Zadivljujući primjerak

Bromelije su moćne čistačice zraka, ali postoji još razloga zašto bi ove zadivljujuće brazilske biljke valjalo imati u svom domu

Jelena Sedlak

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Biljku je dobro imati kod kuće, kako zbog njene dekorativnosti i lakog održavanja, tako i zbog velike moći pročišćavanja zrakaBromelije su zadivljujuće biljke iz brazilskih tropskih kišnih šuma, koliko egzotične, toliko i moćne jer pročišćavaju zrak u svim prostorima u kojima se uzgajaju, a ipak su skromne i nezahtjevne.Postoji više od tri tisuće poznatih vrsta, a tko zna koliko ih guste šume još skrivaju od ljudskih očiju. Kod nas se najčešće uzgajaju guzmanije, vrieseje, aechmeje, billbergije i neoregelije.
Bromelije postoje na zemlji više od 65 milijuna godina, a prirodna staništa su im u toplim krajevima Južne Amerike.


Karakteristično za sve vrste jest da proizvode samo cvijet, ali vrlo upadljive i dopadljive boje. Nama najprepoznatljivija biljka iz ove porodice je ananas.Bromelije se dijele na zemaljske i epifitne vrste. Upravo te zemaljske su najčešće u našim kućama.


Epifitske se lijepe za debla drveća, koristeći za to svoje korijenje, hraneći se uglavnom vodom. Ove biljke ne zahtijevaju posebnu prihranu.


Njihovi listovi u obliku lijevka prilagođeni su pohrani tekućine, a u njih često upadnu i razni mikroorganizmi, bakterije i druga mala živa bića, što im također služi kao hrana.Žabe često odgajaju svoj podmladak u takvim malim lokvicama. Listovi stoga nisu slučajno tako živopisnih boja, jer takvi služe i kao mamac sitnim organizmima.


Oni mogu biti zeleni, ružičasti, sivi, ljubičasti, žuti, narančasti… s mrljama ili prugama. Ove biljke cvjetaju u bilo koje godišnje doba, a cvijet kratko traje.


Biljke je dobro imati kod kuće, kako zbog njihove dekorativnosti i lakog održavanja, tako i zbog njihove velike moći pročišćavanja zraka. Uzgajane u kućnim uvjetima imaju samo nekoliko prohtjeva:


1. Bromelije ne vole temperature niže od 5 stupnjeva, ipak im je stanište u tropskim šumama. Mogu podnijeti raspon temperatura od 12 do 28 °C. Na 20 stupnjeva najradije cvjetaju, ali jednom kada procvjetaju, niža temperatura će pomoći da cvijet dulje traje..2. Ne smije ih se previše zalijevati jer bi mogle uginuti. Zalijevajte bromelije u lisnu rozetu do trenutka kad nikne cvjetna stapka, a nakon toga ih zalijevajte umjereno u supstrat, jednom tjedno, i to tek kad se supstrat isuši.Ljeti održavajte supstrat tek malo vlažnim, a zimi zalijevajte jedino kada se isuši. Svakih par tjedana okrenite biljku naopako i izlijte suvišnu vodu koja se zadržala u rozeti, čime ćete spriječiti razmnožavanje bakterija. Ulijte novu vodu, najbolje kišnicu.


3. Ne trebaju dodatnu gnojidbu, pa dodavanje malo svježeg komposta kad primijetite da biljka zaostaje u rastu može dosta pomoći.Ako ste ipak navikli gnojiti svoje biljke, bromeliji možete dodati i malo svenamjenskog tekućeg gnojiva, upola razrijeđenog, i to samo jednom u vegetacijskoj sezoni u proljeće ili u ljeto. Ako niste sigurni, najbolje i to izostavite.


4. Zaštitite ih od izravne sunčeve svjetlosti, jer su u prirodi navikle na sjenu i polusjenu. Imaju veliku moć fotosinteze, pa im puno svjetla i ne treba.


Bilo bi najbolje držati biljku na mjestu na kojem dobiva nekoliko sati jutarnjeg sunca, na istočnom prozoru ili malo udaljenu od prozora prema zapadu ili jugu.Stručnjaci savjetuju da ako vaše biljke imaju zelenkasto lišće, glatkog i pasivnog izgleda, ne treba im puno svjetla, a one koji su vrlo obojene, naizgled živahnog i krutog lišća, zahtijevaju više svjetla, premda ni one ne izravnog.


5. Zemlja u posudi u kojoj uzgajate bromeliju treba biti lakša i dobro propusna. Najbolje sastavljena od mješavine tresetne mahovine, perlita i malo usitnjene kore, slično kao i kod orhideja. Zapravo je i za njih najbolja zemlja za orhideje


6. Bromelije vole dosta vlage u zraku, od 50 do 60 posto, pa ih možete svakodnevno orošavati, najbolje odstajalom ili destiliranom vodom.


Vlaga je jedan od temeljnih čimbenika za njegu biljaka, moramo osigurati da ostane hidratizirana, ali ne previše, tjedno zalijevanje bit će više nego dovoljno. Nikad ne držite svoje bromelije u blizini radijatora.


7. Najčešći štetnici bromelija su lisne uši i paukove grinje, a protiv njih postoje registrirana sredstva za zaštitu ili neemovo ulje, organski insekticidni sapun ili pak mehanički mlaz vode kojim ispiremo neželjene insekte.


Crveni pauk je također čest nametnik, ali on ne voli zrak zasićen vlagom pa bi bilo dobro da vašoj biljci napravite takvo okruženje, puno toplog i vlagom zasićenog zraka, bilo orošavanjem bilo tuširanjem, ali svakako izlijte višak vode.


Ako se na vrhovima listova pojave smeđe fleke, uzrok može biti suhi zrak ili zalijevanje tvrdom vodom. Žutilo lišća može biti znak da je biljka prerasla posudu u kojoj raste.


Blijedo lišće može značiti da je biljka previše izložena direktnom suncu ili joj je zrak presuh. Obješeni smeđi listovi nastaju kada se biljka previše zalijeva.


8. Kod presađivanja bromelija treba biti oprezan. Najbolje su posude od terakote jer upijaju višak vode. Kod bromelija je od materijala posude važnija njena veličina. Posuda, naime, ne smije biti prevelika jer vole tijesne prostore.Najbolje vrijeme za presađivanje je kada ugledate korijenje koje viri iz rupice na dnu. Stavite malo sitnog kamenja na dno posude kako bi se zajamčila dobra drenaža.


9. U ljeto bromelije iznesite van u kakvu polusjenu, na mjesto gdje će imati dobar protok zraka.


10. Nakon što precvjetala bromelija ugine, ostat će njen podmladak. Ove biljčice možete ostaviti u istoj posudi ili ih razdvojiti i presaditi u zasebne posudice, ali tek kad narastu do 10-15 cm visine.


Najprije pažljivo izvucite glavnu biljku iz posude, tako da ne oštetite korjenčiće koji je vezuju za nove biljčice.Zatim svaku biljčicu presadite i zalijte, čekajući da se ukorijeni, za što treba oko mjesec dana. Druga mogućnost je da sačekate da glavna biljka odumre pa je zatim odstranite, a mlade biljčice ostavite da i dalje rastu u istoj posudi.


Njima će trebati još nekoliko godina dok ne procvjetaju.Sva ova pravila pokazuju da su bromelije vrlo prilagodljive biljke koje mogu opstati u bilo kojem okruženju i uz minimalnu preporučenu njegu, a uz maksimalni dekorativni i pročišćujući učinak.


Ukoliko želite nabaviti novu biljku, najbolje ju je potražiti u specijaliziranim rasadnicima za tu vrstu biljaka ili čak putem interneta.Izaberite biljku kojoj se obojeni cvjetovi tek ukazuju jer će tada njena ljepota dulje trajati i krasiti vaš dom.


Ne zaboravite da, premda će vaša bromelija dugo cvjetati, čak nekoliko mjeseci, nakon toga će neminovno umrijeti. Ipak, moći ćete posaditi male biljčice koje će izrasti iz osnove stare biljke.