Foto: Pexels
Slatkoća pečene butternut tikve i crvenog luka izvrsno se slaže s toplim notama indijske mješavine začina garam masala, dok datulje i jabučni ocat daju svježinu i laganu kiselost
povezane vijesti
Ako tražite zdravo, zasitno i mirisno jelo koje savršeno spaja jesenske okuse, ova salata od bundeve i leće je pravi pogodak. Slatkoća pečene butternut tikve i crvenog luka izvrsno se slaže s toplim notama indijske mješavine začina garam masala, dok datulje i jabučni ocat daju svježinu i laganu kiselost.
Sve zajedno povezuje bogati preljev od datulja, a leća i rikola dodaju proteine i svježinu.
Ova salata jednako je dobra kao lagani ručak, toplo predjelo ili hranjiva večera, uz dodatak sira, tofua ili sjemenki postaje pravi gurmanski obrok.
Priprema: 25 min
Ukupno vrijeme: 50 min

Foto: Pexels
Sastojci za 4 osobe:
-
1 mala butternut tikva, prepolovljena, bez sjemenki, narezana na polumjesece debljine 1 cm
-
1 veliki crveni luk, narezan na kriške (s korijenom netaknutim)
-
5 žlica maslinova ulja
-
1 i ¼ žličice soli
-
¾ žličice garam masale
-
8 datulja, bez koštica, narezane
-
2 žlice jabučnog octa
-
250 g kuhane crne ili zelene leće (može i konzervirana, isprana i ocijeđena)
-
2 šalice rikole
-
limun, narezan na kriške (za posluživanje)
Priprema
1. Zagrijte pećnicu
Zagrijte pećnicu na 220 °C. Obložite dva velika lima papirom za pečenje.
2. Začinite i ispecite povrće
U većoj posudi pomiješajte tikvu i crveni luk s 2 žlice maslinova ulja, ½ žličice soli i ½ žličice garam masale. Rasporedite povrće u ravnomjernom sloju na pripremljene limove i pecite oko 25 minuta, dok ne omekša i ne poprimi zlatnu boju. Limove zamijenite mjestima na pola pečenja. Ostavite da se povrće kratko ohladi.
3. Pripremite preljev
U posudi pomiješajte narezane datulje, jabučni ocat, preostalo ulje i preostalu garam masalu. Vilicom lagano zgnječite polovicu datulja da se stvori gusta, slatko-kisela baza.
4. Složite salatu
Dodajte pečeno povrće, leću, rikolu i ostatak soli. Nježno promiješajte da se svi sastojci povežu i oblože preljevom.
5. Poslužite
Salatu poslužite mlaku, s kriškama limuna za dodatnu svježinu.