Najljepši ukras

Božuri u vrtu i na balkonu – simbol prosperiteta i sretnog braka

Jelena Sedlak

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Kako je božur rastom velika biljka, potrebni su joj i veliki kontejneri, naročito stoga što imaju duboki korijen. No preduboko posađen božur mnogo godina neće procvasti. Ako ga sadite u vrtu, božur ne valja saditi među druge trajnice na cvjetne gredice jer on ne voli da mu se druge biljke pletu oko korijenaBožuri su omiljeno cvijeće naših prabaka, pa ni jedan njihov vrt nije bio bez barem jednog grma ovog prekrasnog i mirisnog cvijeća. No danas nemamo svi vrtove i pitamo se bi li božuri rasli i na balkonu? Bi. Za njih su najbolji balkoni okrenuti prema istoku ili zapadu, koji dio dana imaju sunca, ali ne cijeli dan i ne ono najače sunce. Kako je božur rastom velika biljka, potrebni su joj i veliki kontejneri, naročito stoga što imaju dubok korijen. Kako rastu u kontejnerima, taj bi korijen zimi mogao zamrznuti, pa posudu treba izolirati i premjestiti uza zid.
Danas postoje i male sorte božura, prikladne za balkonski uzgoj u posudama. Sve se vrste božura sade gotovo na površini, dva do tri centimetra ispod same površine zemlje. Najpogodnija je hranjiva i ilovasta zemlja, neutralne ili slabije kiselosti, dobro drenirana i uvijek dovoljno vlažna. Idealno vrijeme za sadnju, dijeljenje i presađivanje božura bilo bi kasno ljeto ili rana jesen, dakle razdoblje kada temperature nisu ni preniske ni previsoke.Plemeniti božur, dugovječna je trajnica iz porodice žabnjaka, visoka 60 do 100 cm. Starije biljke zauzimaju oko 1 m² prostora. Početkom svibnja počinju cvjetati krupnim cvjetovima promjera od 12 do 17 cm – bijelim, ružičastim ili crvenim te u svim drugim bojama u tom koloritu, čak i u žutoj, i to jednostavnim, polupunim ili punim cvjetovima.


Premda cvatnja ne traje dugo, ako posadite nekoliko različitih kultivara, ona može potrajati i do dva mjeseca. Cvjetovi su teški, pa ako se smoče na kiši, polegnu do tla, pa ih je čim počnu cvjetati dobro poduprijeti. Precvjetale cvjetove treba redovito otkidati.
Čak i ako ih uzgajate u vrtu, a ne u posudi, ljeti je božure potrebno povremeno zaliti kako bi i zeleni listovi zadržali svoju ljepotu. Oni će ujesen poprimiti bakrenastosmećkastu boju i također biti svojevrstan ukras.


Foto Pixabay

Foto PixabayU kasno ljeto božure pognojite kompostom, a ujesen poslije prvog mraza koji će ofuriti lišće stabljike odrežite do tla. Svake godine u proljeće tlo ispod biljaka zastrite usitnjenim lišćem, korom i travom kako bi korijenje imalo uvijek dovoljno vlage. Ako ga sadite u vrtu, božur ne valja saditi među druge trajnice na cvjetne gredice jer on ne voli da mu se druge biljke pletu oko korijena.


Namjeravate li božur posaditi u vrtu, najpovoljnije je to učiniti od 23. rujna do kraja listopada, u duboko prekopano i pognojeno tlo kompostom, lisnjačom ili kompostiranim stajskim gnojem. Dijelove zadebljalog vretenastog korijena koji su poprilično krhki, s najmanje 2-3 dobro razvijena pupoljka, posadite plitko, na razmak od najmanje 60 cm, tako da ružičasti pupovi na korijenovu vratu budu pokriveni sa samo nekoliko cm zemlje. Preduboko posađen božur mnogo godina neće procvasti.


Osim plemenite peonije odnosno božura, kod nas je česta i obična ili svibanjska peonija, koja kao divlja raste u gotovo cijeloj Europi, a premda je cijela biljka otrovna, poznata je od davnina i kao ljekovita biljka. Koristi se i za proizvodnju parfema i drugih kozmetičkih proizvoda.


Božuri su, iako kratko cvjetaju, omiljeno cvijeće florista, što zbog jarkih boja i velikih dojmljivih cvjetova, to i zbog opojnog slatkastog mirisa te legendi i značenja vezanih za njih. Čak i priča, odnosno mit o nastanku božura je dojmljiva. Vezana je za Paeona, liječnika bogova u grčkoj mitologiji i učenika grčkog boga medicine Esculapa. Prema jednoj staroj priči, kada je Paeon izliječio Plutona koristeći se korijenom božura, Esculap je postao ljubomoran i pokušao ga ubiti. Zeus ga je spasio tako što ga je pretvorio u biljku božur, koju su već i tada svi voljeli i divili joj se.


Foto Pixabay

Foto Pixabay


 


Postoji još jedna popularna prča o nastanku božura. Riječ je o mitu koji govori o prelijepoj nimfi zvanoj Paeonia, a koja je privukla pozornost Apolona. Ona je dakle, svjesna svoje ljepote, očijukala s Apolonom, pocrvenjevši pritom, kada ih je opazila Afrodita. Također ljubomorna, pretvorila je Paeoniju u crveni cvijet božura.


Božur, ovisno o boji i varijetetu, kada se daruje, uvijek predstavlja romantiku, prijateljstvo, prosperitet, dobru sreću i sretan brak.
U mnogim kulturama božur igra važnu ulogu. U Kini na primjer, odakle i vodi podrijetlo, božur predstavlja kraljevsko cvijeće. Prije no što je to bio cvijet šljive, božur je bio kineski nacionalni cvijet. On simbolizira čast i bogatstvo. Kineski grad Luoyang znan kao grad cvijeta božura, ima Nacionalni vrt božura, u kojem se održava godišnji festival posvećen toj biljci. Božur je i nacionalni cvijet države Indiane.


Čest je ukras na vjenčanjima ili u buketu koji nosi nevjesta, a smatra se obaveznim u buketu proslave 12. godišnjice braka.


Foto Pixabay

Foto Pixabay


 


Žuti božur, kao i drugo cvijeće te boje, simbolizira novi početak. Različite nijanse žute mogu biti limunsko žuta, zlatno žuta, žuta kao maslac, a sve osvjetljavaju bilo koji kutak vašeg doma ili okućnice. Kao rezano cvijeće mogu izdržati i do tjedan dana u vazi s vodom.
Crveni božuri u jeziku cvijeća znače ljubav, strast, romansu. Postoji velik broj varijeteta crvenih božura i svi su prikladni kao dar nekomu koga strasno volite.
Ružičasti božuri prepoznati su kao simbol sretnog braka, časti i sreće te su prikladni za obilježavanje bračnih godišnjica.


Foto Pixabay

Foto PixabayBijeli božuri simbol su ljepote, ali označavaju i neku vrstu stida. Zbog toga su prikladni kao dar nekomu komu se želimo ispričati, zamoliti za oprost ili jednostavno poručiti da smo na neki način zabrljali.
Na što treba obratiti pažnju kada kupujemo božure?


Kupite samo najsvježije ubrane božure i to dok su cvjetovi još neotvoreni, kako biste što duže uživali u otvaranju pupoljaka.
Obratite pozornost na listove. Zdrave biljke ne bi smjele po lišću imati tragove nametnika ili žute mrlje, koje mogu značiti gljivične bolesti, koje su kod ove biljke ujedno i najčešće. Pregledajte i cvjetne i lisne drške. Izbjegavajte božure mekih ili nedovoljno zelenih drški. Nedostatak zelenog pigmenta često označava infekciju bakterijama.


Kao rezano cvijeće, božuri će izdržati dosta dugo ako ih stavimo u vazu s vodom sobne temperature, a prethodno im podrežemo drške za oko 2 cm. Također treba ukloniti sve lišće koje bi došlo u doticaj s vodom. Kako ova vrsta cvijeća brzo upija vodu, trebat će je često mijenjati. Svaki put najprije operite ukrasnu vazu i dobro je očistite, pa tek onda uspijte novu vodu. Ako želite da im se pupoljci brže otvore, odstranite im što više listova. U toploj će se prostoriji pupoljci također brže otvarati. Ne stavljajte vazu blizu grijaćeg tijela ili na mjesto koje dobiva direktno sunce. U blizini buketa ne bi trebalo stajati nikakvo voće ili povrće jer će ono također ubrzati proces odumiranja cvjetova.