Mirisni i mekani

Ako volite pitu od jabuka, ovi keksi će vam biti novo jesensko otkriće

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Ovi keksi utjelovljuju sve što volimo u jeseni, te su idealni za doručak uz kavu ili kao desert koji ne izaziva osjećaj krivnje

Jesen i jabuke savršena su kombinacija, a upravo su one zvijezda ovih ukusnih keksiju. Spoj zobene kaše, jabuka, cimeta i vanilije stvara savršenu ravnotežu između zdravog doručka i slatkog zalogaja.


Mekani su, aromatični i dovoljno hranjivi da ih možete jesti u bilo koje doba dana.



Foto: Pexels

Sastojci (za 36 keksa)


  • ½ šalice rafiniranog kokosovog ulja (sobne temperature)


  • 1 šalica svijetlog smeđeg šećera


  • ¾ šalice nezaslađenog umaka od jabuka


  • 1½ žličica ekstrakta vanilije


  • 1 jaje (sobne temperature)


  • 2 šalice brzokuhaćih zobenih pahuljica


  • 1 šalica glatkog brašna


  • ⅔ šalice integralnog pšeničnog brašna


  • 1½ žličica cimeta


  • 1 žličica sode bikarbone


  • 1 žličica krupne soli


  • 1¼ šalice sitno nasjeckanih jabuka (1 veća jabuka)


Priprema


1. Pripremite limove


Zagrijte pećnicu na 175 °C. Obložite tri lima papirom za pečenje (ili pecite u nekoliko tura).


2. Napravite mokru smjesu


U velikoj posudi izmiješajte kokosovo ulje dok ne postane glatko. Dodajte šećer i miksajte na niskoj brzini 1–2 minute, zatim na srednjoj dok smjesa ne postane pjenasta. Umiješajte umak od jabuka, vaniliju i jaje te kratko izmiksajte dok se sve ne sjedini.


3. Dodajte suhe sastojke


U istu posudu dodajte zobene pahuljice, oba brašna, cimet, sodu i sol. Miksajte kratko, tek toliko da se sastojci povežu, zatim ručno umiješajte ¾ šalice nasjeckanih jabuka.


4. Oblikujte i pecite


Žlicom vadite kuglice (oko 2 žlice po keksu) i rasporedite ih na lim s razmakom od 2–3 cm. Preostale jabuke lagano utisnite na vrh svakog keksa.


Pecite 8–12 minuta, dok rubovi ne očvrsnu, a sredina ostane mekana. Ohladite 10 minuta na limu, zatim prebacite na rešetku.


Savjet 


Kekse možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana ili zamrznuti do 3 tjedna. Za posluživanje ih kratko zagrijte u pećnici ili mikrovalnoj pećnici.



Foto: Pexels