Četiri recepta

Aromatizirane vode za svaku prigodu

Ana Braškić

Foto: iStock

Foto: iStock

Uz limetu i mentu, ljeto je nekako lakše!

BEZALKOHOLNI MOJITO


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 10 min


SASTOJCI ZA 4 ČAŠE:


  • 1 limeta narezana na ploške
  • 20 listića mente
  • 1,5 l gazirane vode ili tonika
  • led

PRIPREMA: U čaše podijeliti limetu i mentu, zgnječiti ih mužarom ili drvenom kuhačom. Dodati led i gaziranu vodu ili tonik. Ukrasiti s mentom i limetom prema želji. Piće možete napraviti u bokalu pa razdijeliti u čaše. Poslužiti odmah.



Foto: iStock

DETOX VODA


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 10 min priprema + vrijeme za hlađenje


SASTOJCI:


  • 500 ml vode
  • 50 g svježeg đumbira
  • 20 g svježih krastavaca
  • listići mente

PRIPREMA: Oguliti đumbir te ga narezati na tanke ploške. Krastavac također oguliti te gulilicom za krumpir narezati na tanke trake, ili ako vam je lakše, nožem na tanke ploške. Mentu oprati i posušiti na papiru. Sve sastojke staviti u staklenu bocu ili bokal s poklopcem, dodati vodu, promiješati i pustiti preko noći u hladnjaku.



Foto: iStock

AROMATIZIRANA VODA KAO DIGESTIV


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 10 min priprema + vrijeme za hlađenje


SASTOJCI:


  • 500 ml vode
  • 40 g malina
  • od 3 do 4 grančice ružmarina
  • korica 1 nešpricanog limuna

PRIPREMA: Limun oprati te gulilicom za krumpir oguliti samo žuti dio kore. Maline pažljivo oprati i posušiti. Grančice ružmarina također dobro oprati kako bi se uklonile eventualne nečistoće. U staklenu bocu ili bokal staviti sve sastojke, preliti s 500 ml vode i pustiti u hladnjaku preko noći.



Foto: iStock

AROMATIZIRANA VODA S KUPINAMA


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 10 min priprema + vrijeme za hlađenje


SASTOJCI:


  • 500 ml vode
  • 40 g kupina
  • 30 g nektarina ili breskva
  • timijan ili menta

PRIPREMA: Nektarinu ili breskvu oprati, ukloniti košticu i narezati na ploške. Kupine oprati i staviti u bocu ili bokal, na njih položiti ploške nektarine ili breskve i na kraju ubaciti opran i osušen timijan. Uliti 500 ml vode i pustiti u hladnjaku preko noći kako bi voće pustilo svoju aromu.



Foto: iStock