Sveprisutni detalj

Butan je himalajsko kraljevstvo falusa. Zašto su u ovoj državi toliko opsjednuti njime?

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

U nekim se krugovima govori da će udarcem žene po glavi (lažnim) falusom biti veća vjerojatnost da će imati djecuMirno himalajsko kraljevstvo u kojem tigrovi navodno skaču iz klanaca koji se uzdižu iznad naizgled beskrajnih polja riže. Zemlja jedva dodirnuta vanjskim svijetom, gdje je još uvijek jako teško ući, a koja, nerijetko, one koji ju uspiju posjetiti zbog jednog, sveprisutnog detalja, ostavlja doslovno bez riječi.


Zašto postoje tisuće falusnih slika i skulptura diljem Butana?


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Constantine Sober (@coast_of_ukraine)

Naravno, jasno nam je da svaka kultura ima svoje simbole dobrodošlice, a svi smo upoznati sa djetelinom, potkovom ili crvenim rogom kao svojevrsnim talismanima.


U Butanu, međutim, oslikavaju zidove i izrađuju skulpture od golemih falusa!


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Heavenly Bhutan Travels (@heavenlybhutan)Povijest butanskih faličnih slika


Ne zna se pouzdano kada su se falusne slike počele pojavljivati u Butanu ili koje je bilo njihovo izvorno značenje, ali najstarija sačuvana građevina koja ih opisuje je ruralni butanski samostan Chimi Lhakhang, građevina izgrađena u čast Drukpe Kunleya, lame iz petnaestog stoljeća poznatog po svojoj ekscentričnosti.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Teodora Todorova (@phoodtales)Iako su se slike u početku pojavljivale samo unutar samostana, sljedbenici Kunleyevog učenja raširili su ih diljem zemlje, zbog čega ih danas u Butanu možete pronaći posvuda, od domova, preko škola, do restorana. Obavezno pregledajte zidove koji su vam najbliži prije nego što odaberete mjesto za večeru!


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Breathe Bhutan (@breathebhutan)Što falus znači u butanskoj kulturi?


Općenito, kaže se da penis u erekciji drži podalje zle ljude, duhove i tračeve. Zbog toga mnoge moderne slike falusa krase fasade butanskih domova, trgovina, poslovnih prostora i to više od šest stoljeća nakon smrti Drukpe Kunleya.


Većina naslikanih falusa, a koji su nerijetko ukrašeni vrpcama ili na njima jašu zmajevi, u Butanu postoji u privatnim, svjetovnim zgradama, ali neke vjerske strukture (Chimi Lhakhang) u unutrašnjosti također imaju slike falusa.


Neki hramovi također imaju rezbarije i skulpture, izrađene od drva i metala, koje se koriste u ritualima za blagoslov rođene i nerođene djece.


U nekim se krugovima govori da će udarcem žene po glavi (lažnim) falusom biti veća vjerojatnost da će imati djecu.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Splendido (@myglobalpictures)Kako vidjeti falusne slike u Butanu?


Doći do Butana prilično je teško jer glavna međunarodna zračna luka Paro nema veze na duge relacije.


Zapravo, raspon odredišta povezanih s Butanom izravnim letovima toliko je ograničen što znači da je mogućnost putovanja sa samo jednim zaustavljanjem prilično minimalna.


Preporuča se posjetiti ovu zemlju u rujnu, listopadu i studenom kada je pogled na himalajske vrhove nezaboravan, a nakon što prođe sezona monsuna koji prate ljetne mjesece.