ŠPANJOLSKO ISTRAŽIVANJE

Ako preskaču doručak, djeca riskiraju brojne probleme

Ivana Kocijan

Foto: iStock

Foto: iStock

Imaju 3,29 puta veću mogućnost za razvoj problema u ponašanjuDoručak je, složit će se svi, najbitniji obrok u danu, obrok koji mnogi, nažalost, preskaču iz razloga kao što su nedostatak vremena, prehrambene navike ili nedostatak apetita. Ovih su dana objavljeni rezultati istraživanja čiji je zaključak da bi djeca svakako trebala jesti doručak, s obzirom na to da djeca koja preskaču prvi obrok u danu imaju triput veću mogućnost za razvoj problema u ponašanju, pa ih tako, između ostalog, muče tjeskoba, nisko samopouzdanje te se jednostavno osjećaju loše.


Ključan trenutak


Istraživanje je provedeno na roditeljima 3.700 španjolske djece u dobi između 4 i 14 godina, s ciljem otkrivanja kako prehrambene navike utječu na mentalno zdravlje djece. Znanstvenici koji su sudjelovali u istraživanju također su otkrili da konzumacija doručka u kafićima, u usporedbi s konzumacijom doručka u vlastitom domu, povećava mogućnost pojave određenih problema.


Autori istraživanja kažu kako preskakanje doručka može uzrokovati probleme zbog toga što djeca u tim slučajevima tijekom dana ne dobivaju dovoljno nutrijenata potrebnih za ostatak dana, što im smanjuje razinu energije.
Urednik studije dr. Jose Francisco López-Gil sa Sveučilišta Castilla-La Manche u Cuenci rekao je da bi djeca svakodnevno trebala jesti doručak kako bi smanjila rizik za razvoj problema. Lopez-Gil je također dodao kako je istraživanje pokazalo da konzumiranje doručka kod kuće, točnije doručka sastavljenog od zdravih namirnica, predstavlja ključan trenutak, s obzirom na to da je preskakanje doručka ili jedenje doručka u kafićima povezano s povećanom mogućnošću razvoja problema u psihosocijalnom razvoju u djece i tinejdžera. Isto tako, probleme s ponašanjem mogu uzrokovati određena hrana i piće.


Roditelji koji su sudjelovali u istraživanju morali su odgovoriti jedu li njihova djeca doručak ili ne, i ako ga jedu, gdje ga jedu. Također im je postavljeno pitanje o tome što njihova djeca jedu i piju za doručak. Među »odgovorima« su bili – vruća čokolada, čaj, mlijeko, jogurti, jaja, sir i šunka. Kruh, tost, keksi i pekarski proizvodi bili su druga ponuđena opcija u upitniku, zajedno s voćem, sokovima i drugom hranom.


U konačnici, postavljena su im pitanja o problemima u ponašanju i sličnim problemima njihove djece. U anketi se pitalo imaju li djeca jedan od 25 navedenih problema, među kojima su bili hiperaktivnost, emocionalni problemi i problemi s prijateljima. Osim odgovora, znanstvenici su proveli anketu o dobi, spolu i vjeri djece, kao i o tome jesu li možda emigranti, kako bi bili sigurni da ti faktori ne utječu na rezultate.


Analiza prikupljenog materijala pokazala je da djeca koja preskaču doručak imaju 3,29 puta veću mogućnost za razvoj problema u ponašanju u odnosu na djecu koja doručkuju. Oni koji jedu, ali u kafićima, imaju 2,06 puta veću mogućnost za razvoj problema u ponašanju u odnosu na one koji jedu kod kuće. Znanstvenici kažu kako djeca koja jedu u kafićima i restoranima jedu manje zdravu hranu, što može dovesti do problema.


Više zaključaka


Istraživanje je donijelo još neke zaključke: izbjegavanje doručka sastavljenog od ugljikohidrata poput tosta ili pahuljica povećavalo je mogućnost za razvoj problema u ponašanju do 31 posto. Za usporedbu, doručak bez jaja, šunke i sira (primjerice doručak sastavljen od pahuljica i mlijeka) smanjio je rizik za razvoj problema do 44 posto.


Znanstvenici su zaključili da je konzumacija doručka u kafićima povezana s većim psihosocijalnim zdravstvenim problemima te da treba više raditi na tome da se djecu potiče da doručkuju kod kuće, što je povezano sa zdravim načinom života. Također, poručuju da za doručak treba jesti ugljikohidrate i mliječne proizvode, a ne jaja i slaninu jer su oni puni nezdravih masti i kolesterola, što će za posljedicu imati smanjenje psihosocijalnih problema kod mladih.


__


ISPITANICI: Istraživanje je provedeno na roditeljima 3.700 španjolske djece u dobi između 4 i 14 godina