Za rashladiti se!

Avokado cheesecake kremasti je dokaz da avokado ne mora samo u salatu

Ana Braškić

Foto: iStock

Foto: iStock

Umjesto avokada za ovaj kolač možete koristiti i mango

AVOKADO CHEESECAKE


TEŽINA: srednje teško


VRIJEME: 30 min + vrijeme za hlađenje


SASTOJCI:


  • 240 g Digestive keksa
  • 200 g tamne čokolade
  • 2 zrela avokada
  • 150 g mascarponea
  • 50 g tekućeg slatkog vrhnja
  • 50 g šećera
  • 15 g soka limete
  • 10 g želatine u listićima
  • pistaciji po želji
  • naribana korica limete po želji

ŽELATINSKI PRELJEV:


  • 4 g želatine u prahu
  • 125 g vode
  • 7 g soka limete

PRIPREMA: Kekse usitniti u multipraktiku. Otopiti tamnu čokoladu na pari, pustiti da se malo ohladi, zatim je preliti preko keksa i dobro promiješati.


U kalup s obručem koji se skida obložen papirom za pečenje utisnuti smjesu. Staviti u hladnjak najmanje 1 sat da se podloga stegne. Želatinu staviti u hladnu vodu na 10 minuta da omekša.


Prepoloviti 2 avokada, ukloniti koštice i žlicom izvadite pulpu koju zgnječite vilicom i prelijte s 15 g soka limete.


Dobro promiješati. U lončiću zagrijati vrhnje gotovo do vrenja.


Dodati ocijeđenu želatinu i miješati pjenjačom dok se potpuno ne otopi. Mikserom na srednjoj brzini miksati zgnječeni avokado, kojem ćete redom dodati smjesu vrhnja i želatine, šećer i mascarpone. Miksati dok ne dobijete glatku i homogenu kremu.


Izvaditi podlogu iz hladnjaka, preliti kremom od avokada, poravnati špatulom i vratiti u hladnjak na najmanje 20 minuta. Za preljev u lončiću pomiješati želatinu u prahu s vodom i 7 g soka limete.


Miješati pjenjačom na laganoj vatri oko 2 minute, maknuti s vatre i pustiti da se ohladi. Tortu posuti sjeckanim pistacijima i naribanom koricom limete te preliti želatinom koja se malo ohladila.


Staviti u hladnjak jedno 2 sata da se sve stisne. Umjesto avokada za ovaj kolač možete koristiti i mango. Postupak je isti.