Zbogom prištićima

Beauty rutina za svaku fazu menstrualnog ciklusa. U 3. tjednu, koža je najblistavija

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Lijepa koža usprkos vrtlogu hormona

Ženski menstrualni ciklus prosječno traje 28 dana. Ovisno o fazi ciklusa, dominantni su različiti hormoni: prije svega estrogen (između ostalog pospješuje proizvodnju kolagena) i progesteron (između ostalog inhibira razgradnju kolagena). Za to vrijeme borimo se s napetošću kože i prištićima.


U ovom vodiču za menstrualni ciklus saznat ćete što je dobro za kožu tijekom menstruacije, u svakoj od četiri faze.


1. tjedan ciklusa


Mnoge se žene osjećaju bespomoćno tijekom menstruacije (1.-5. dan). Tijelo je zaposleno razgradnjom sluznice maternice i hormoni padaju. Iznad svega, nedostatak progesterona i estrogena znači da koža prestaje proizvoditi sebum i vlaga se manje može skladištiti.


Kožna barijera također postaje osjetljivija. U ovoj fazi ten je suh, blijed i sklon crvenilu. Evo što je u tom trenutku dobro za kožu: bogate maske, hranjiva ulja i kreme s puno vlage intenzivno njeguju kožu.


Kako ne biste dodatno iritirali njihov zaštitni sloj, koristite samo blago čišćenje i bolje izbjegavajte tretmane poput laserskih tretmana ili pilinga. Depilacija voskom također nije dobra ideja u ovoj fazi, jer ste posebno osjetljivi na bol.


2. tjedan ciklusa


Tijelo se priprema za ovulaciju i prvenstveno mu je potreban estrogen koji zadebljava sluznicu maternice. Budući da hormon također potiče proizvodnju kolagena i elastina, koža sada postaje punija i elastičnija. Također može ponovno bolje pohraniti vlagu. Enzimski pilinzi sada pomažu u uklanjanju mrtvih stanica kože .


U ovoj fazi serumi s hijaluronskom kiselinom i kolagenom pomažu koži da se ponovno pokrene i zadrži vraćeni sjaj što je duže moguće.


3. tjedan ciklusa


Tijekom ovulacije (cca. 14. dan nakon 1. dana menstruacije) razina estrogena je još uvijek visoka, a povećava se progesteron, što između ostalog povećava dotok krvi u sluznicu maternice.


Budući da također inhibira razgradnju kolagena, koji je važan za elastičnost i vlažnost kože, možemo se radovati divnoj koži u ovoj fazi.U ovoj fazi je lijep ten siguran, a za kožu je dovoljna lagana njega. Sada je također dobro vrijeme za tretmane ili testiranje novih proizvoda, jer je koža relativno neosjetljiva. Oni koji su skloni jakim hormonskim aknama već u 4. tjednu mogu pripremiti svoju kožu za nadolazeće “izazove”.


4. tjedan ciklusa


Nakon ovulacije, estrogen brzo opada dok razina progesterona ostaje visoka. To znači da lojne žlijezde u ovoj fazi rade punom parom i pore se mogu brže začepiti. Kiselinski omotač kože također postaje osjetljiviji, što su idealni uvjeti za prištiće i mitesere.


U ovoj fazi je temeljito čišćenje najvažnije za sprječavanje nečistoća na koži. pH-neutralni proizvodi su dobri jer ne napadaju zaštitni kiselinski omotač. Njega s antibakterijskim učinkom također podržava kožu u borbi protiv prištića.