Smanjite troškove

Bit ćete impresionirani koliko ovi uređaji troše, čak i kada su isključeni (i kod kuće i u uredu)

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Važno je uspostaviti svakodnevne strategije za uštedu električne energije i plinaStreloviti troškovi energije dižu cijene računa, a to ima veliki utjecaj na obiteljski proračun. Zbog toga je sada, više nego ikada, važno uspostaviti svakodnevne strategije za uštedu električne energije i plina.


Prije pandemije mnogi su ljudi radili u uredima ili poduzećima te stoga nisu previše brinuli o potrošnji energije tijekom radnog vremena, niti im je bilo stalo do smanjenja otpada i smanjenja nepotrebnih troškova.


Sada, međutim, mnogi od nas rade od kuće svaki dan ili nekoliko dana u tjednu: potrošačke navike koje smo nekada imali samo u uredu sada su dio našeg svakodnevnog života kod kuće – kao i troškovi povezani s korištenjem računala, printera i rasvjete.
Pogledajmo zajedno koji su to uređaji-potrošači koje nalazimo u uredu ili u radnoj sobi te kako ih najbolje koristiti za uštedu energije i novca:


1. Osobno računalo


Računalo, stolno ili prijenosno, nedvojbeno je kralj svakog ureda. Bilješke, dokumenti, planiranje, online konferencije, upravljanje poštom – sve prolazi kroz zaslon računala. Ali koliko računalo troši?


Potrošnja energije osobnog računala varira između 65 i 250 kW/h, ali puno ovisi o potrošnji energije ekrana: veliki zasloni sa zastarjelom tehnologijom također su energetski najmanje učinkoviti.


Ako kod kuće imate stari monitor, razmislite o njegovoj zamjeni s ravnim zaslonom s LED tehnologijom: tako ćete optimizirati potrošnju i uštedjeti na računima.


Alternativno, možete razmišljati o ulaganju u kupnju monitora s tekućim kristalima, koji troši između 50% i 70% manje energije od klasičnih monitora.


Kad ponovno govorimo o veličini, prijenosno računalo troši mnogo manje energije od stolnog računala, budući da je puno manje od potonjeg.


Ako imate prijenosno računalo, nemojte ga uvijek ostavljati uključenog u struju, već koristite punjač samo kada stvarno trebate napuniti uređaj, kako biste ograničili potrošnju energije.


2. Printer


Odabir energetski učinkovitog pisača također može utjecati na cijenu vašeg računa: ako razmišljate o kupnji novog pisača, prvo zapamtite da laserski pisači troše puno više energije od inkjet pisača.


Ako pak već imate pisač kod kuće ili u uredu, nastojte taj uređaj iskoristiti na najbolji mogući način za uštedu energije. Ispisujte samo potrebne dokumente i pokušajte to učiniti u jednoj sesiji kako biste izbjegli pregrijavanje uređaja i veću potrošnju energije.


Također, odaberite način rada niske rezolucije kako biste potrošili manje tinte i energije. Postavite ispis obostranih dokumenata, radi manjeg utroška papira ili jednostrano ispisujte na već iskorištene listove.


3. Drugi uređaji


Ostali uređaji u uredu – poput tableta, skenera, uništavača dokumenata – moraju biti isključeni prije napuštanja ureda na kraju radnog dana.


Ne valja ih ostaviti u stanju pripravnosti: mala crvena svjetla koja označavaju ovo stanje mogu potrošiti između 12 i 20 kW/h.


Kako biste uštedjeli vrijeme i ne zaboravili priključene uređaje, sve utikače možete spojiti na višestruki “razvodnik” s prekidačem: prije završetka radnog dana dovoljno je pritisnuti prekidač da se sve isključi.