Za zaštitu

Bacili ste paketić silika gela? Idući puta nemojte, evo kako ih možete iskoristiti

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Odlični su za upijanje vlage!

Ako ste kupili novi par cipela i u kutiji pronašli paketić silika gela, nemojte ga baciti jer postoji pregršt načina da ga upotrijebite!


Inače, u tim paketićima nalaze se perlice silicijevog dioksida koje se inače koriste za upijanje vlage, a ti paketići idealni su za upotrebu na mjestima gdje postoji opasnost od pojave viška vlage.


Evo na koje ga sve načine možete koristiti:


Za zaštitu odjeće i obuće


Odjeću i obuću možete zaštititi od neugodnih mirisa tako da prilikom skladištenja vansezonske robe ili pak na mjesto gdje držite robu koja čeka red za pranje stavite paketiće silika gela kako biste smanjili stupanj vlage.


Protiv neugodnih mirisa u automobilu


Paketiće silika gela možete postaviti na bočne pretince u automobilu kako biste se riješili neugodnih mirisa i vlage unutar samog automobila, a to će pomoći i zimi kada je posebno velika vlaga unutar kabine.


Za čuvanje fotografija


Fotografije su sklone oštećenju od vlage, a kako biste to spriječili stavite vrećicu silika gela zajedno s fotografijama u kutiju kako im vlaga ne bi naštetila.


Za zaštitu alata od hrđe


U mnogo kućanstava alat je stvar koja se ne koristi svaki dan, no zbog materijala podložan je oštećenju od vlage i hrđanju. Stoga, pokušajte sa silika gelom tako da ubacite nekoliko paketa u kutiju s alatom.


Za dulje trajanje britvice


Britvice za brijanje često brzo propadaju upravo zbog vlage, a kako biste ih spriječili da brzo hrđaju, stavite vrećice silika gela zajedno s njima u plastičnu vrećicu.


Ovo su samo neke od ideja za korištenje paketića silika gela, te napominjemo da ih držite podalje od djece, životinja, ali i vapšeg probavnog trakta!