Buretić Bregi na obroncima Učke proizvodi (pre)ukusne delikatese

Sanda Milinković

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Tradicija uzgoja domaćih životinja ove obitelji seže još na početak 19. stoljeća, a osim prodaje svježeg mesa, 2001. godine krenuli su s razvojem vlastitih proizvoda čija se posebnost bazira na tradiciji Istre i Kvarnera.



Vozeći se lokalcima dobro poznatom cestom koja vodi poviše Opatije, brojimo zavoje ukrašene jesenskom paletom listopadnog drveća i svih njegovih čarolija. Naravno da isprva pogrešno skrećemo, ali simpatična nonica s balkona nam na pitanje: „Kamo su Buretići ča delaju kobasice?“, odmah pokazuje rukom drugu kuću s desna.


Nećemo reći da nas je odmah s ceste privukao miris kobasica, ali privukla nas je simpatična mlada snaga obitelji Ana Buretić i zatim njezin otac Dalibor koji su nas srdačno uveli i u svoj dom i u svoju gastronomsku priču. Njihova priča stara je stotinu godina jer se Buretić oslanja na tradiciju svoga oca koji je dugi niz godina na području Opatije imao vlastitu mesnicu.


Buretić Bregi spoj su tradicije i aktualnih trendova


Tradicija uzgoja domaćih životinja ove obitelji seže još na početak 19. stoljeća, a osim prodaje svježeg mesa, 2001. godine krenuli su s razvojem vlastitih proizvoda čija se posebnost bazira na tradiciji Istre i Kvarnera. Pri izradi svojih proizvoda koriste doista kvalitetne sirovine uz poneki novi sastojak, a čitava je priča oko izrade obavijena velom tajne svojstvenim za recepture koje se generacijama prenose s koljena na koljeno.




„Oslanjamo se na tradiciju našeg oca, ali i njegove obitelji iz Istre koja s druge strane Učke, u Boljunskom polju u općini Lupoglav, ima farmu. Tata je bio dugogodišnji mesar, a mi smo se prije  dvadesetak godina okrenuli obradi i stvaranju tradicionalnih autohtonih proizvoda“, kaže nam Buretić dok nam se u razgovoru pridružuju i njegova supruga Marina (direktorica) te kći Ana (s počasnom titulom šefice).


U razgovoru doznajemo da su njihovi glavni proizvodi istarske kobasice u različitim oblicima i tipovima.


„U ponudi je i suha i polusuha kobasica za pečenje i kuhanje, a imamo i verziju s dodatkom ružmarina, maslina i tartufa te od mesa boškarina i janjetine“, kaže nam Buretić dok isprobavamo njegove proizvode koji s pravom pripadaju kategoriji delikatesa.



Tradicionalna istarska kobasica proizvodi se bez ijednog aditiva i ne sadrži nitritnu sol što daje konačni proizvod koji je teško naći.


Osim kvalitetnih istarskih kobasica, ovdje ćete naići i na one od boškarina te creske janjetine, ali i stari, već zaboravljeni istarski zapešt te mnogima već dobro poznat i omiljen, kuhani pršut.


„Kuhani pršut, odnosno šunka, nastao je pomalo po uzoru na Trst, ali čini nam se da se naša receptura dokazala kao pravi pogodak jer ovu delikatesu rado kupuju i Talijani te je nose sa sobom“, dodaje nam Buretić kroz smijeh pa nastavlja da im je upravo kuhani pršut otvorio mnoga vrata te da su zbog njega postali i prepoznatljivi.


Poštovanje tradicije i namirnica svojstvenih za ovaj kraj, očituje se i u tri glavna „dodatka“ koja koriste u proizvodnji – ružmarin prepoznatljivog mirisa karakterističan za ovaj priobalni kraj, tartufe kojima ne treba posebno predstavljanje te masline koje su zaštitni znak jadranske obale.




Lidl kao pozornica malih proizvođača


Posebna priča ove obitelji su i posebne paštete od boškarina, creske janjetine te paštete s crnim tartufima.


„Moramo je ponosno nazvati delikatesom jer je čini veliki udio stvarno kvalitetnog mesa, a kada se pašteta napravi od doista dobrog mesa onda je to pate. Išli smo na malo ekskluzivniju etiketu, a imamo ovdje i mlade snage koje su pune novih znanja i ideja“, kaže Buretić pa ponosno kima prema svojoj kćerki Ani koja se nedavno vratila s diplomom iz Velike Britanije gdje je studirala inovaciju i tehnologiju u prehrani na University College of Birmingham.


Upravo je ona mlada pokretačka snaga željna rada, a prepuna svježe stečenih znanja i vještina koje jedva čeka pretočiti u nove proizvode i poboljšanja onih postojećih. Iako, dok nas mami miris kobasice od čistog mesa s aromom ružmarina, pitamo se – može li se ovo uopće i poboljšati? Osim svježe diplomirane Ane, ovdje su zaposleni i ostali mlađi članovi obitelji, Iva i Denis.


Buretić je jednom prilikom izjavio i da mu upravo zajednički rad s obitelji daje posebnu snagu i povjerenje.


Možemo sa sigurnošću zaključiti da ovoj obitelji jednu snagu daje dugovječna tradicija, a drugu moderni pristup i praćenje trendova na tržištu. Jedan od njih je i sve jača želja potrošača za kvalitetnim proizvodima te kontroliranoj mesnoj prehrani, ali ne na način prelaska na vegetarijanstvo već na način kombiniranja zdrave prehrane.



Buretići nam kažu da im je glavna misao vodilja plasirati ne veliku količinu proizvoda već kvalitetnu količinu te da se upravo zato mogu pouzdati u to da svaki sastojak njihovih proizvoda ima poznato podrijetlo i način nastanka.



Sama proizvodnja počinje obradom svježeg mesa i nastavlja se procesom koji traži vrijeme za kuhanje ili sušenje. Proizvodi se prerađuju i stvaraju isključivo u pogonu Buretić Bregi, a njihova tradicionalna receptura usavršena je začinskim mješavinama da se izbjegne onaj standardni, industrijski okus.


Razgovarajući o njihovim proizvodima, koji su dio asortimana “Okusi svoj zavičajtrgovačkog lanca Lidl, Buretić nam kaže da je ovaj lanac doživio kao svojevrsnu pozornicu za male proizvođače. Lidl to uistinu i je.


To je postignuto upravo kroz projekt “Okusi svoj zavičaj” koji je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom pokrenut 2016. godine. Vodeći cilj projekta je omogućiti malim domaćim proizvođačima plasiranje proizvoda na police Lidlovih trgovina diljem Hrvatske.


Riječ je o projektu koji je nadogradnja Lidlovog brenda “Okusi zavičaja”, a pod kojim je obuhvaćeno oko 100-tinjak autohtonih proizvoda domaćih dobavljača.


Projekt „Okusi svoj zavičaj“ pažnju posvećuje malim dobavljačima i OPG-ovima koji njeguju obiteljsku tradiciju, a uz pomoć Lidlovih polica njihovi proizvodi stižu u kućanstva diljem Hrvatske.


„Odjednom se pronađete na pozornici koju vidi čitava Hrvatska pa osim što ste počašćeni suradnjom, imate i obavezu nastaviti s dosadašnjom kvalitetnom proizvodnjom“, objašnjava Buretić.


Puni okus zavičaja satkan u aromi koja osvaja nepce te miris koji se širi prostorijom i bez našeg sugovornika nam pričaju jednu sasvim posebnu priču. Priču okruženu čuvaricom Kvarnera, Učkom te priču u kojoj su se spojile najbolje karakteristike tradicije i kvalitete s modernim pristupom.



Recept obitelji uz slasnu gurmansku kraljicu – istarsku kobasicu


Ugodan razgovor u toplini doma Buretićevih, priveli smo kraju uz dva recepta jer, naravno da ćete najbolje osjetiti ove riječi kada vam i vlastiti dom zamiriše primamljivim aromama istarske kobasice.


Prvi recept je tradicionalan način na koji ljudi ovoga kraja pripremaju kobasice u zimsko vrijeme, a drugi je recept s nama velikodušno podijelila i njegova autorica, Ana Buretić, koja kaže da joj je upravo taj jedan od omiljenih načina pripreme. Dobar vam tek!



Istarske kobasice u vinu


Sastojci 


• Buretić Bregi Istarske kobasice
• voda
• bijelo vino, malvazija istarska
• kiseli kupus, po želji


Priprema


Istarske kobasice staviti u lonac te prekriti vodom. Kada voda proključa, kuhati 20 minuta. Zatim dodati otprilike 1 dl bijelog vina te prokuhati još 5 minuta. Kobasice izvaditi te preliti s 2-3 žlice tekućine u kojoj su se kuhale. Preporuča se poslužiti s kiselim kupusom. Ako želite dodati poseban ‘šmek’, nakon kuhanja kobasice možete i kratko zapeći na tavi te poslužiti na isti način.


Rižoto s istarskim kobasicama i graškom


Sastojci za 4 osobe


• 3 istarske kobasice Buretić Bregi
• 1 veliki luk, nasjeckan
• 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
• majčina dušica
• 300 g riže za rižoto
• 150 ml bijelog vina (malvazija)
• 1 litra povrtnog temeljca, zagrijanog
• grašak, smrznuti
• 30 g maslaca
• krupna morska sol
• svježe mljeveni crni papar
• svježe sjeckani peršin
• svježe ribani parmezan, po želji


Priprema


Kobasicu narežite ukoso (na kolutiće) te prepržite na tavi. Kada se i druga strana kobasica zapekla, izvadite ih na tanjur. Na preostaloj masnoći prožetom aromama kobasica zažutite luk 2-3 minute.


Zatim dodajte nasjeckani češnjak, majčinu dušicu i rižu. Brzo miješajte 1 minutu dok se riža lagano tostira. Ulijte 150 ml bijelog vina te miješajte dok alkohol isparava (otprilike 2-3 minute).


Počnite postepeno dodavati zagrijani povrtni temeljac te po potrebi promiješajte. Kada vidite da je riža počela upijati tekućinu, dodajte još temeljca i tako sve dok ga ne potrošite. Otprilike 2 minute prije nego što je riža gotova, dodajte smrznuti grašak i kobasice koje ste pripremili. Nakon dvadesetak minuta riža bi trebala biti kuhana al dente te možete umiješati maslac. Začinite solju i paprom, te servirajte posipano svježe sjeckanim peršinom i parmezanom po želji.


__


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom LIDL.