"Izgubljena imovina"

Ako u Španjolskoj ne počistite izmet iza svog psa, poslat će vam ga poštom

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Popraćeno s upozorenjem da se to više ne ponavlja, uz kaznu od 30 do 300 eura.Svatko tko ima neugodnu naviku ostavljati potrebe svog četveronožnog prijatelja po gradu i javnim parkovima trebao bi znati da bi nadležni smrdljivi paket zajedno s kaznom mogli dostaviti izravno u njihov dom.


Komunalno poduzeće male španjolske zajednice Brunete, udaljenoj nekoliko kilometara od Madrida, dala je život jedinstvenoj inicijativi koja je u samo tjedan dana poslala 147 poštanskih paketa isto tolikom broju građana koji se nisu potrudili pokupiti izmet njihova ljubimca s pločnika.


Zahvaljujući 20-rici volontera naoružanih skrivenim kamerama, uspjeli su snimiti i identificirati stanovnike koji su inzistirali na šetanju životinja bez skupljanja izmeta. Trik je bio jednostavan, ali učinkovit: s izlikom su volonteri prišli građanima da im kažu ime i pasminu psa. Nakon što su podaci prikupljeni, za otkrivanje identiteta vlasnika bila je odgovorna općinska baza podataka “pasa”, a potom je prikupljeni izmet poslan poštom kući krivca s ironičnim natpisom: “izgubljena imovina”.
Ekstravagantno pismo popraćeno je s upozorenjem da se to više ne ponavlja, uz kaznu od 30 do 300 eura. Rezultat? Veličanstven uspjeh s obzirom na to da se slijedećih dana izmet na nogostupima smanjio za 70 posto, što je omogućilo svim ostalim građanima da uživaju u mirnim šetnjama ulicama grada… bez slaloma među govnima!