Tako jednostavno

Bijela čokolada: Kako napraviti omiljenu poslasticu u manje od 5 minuta?

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Da biste napravili bijelu čokoladu, trebat će vam kakao maslac.



Kakao maslac je jestiva biljna mast iz zrna kakaa. Ako ste ikada imali stvarno staru čokoladu koju ste dugo čuvali i primijetili da se na njoj počelo stvarati nešto bijelog izgleda, vjerojatno ste vidjeli kakao maslac.


U mnogim slučajevima bijela tvar je kakao maslac koji se odvaja od čokolade. Dolazi u čvrstom bloku koji nalikuje ogromnoj sapunici ili manjim razbijenim komadima.


Možete ga pronaći u pekari ili u trgovini zdrave hrane, ali ako ne možete, kakao maslac uvijek možete kupiti putem interneta. Neki kakao maslac prodaje se posebno za uporabu u kozmetici i u njega se mogu umiješati sastojci koji nisu namijenjeni za jelo, pa prije kupnje svakako provjerite pakiranje.




Donosimo recept za bijelu čokoladu koju možete napraviti kod kuće i njome ukrasiti ili dodatno obogatiti vaše poslastice.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Sastojci


  • 1/2 šalice šećera u prahu
  • 1/2 žličice mlijeka u prahu ili sojino mlijeko u prahu za vegansku verziju
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 1/2 žličice ekstrakta naranče
  • 3 / 4 žličice mljevenog đumbira
  • malo soli
  • silikonski kalupi

Kakao maslac stavite u posudu za mikrovalnu pećnicu i otopite u mikrovalnoj. Postavite mikrovalnu na dvije minute, a zatim dodajte minutu po minutu dok se kakao maslac potpuno ne ukalupi.


Umiješajte šećer u prahu i mlijeko u prahu. Pazite da se sav šećer potpuno otopi u kakao maslacu.


Umiješajte preostale sastojke. Smjesu ulijte ili žlicom dodajte u svoje kalupe. Ako koristite silikonski kalup za kolače, upotrijebite otprilike jednu žlicu smjese kakao maslaca po kalupu.


Stavite u hladnjak dok se ne ohladi. Izvadite bijele čokolade iz kalupa i uživajte. Koristite ih za ukrašavanje kolača ili torti, razlomite na komade i dodajte u kolačiće ili upotrijebite na bilo koji drugi način.