Love Coach

Barbara Grgurić otkriva signale za uzbunu u toksičnoj vezi, ali i kako bolje komunicirati s partnerom

Sanda Milinković

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

"Dragi, moramo razgovarati" nije i neće riješiti izazov u vezi, ali postoji alternativa

Međunarodni love coach za žene kako bi se u vezi osjećale voljeno i sretno te žena koja iza sebe ima niz emisija i članaka o tajnama za stvaranje i održavanje sretnih suvremenih muško-ženskih odnosa – opis je naše sugovornice Barbare Grgurić, s kojom smo prigodno razgovarali o ljubavnim odnosima, prevarama i svetom gralu svake dobre veze – komunikaciji.


Kako se postaje love coach?


– Oduvijek me zanimaju muško-ženski odnosi, naročito kada vidim izazove i trzavice između partnera koji se godinama vrte u krug jer ih ne uspijevaju riješiti. Objašnjavanje uzroka problema i rješenja me ispunjava i čini sretnom. Dosta sam godina provela na menadžerskim pozicijama i prije nego što sam završila MBA edukaciju, počela sam pod vodstvom coacha raditi na sebi jer sam željela osvijestiti zašto mi se stalno događaju iste neugodne situacije u ljubavi. Toliko sam se zaljubila u taj proces da sam krenula iz početka, na coaching akademiju.


Signali za uzbunu


Što je love coach u opisu posla?


– Moj je fokus na radu sa ženama u vezi u kojoj je došlo do udaljavanja partnera. Često je to već faza kada je veza pred raspadanjem, nakon desetak godina ignoriranja ili pokušaja i promašaja, pa žele probati još ‘nešto’ prije toga. Naravno, dobrodošle su i žene koje su solo i stalno im se ponavljaju ista razočaranja u ljubavi.


Posebno me veseli što mi se sve češće javljaju i muškarci koji žele popraviti svoj odnos s partnericom. U poslu mi je vrlo dobro što postoji kreativnost i sloboda da svoje rado vrijeme određujem u dogovoru, a s obzirom na to da radim online, moj ured.


U opisu vaših tečajeva stoji da pomažete ženama u poljuljanoj vezi. Što je, po vama, definicija poljuljane veze?


– Kada partneri više vremena u vezi provode osjećajući nelagodu, nervozu, razočaranje, nezadovoljstvo, zanemarivanje… nego ono što i je bit veze: podrška, zajedništvo, bliskost, razumijevanje, ranjivost, intimnost, smijeh, zajedničko vrijeme, nježnosti…


Koji su najčešći znakovi da nešto u vezi ne valja?


– Udaljavanje partnera i zahlađenje odnosa uslijed neostvarenih očekivanja i jer im nisu zadovoljene emocionalne potrebe, što za posljedicu ima nedostatak konstruktivne komunikacije zbog svađa i ne slušanja. Zajedničko provedeno vrijeme svodi se na obavljanje svakodnevnih zadatka, seks se ‘odrađuje’ ili ga ni nema…


Kako razlikovati stvarne znakove od onoga da smo možda nešto »umislile«?


– Ovo je bitno pitanje. Kada osvijestimo svoja nesvjesna uvjerenja, kada znamo kako funkcioniraju zdravi suvremeni muško-ženski odnosi, onda odmah možemo razlučiti je li neka situacija signal za uzbunu ili se samo ‘nešto’ unutar nas uznemirilo, ima veze samo s nama i naša je odgovornost da to riješimo.


Muška energija


Jedan od vaših naslova predavanja glasi »Probudi njegov interes za tebe«. Smatrate li da je ovakvim pristupom stavljen pritisak na ženu da više radi na vezi nego obratno?


– Naslov online programa odnosi se na specifičnu situaciju koja je česta u vezama, naročito za biznis žene jer je došlo do poremećaja muške i ženske energije među partnerima.


Da bi veza funkcionirala i da bi se osjećala privlačnost među partnerima, potrebno je da je žena većinu vremena u ženskoj energiji, a muškarac u muškoj.


Suvremeni način života favorizira da je žena u muškoj energiji, da inicira, organizira, analizira, odrađuje… koja je nama ženama čak i neprirodna, pa se događa da su dva ‘muškarca’ u vezi ili da je muškarac u ženskoj energiji. Posljedica toga je da muškarac gubi interes za ženu, nije mu više privlačna i povlači se jer ne može biti muškarac pored svoje partnerice. Ni ženu takva neravnoteža energija ne ispunjava, pa inače dobar odnos ode nizbrdo.


Činjenica je da žene više traže pomoć da riješe probleme u svojoj vezi, ali kada one krenu s promjenama, muškarac kojem je stalo do žene i veze itekako pozitivno reagira i trudi se.«


Gubimo li takvim razmišljanjem vlastitu snagu i dolazimo li do toga da ćemo »sve napraviti za njegov interes«?


– Napraviti ‘sve za njegov interes’ je garancija da žena nikada neće (za)interesirati muškarca na način koji želi, već će mu biti u kategoriji prijateljice ili ‘mame’. Veliku moć, u pozitivnom smislu, imamo mi žene sa svojom ženskom energijom. Samo se ponekad trebamo podsjetiti kako je aktivirati jer nas je suvremeni način života ‘pretvorio’ na neki način u muškarce, a to nam nije prirodno stanje.


Koliko je ključan njegov interes? Možda jednostavno interesa više nema i možda bismo trebali pronaći partnera s kojim nećemo morati brinuti oko interesa jer će nas voljeti dovoljno da interes postoji?


– U najvećem broju slučajeva, interes se samo malo sakrije u vezi i treba ga probuditi. Iz iskustva u radu znam da se većina veza ili brakova može spasiti i popraviti. Interes za partnera se počinje gubiti onog momenta kada se žena osjeća kao da nije bitna muškarcu jer ju on ne doživljava ili kod muškarca kada misli da žena ne vidi koliko se on trudi da je zaštiti.Zlatna pravila


Spominjete situaciju komunikacije koja se pretvara u monolog jer se partner još više povlači. Postoje li neka zlatna pravila dobre komunikacije?


– Postoji. Kada nas nešto smeta, pričamo iz svoje perspektive: kako mi nešto vidimo, doživljavamo i kako se nama nešto čini, a ne da optužujemo partnera, krivimo ga, napadamo, omalovažavamo i insinuiramo. Čim krenemo s rečenicom ‘ti si ovakav ili onakav’, partner ima potrebu braniti se i onda ne može čuti što mu želimo reći. Nitko od nas se ne osjeća dobro kada nas se optužuje, zar ne? Bitno je da pozorno slušamo što nam partner želi reći, bez da smo, dok on govori, fokusirani što ćemo mu odgovoriti.


U situaciji kada partner gubi interes žena se ponekad povlači u sebe i krivi samu sebe za njegov manjak vremena, interesa i želje. Kako se izvući iz vlastite krivice i shvatiti da problem nije u »meni«?


– Velika je hrabrost zapitati se zašto je došlo do toga i koji je moj dio odgovornosti. Ima situacija kada je u pitanju muškarčevo zanemarivanje žene i veze, i dobro je osvijestiti zašto se žena uopće našla u takvoj situaciji? Što je to unutar nje privuklo takvog muškarca u njen život? Ima situacija i kada žena nesvjesno ‘otjera’ muškarca od sebe radi, primjerice, prevelikih očekivanja ili neadekvatne komunikacije jer je u muškoj energiji, pa sve odrađuje sama natječući se s njim…


Napisali ste da rečenica »dragi, moramo razgovarati« nije i neće riješiti izazov u vezi. Koja je alternativa?


– Kada muškarac čuje takvu rečenicu automatski mu se uključi alarm za uzbunu jer očekuje da je nešto pogriješio i da njegova draga nije zadovoljna. Muškarcu nema teže situacije u vezi nego kada vidi da njegova partnerica nije sretna pored njega. Onda se ne osjeća muškarcem i to ga boli. Alternativa je: ‘dragi, voljela bih s tobom raspraviti o nečemu što mi je bitno. Kada možemo razgovarati?’ Na taj način muškarac se neće osjećati ugroženim i veselit će ga mogućnost da pomogne partnerici riješiti neku situaciju. Muškarce usrećuje kada rješavaju izazove i traže rješenja.


Dobra veza trebala bi biti takva da se s tom osobom osjećamo najsigurnije. Što kada izostanu podrška i razumijevanje?


– Slažem se, veza treba biti mjesto gdje se osjećamo sigurno i ugodno. Kada nema podrške i razumijevanja nema jedne od elementarnih stvari da bi se žene pored partnera osjećale dobro. To je kao da živimo u raskošnoj kući, ali bez stakla na prozorima. Ismijavanje i umanjivanje naših emocija ima ozbiljnu pozadinu i svakako treba odmah reagirati. Svakako bih sugerirala da se preko omalovažavanja emocija, ako se to nastavi, ne prelazi olako jer posljedice nisu beznačajne po naše zdravlje; psihičko i fizičko.


Toksične veze


Koji su znakovi toksične veze na koju žene ne reagiraju, smatrajući ih »normalnim« ili braneći izjavama »on je takav«?


– Ponovila bih još jednom, ako partner nastavi s omalovažavanjem emocija to nije dobar znak i ne bi trebalo preko toga prijeći. Cilj je da se sami naučimo nositi sa svojim emocijama, ali nikako nam radi toga, jer su se emocije pojavile, ne treba biti neugodno jer one imaju itekako bitnu ulogu u našem životu. Na početku rada s klijenticama najčešće vidim da im je ‘normalno’ i prelaze preko toga da nema znaka jednakosti između onoga što partner kaže i radi. Primjerice, kaže da će doći s posla na vrijeme, a redovito kasni.


Može li se toksična veza riješiti ili je bolje otići iz takvog odnosa?


– Ovisi koliko su partneri spremni na rast, razvoj i potrebne promjene. Sigurna i snažna veza nije slučajnost i ne događa se sama od sebe. Za nju se potrebno potruditi.«


Kada je vrijeme da se prestanemo truditi u vezi?


– Kada smo se educirale o tome kako suvremena veza funkcionira i to svakodnevno primjenjujemo. Kada samo postigle emocionalnu transformaciju unutar sebe pa razmišljamo i ponašamo se drukačije, a partner i dalje ostaje na istom mjestu.


Radite s različitim ženama. Primjećujete li neke zajedničke probleme s kojima se svaka od njih susreće u vezi?


– Žene koje mi se najčešće obraćaju su žene na pozicijama s puno odgovornosti, što zahtijeva da su po cijele dane u muškoj energiji; iniciraju, analiziraju, kontroliraju… Kada dođu doma nastavljaju biti u toj energiji pored partnera. To znači da su onda ‘dva muškarca’ u vezi pa često dolazi do konflikta jer postoji borba za moć i inicijativu ili se muškarac povuče radi ‘mira u kući’ pa puno toga bude na ženi jer on nema šansu da bude muškarac. Žena koja je neprestano u muškoj energiji postaje nezadovoljna, ima osjećaj da previše daje i ne dobiva ništa zauzvrat i počinje zamjerati partneru pasivnost. Naravno, ni muškarac se ne osjeća dobro u takvoj vezi jer osjeća da nije cijenjen, da njegov trud nije bitan i ubrzano gubi interes za partnericu, nije mu više privlačna i sve se više udaljava od nje. I što se žena više trudi ponovo dobiti njegovu pažnju, on je sve nervozniji i povlači se još više.