Prava ljetna senzacija

Caprese salata s breskvama i burratom koju ćete poželjeti jesti svaki dan

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Omiljeno voće u novom ruhu

Ako ste ljubitelj klasične caprese salate, ovo je verzija koja će vas oduševiti i potpuno osvojiti. Umjesto sočnih rajčica, glavnu ulogu preuzimaju zrele ljetne breskve, a svježu mozzarellu zamjenjuje njezina kremastija rođakinja burrata.


Svježi listići bosiljka, hrskavi karamelizirani pekan orasi i pikantni med pretvaraju ovo jelo u savršeni spoj slatkog i slanog, negdje na granici između predjela i deserta.


Najbolje vrijeme za ovu salatu je srpanj i kolovoz, kada su breskve na vrhuncu zrelosti i prirodne slatkoće.


Ova osvježavajuća salata savršeno pristaje uz ljetna jela, od piletine s roštilja, do ribljih tacosa. Može biti i elegantno predjelo na pikniku ili svečanom ljetnom ručku.


Najbolje ju je pojesti odmah nakon pripreme. Ako je planirate jesti kasnije, sastojke čuvajte odvojeno, a salatu složite neposredno prije posluživanja.


Sastojci


Za pikantni med:


  • 120 ml meda
  • 2 žličice mljevene ljute paprike

Za karamelizirane pekan orahe:


  • 50 g šećera
  • 70 g tostiranih pekan oraha
  • prstohvat soli
  • crni papar

Za salatu:


  • Nekoliko svježih listova bosiljka
  • 3 srednje breskve, narezane
  • 115 g burrate
  • kriška limuna
  • svježi listići mente za ukras
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje

Priprema


Za pikantni med, u maloj posudi na srednje niskoj vatri lagano zagrijte med dok ne počne lagano vreti. Umiješajte ljutu papriku i smanjite vatru. Kuhajte još oko 3 minute, dok se ne pojave mjehurići, a zatim maknite s vatre i potpuno ohladite.


Za karamelizirane pekan orahe, obložite lim papirom za pečenje.


U većoj tavi na laganoj vatri ravnomjerno pospite šećer i pustite da se polako otopi. Dodajte orahe, sol i papar te stalno miješajte dok se šećer ne karamelizira i obloži orahe.


Čim počne dimiti, odmah maknite s vatre i prebacite orahe na pripremljeni lim. Pomoću dvije hvatalje ih pažljivo odvojite i ostavite da se potpuno ohlade.


Za slaganje salate, na srednji pladanj rasporedite listove bosiljka. Oko njih posložite kriške breskve, koje zatim nakapajte limunovim sokom. Burratu stavite u sredinu i zarežite nožem da se otvori.


Po cijeloj salati rasporedite karamelizirane orahe, zatim pokapajte pikantnim medom i maslinovim uljem. Na kraju ukrasite listićima mente i poslužite odmah. Uživajte u ovoj pravoj ljetnoj rapsodiji okusa!