Tako jednostavno

Bijela čokolada: Kako napraviti omiljenu poslasticu u manje od 5 minuta?

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Da biste napravili bijelu čokoladu, trebat će vam kakao maslac.Kakao maslac je jestiva biljna mast iz zrna kakaa. Ako ste ikada imali stvarno staru čokoladu koju ste dugo čuvali i primijetili da se na njoj počelo stvarati nešto bijelog izgleda, vjerojatno ste vidjeli kakao maslac.


U mnogim slučajevima bijela tvar je kakao maslac koji se odvaja od čokolade. Dolazi u čvrstom bloku koji nalikuje ogromnoj sapunici ili manjim razbijenim komadima.


Možete ga pronaći u pekari ili u trgovini zdrave hrane, ali ako ne možete, kakao maslac uvijek možete kupiti putem interneta. Neki kakao maslac prodaje se posebno za uporabu u kozmetici i u njega se mogu umiješati sastojci koji nisu namijenjeni za jelo, pa prije kupnje svakako provjerite pakiranje.
Donosimo recept za bijelu čokoladu koju možete napraviti kod kuće i njome ukrasiti ili dodatno obogatiti vaše poslastice.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Sastojci


  • 1/2 šalice šećera u prahu
  • 1/2 žličice mlijeka u prahu ili sojino mlijeko u prahu za vegansku verziju
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 1/2 žličice ekstrakta naranče
  • 3 / 4 žličice mljevenog đumbira
  • malo soli
  • silikonski kalupi

Kakao maslac stavite u posudu za mikrovalnu pećnicu i otopite u mikrovalnoj. Postavite mikrovalnu na dvije minute, a zatim dodajte minutu po minutu dok se kakao maslac potpuno ne ukalupi.


Umiješajte šećer u prahu i mlijeko u prahu. Pazite da se sav šećer potpuno otopi u kakao maslacu.


Umiješajte preostale sastojke. Smjesu ulijte ili žlicom dodajte u svoje kalupe. Ako koristite silikonski kalup za kolače, upotrijebite otprilike jednu žlicu smjese kakao maslaca po kalupu.


Stavite u hladnjak dok se ne ohladi. Izvadite bijele čokolade iz kalupa i uživajte. Koristite ih za ukrašavanje kolača ili torti, razlomite na komade i dodajte u kolačiće ili upotrijebite na bilo koji drugi način.