Iritantne mrlje

Čišćenje prozora: kako da zasjaju bez mrlja i kemikalija

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Je li moguće očistiti staklo na učinkovit i ekološki način?

Jeste li znali da je neprozirnost stakla često uzrokovana upravo korištenjem uobičajenih deterdženata na tržištu, čiji se ostaci nakon svake uporabe znaju nakupljati na površinama?


Ne zaboravite i na trik koji se sastoji u izbjegavanju čišćenja prozora kada su izloženi izravnoj sunčevoj svjetlosti.


Voda i ocat


Jednostavno za pripremu prije nego što se posvetite čišćenju prozora je kombinacija vode i octa.


Koristite 100 mililitara octa na svakih 500 mililitara vode. Ocat će pomoći dezinficirati površine i ukloniti mrlje na staklu i tragove prljavštine.


Jednostavno će biti potrebno uliti dva sastojka uz pomoć lijevka u bocu s raspršivačem. Učinak se pojačava ako pokušate koristiti toplu vodu.


Staklo se mora obrisati mekom pamučnom krpom, nanoseći malo tekućine. Nema potrebe za ispiranjem.


Ako želite da vaše prirodno sredstvo za čišćenje bude mirisno, možete mu dodati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande.


Listovi novina


Evo još jednog brzog lijeka koji vam omogućuje da ne koristite toliko reklamirane, ali zapravo beskorisne sprejeve za čišćenje stakla, pogotovo kod kuće.


Moguće je iskoristiti stranice starih novina za čišćenje i sušenje prozora, nakon što ih poprskate običnom vodom ili obrišete vlažnom krpom.


Jedini savjet je dobro utrljati kako biste uklonili najupornije mrlje. Operacija će i dalje biti vrlo brza.


Krpa od mikrovlakana


Korištenje otporne krpe od mikrovlakana omogućuje vam da imate dugotrajan alat za čišćenje prozora, koji će vas spasiti kako od nakupljanja jednokratnih maramica, tako i od kupnje deterdženata za pranje prozora.


Krpe od mikrovlakana, naime, za pranje prozora potrebno je jednostavno navlažiti toplom ili hladnom vodom i dobro ocijediti, a zatim njima prebrisati površine, čak i u slučaju manjih nečistoća.


Nema potrebe za ispiranjem. Krpe od mikrovlakana zatim je potrebno ručno oprati običnom toplom vodom ili uz dodatak malo prirodnog sapuna.


DIY sredstvo za čišćenje stakla


Sapunske ljuskice najbolje je otopiti u vrućoj vodi, u dozi od jedne žlice na pola litre vode. Potom protresite svoju bočicu i upotrijebite dobivenu tekućinu kao da je obično sredstvo za čišćenje stakla.


Alternativno se može koristiti i limunska kiselina. Dovoljno je otopiti žlicu u litru vode i dodati žlicu ekološkog deterdženta za pranje posuđa. Sve to istresti u bočicu s raspršivačem i gotovo.