Savršen doručak

Ako volite džem od dunja, imamo jednostavan recept za jednu ukusnu teglicu

Ana Braškić

Foto: iStock

Foto: iStock

TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: sat i 30 minuta


SASTOJCI ZA 500 G DŽEMA:


  • 1 kg dunja
  • 600 g šećera
  • 2 nešpricana limuna

PRIPREMA: Prije pripreme džema sterilizirati staklenke. Limune oprati, naribati koricu i iscijediti sok. Dunje dobro oprati i osušiti, odstraniti peteljku i narezati na četvrtine – nije ih potrebno guliti.


Ukloniti središnji dio s košticama, a meso narezati na kockice približno jednake veličine. Kako ne bi potamnile, kockice dunja odmah staviti u posudu s vodom i limunovim sokom.


Kad su sve dunje narezane, ocijediti ih i prebaciti u visoki lonac. Dodati šećer i kuhati na srednje jakoj vatri dok voće ne omekša, neprestano miješajući.


Nakon pola sata dodati limunov sok, a zatim i naribanu koricu te dobro promiješati. Ugasiti vatru, odvojiti tri četvrtine džema te izraditi štapnim mikserom.


Zatim ga vratiti u lonac s komadićima dunja. Vrući džem staviti u prethodno sterilizirane staklenke. Čvrsto zatvoriti poklopcem i ostaviti da se ohladi.


Preporučuje se pričekati 2 do 3 tjedna prije konzumacije. Nakon otvaranja, čuvajte u hladnjaku i potrošite unutar 3 do 4 dana.