmjerite šećer u prahu u malu posudu. Umutite tek toliko soka od naranče da napravite gustu glazuru koja se lako digne s vaše žice. Prelijte glazuru naprijed-natrag po torti. Glazuri će trebati oko 15 minuta da se stegne, a zatim je spremna za rezanje i posluživanje.