Neodoljivi

Ako volite parmezan, isprobajte slane kolačiće od svega 3 sastojka

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Hrskavi, mirisni i izuzetno lagani za napraviti.

Ovi slani kolačići od parmezana zahtijevaju minimalnu kulinarsku vještinu, a izraditi ih možete od svega tri osnovna sastojka.


Hrskavi, mirisni i izuzetno lagani za napraviti, kolačići o kojima vam u nastavku donosimo recept idu odlično uz vino, tako da su idealna grickalica za večernja druženja uz pokoju dobru kapljicu.


Sastojci


  • 100 g hladnog neslanog maslaca
  • 100 g višenamjenskog brašna
  • 100 g parmezana, sitno naribanog
  • sitno mljeveni listići svježeg ružmarina i majčine dušice (po želji)
  • crni papar (po želji)
  • 2 žlice tople vode (ili malo umućeno jaje)

Priprema


Mikserom na srednjoj brzini pomiješajte maslac, brašno i parmezan dok ne postanu sitno mrvičaste teksture. Po želji dodajte svježe nasjeckano začinsko bilje i crni papar i mijesite dok ne dobijete tijesto.


Kada ste ga umijesili, tijesto podijelite na pola i razvaljajte na debljinu od oko tri centimetra te svaku polovicu stavite u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 15 minuta.


Zagrijte pećnicu na 180°C (bez ventilatora) ili 160°C kada koristite opciju s ventilatorom.


Svaku polovicu tijesta razvaljajte na debljinu od jednog centimetra, a zatim izrežite kekse kalupom.


Kolačiće poredajte na lim obložen papirom za pečenje te premažite površinu svakog kolačića s malo tople vode ili razmućenim jajetom, a po vrhu pospite malo naribanog parmezana ili nasjeckanog svježeg začinskog bilja.


Pecite 10 minuta, ili dok kolačići ne porumene na vrhu.


Izvadite kolačiće iz pećnice. Iako će biti još dosta mekani, pustite ih da se potpuno ohlade na rešetki za pečenje, a zatim poslužite. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 4 dana, prenosi The Petite Cook.