Napravite ga sami

Bademovo mlijeko: Savršeno za netolerantne na laktozu i za one koji biraju vegansku prehranu

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Zasladiti ga možete izravno datuljama ili suhim smokvama, stevijom ili medom

Biljno mlijeko koje se može dobiti od badema je napitak koji sadrži antioksidanse i minerale i vrlo je popularan među vegetarijancima i veganima.


Bademovo mlijeko možete pripremiti i kod kuće na prilično jednostavan i brz način, a sada vam želimo objasniti kako to učiniti u ovom vrlo jednostavnom receptu.


Evo sastojaka koji su vam potrebni za pripremu ekvivalenta 1 litre bademovog mlijeka:


  • 250 grama već oguljenih badema
  • 1 litra vode

Priprema: Bademe treba namakati najmanje 12 sati. Nakon tog vremena morate ih miksati s vodom 5 minuta, nekoliko puta, stati na par minuta da ne pregrijete mikser, a sve morate svesti na homogenu kremu.


Zatim dobivenu tekućinu procijedite gazom ili najlonkama, pazeći da žlicom zdrobite sve zaostale bademe koji su ostali nataloženi. Ovaj talog se zove okara i savršen je za izradu slatkiša i keksa, vrlo je hranjiv i ukusan.


Zasladiti možete izravno datuljama ili suhim smokvama koje prije blendanja pomiješate s bademima, ovisno o ukusu, ili stevijom ili medom.


Bademovo mlijeko koje ste dobili možete piti ili ga koristiti za pripremu drugih slatkih jela, a ako nije zaslađeno, slanih.


Čuva se tjedan dana u hladnjaku i puno je, puno ukusnije od onog iz supermarketa.


Savjet: ako ste vegan i zbog toga ste iz prehrane izbacili mliječne proizvode, predlažemo trik kako domaće bademovo mlijeko učiniti bogatijim kalcijem: samo dodajte prstohvat kalcija na dno boce, prije nego što u nju ulijete svježe filtrirano mlijeko.