Foto: Pixabay
Povezanost između količine konzumiranog voća i povrća i mentalnog blagostanja
povezane vijesti
Voće i povrće nije dobro samo za naše tijelo, već i za naš um.
Novo istraživanje koje je objavio časopis Social Science Medicine na temelju dviju studija, jedne sa Sveučilišta Leeds i druge sa Sveučilišta York u Velikoj Britaniji, pokazalo je, zapravo, pozitivnu povezanost između količine konzumiranog voća i povrća i mentalnog blagostanja.
Nakon kontrole alternativnih čimbenika koji mogu utjecati na psihu, kao što su dob, obrazovanje, prihod, bračni status, status zaposlenja, način života i zdravlje, kao i konzumacija druge hrane poput kruha ili mliječnih proizvoda, istraživači su zaključili da jedenje čak i samo dodatne porcije voća i povrća svaki dan moglo bi blagotvorno djelovati na psihu jednako kao i 10-ak minuta šetnje na otvorenom.
“Sada je dokazano da konzumacija voća i povrća može imati koristi za fizičko zdravlje. Novije studije sugerirale su da bi također moglo biti korisno za psihičko blagostanje. Naše istraživanje temelji se na prethodnom radu provedenom u Australiji i Novom Zelandu, testirajući ovaj odnos na mnogo većem uzorku iz Ujedinjenog Kraljevstva. Iako je potreban daljnji rad kako bi se dokazao uzrok i posljedica, rezultati su jasni: ljudi koji jedu više voća i povrća iskazuju višu razinu mentalnog blagostanja i zadovoljstva životom od onih koji jedu manje,” objašnjavaju istraživači.
Popis znanstveno dokazanih dobrobiti konzumacije voća i povrća stoga raste, pa tako i u našem umu. I
Ipak, nažalost, podaci pokazuju da većina ljudi još uvijek konzumira manje od preporučenih pet porcija dnevno.
Ukratko: želite li biti sretni? Pojedite dodatni komad voća!