Run for the Oceans

adidas i Parley for the Oceans obilježavaju 5 godina borbe protiv plastike

Sanda Milinković

Foto: Press

Foto: Press

Ova značajna svjetska suradnja predstavljena je prije pet godina u Ujedinjenim narodima u New YorkuPopularni globalni sportski brend adidas i globalna mreža za zaštitu okoliša Parley for the Oceans obilježavaju pet godina iznimno uspješne suradnje. Zajednički cilj im je okončati globalnu plastičnu krizu, predstaviti eko inovacije i promjene u industriji te kroz ‘Revoluciju materijala‘ plastiku u potpunosti zamijeniti manje štetnim materijalima.  


Ova značajna svjetska suradnja predstavljena je prije pet godina u Ujedinjenim narodima u New Yorku, gdje je Cyrill Gutsch, osnivač i izvršni direktor Parleyja, predstavio ambicioznu viziju: strategijom nazvanom Parley AIR okončati zagađenje mora i okoliša plastikom.


Do 2024. godine u adidasovim proizvodima neće više biti štetnog poliestera


Tom prilikom su adidas i Parley predstavili konceptualnu tenisicu proizvedenu od reciklirane plastike, a jedan par te tenisice sadrži čak 11 plastičnih boca. Kako bi obilježili godišnjicu suradnje ovih dana su lansirali adidas Parley UltraBOOST DNA, tenisicu inspiriranu prototipom iz 2015. godine. 
U posljednjih pet godina partneri su pokrenuli i brojne eko inovacije u industriji.


Nismo usredotočeni samo na promjenu načina našeg poslovanja već smo istinski posvećeni promjeni načina poslovanja cijele naše industrije, rekao je James Carnes iz adidasa. 


Sportski brend je tako značajno eliminirao štetni poliester iz svojih proizvoda, a do kraja 2020. više od 50 % poliestera koji se koristi u adidas proizvodima bit će reciklirano.


adidas

Prva adidas x Parley tenisica iz 2015.


Krajnji cilj je do 2024. u potpunosti eliminirati štetni poliester. Zato su adidas i Parely razvili Primeblue, kolekciju od tkanine visokih performansi za sportsku industriju izrađenu od Parley Ocean reciklirane plastike, a od početka suradnje s Parleyjem adidas je proizveo više od 30 milijuna pari tenisica s recikliranom plastikom. 


Danas procjenjujemo jesmo li učinili dovoljno, jesmo li ispunili ono što smo obećali našoj mreži i široj javnosti.


Uz opseg problema s kojima se suočavamo, čini mi se da ne napredujemo dovoljno brzo, ali gledajući unatrag, ono što smo postigli s adidasom doima se kao pravo čudo.


U posljednjih pet godina dokazali smo da naša strategija Parley AIR ima smisla.


Sada je vrijeme za revoluciju materijala jaču nego ikad. Put do opstanka je zajedništvo i suradnja ​​s prirodom“, rekao je povodom obljetnice Cyrill Gutsch, predsjednik Uprave i osnivač Parleyja.


Procjenjuje se da oceane danas zagađuje čak 150 milijuna tona plastičnog otpada koji izravno ugrožava opstanak tisuća životinjskih vrsta i ravnotežu eko sustava cijelog planeta.


Iz reciklirane plastike adidas je do danas proizveo više od 30 milijuna pari tenisica


Svjestan opasnosti koje nam prijete onečišćenjem okoliša, adidas je iskoristio svoj globalni utjecaj i direktno se uključio u spas planeta, a inicijativa Run for the Oceans jedna je od tih aktivnosti. 


Povodom pete obljetnice suradnje adidas i Parley su potvrdili zajedničku viziju očuvanja okoliša


Utrka Run for the Oceans ove godine nažalost nije održana zbog pandemije koronavirusa, ali aktivnosti adidasa i Parleyja ne staju.


Brendovi će nastaviti raditi na daljnjem razvoju, testiranju i primjeni novih materijala koji će zauvijek zamijeniti plastiku. Zato su zajedno osnovali Parely Institut za znanost o materijalima koji će identificirati, ocjenjivati i financirati proizvodnju materijala koji bi mogli zamijeniti plastične i druge štetne ili toksične materijale. 


Tenisice adidas Parley UltraBOOSt DNA bit će dostupne u adidas Storeu Zagreb u Ilici.