
FOTO: iStock
Jedno od najzdravijih povrća
povezane vijesti
Krastavac je jedan od najomiljenijih sastojaka kuhinje dalekog istoka, posebno Kine.
Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, krastavac čisti i detoksicira, pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka i smanjuje unutarnju toplinu tijela. Ukratko, jedite puno krastavaca kada je sezona!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Ovaj recept za klasičnu azijsku salatu od krastavaca lagan je, osvježavajući i savršen za ljeto. Također je prepun okusa zahvaljujući pikantnom preljevu, češnjaku i korijanderu. Osim toga, potrebno je samo 10 minuta za pripremu!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
- 2 krastavca (srednje veličine)
- 1 žličica soli
- 2 1/2 žličice šećera
- 2 žličice sezamovog ulja
- 3 žličice umaka od soje
- 1 1/2 žlice rižinog octa
- 2-4 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 1-2 žličice ulja od čilija (po želji)
- 2 žličice prženih sjemenki sezama
- mala šaka nasjeckanog korijandera
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Preljev za salatu napravite tako da pomiješate sol, šećer, sezamovo ulje, umak od soje i rižin ocat. Miješajte dok se šećer i sol potpuno ne otope.
Operite krastavce i dobro ih osušite papirnatim ručnikom. Na dasci za rezanje položite veliki nož ravno na krastavac i lagano ga zgnječite drugom rukom. Krastavac bi se trebao otvoriti i razbiti na četiri dijela.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Ponovite postupak duž cijele dužine krastavca. Nakon što se cijeli krastavac potpuno otvori, narežite ga pod kutom od 45 stupnjeva na komade veličine zalogaja.
U velikoj zdjeli pomiješajte narezani krastavac s pripremljenim preljevom, češnjakom i uljem od čilija te dobro promiješajte. Poslužite ukrašeno prženim sezamovim sjemenkama i korijanderom.