Gdje za vikend?

Nemate ideju za izlet? Zašto ne biste posjetili Vodnjan zbog njegovih prekrasnih murala?

Mija Dropuljić

FOTO/Mija Dropuljić

FOTO/Mija Dropuljić

Ulice ovog simpatičnog istarskog gradića prepune su murala svjetskih i domaćih umjetnikaKada se spomene istarski gradić Vodnjan, mnogi se prvo sjete takozvanih vodnjanskih mumija, odnosno točnije rečeno Svetih tijela i zvonika crkve svetog Blaža koji je visok čak 62 metara, što ga čini najvišim zvonikom u Istri. No, onima koji nisu posjetili Vodnjan rijetko kad će prva asocijacija biti murali.


Već pri samom ulasku u širi centar grada počinju se uočavati prvi murali, a dovoljno je tek prošetati par minuta kako bi shvatili da oni nisu slučajnosti. Vodnjanske uske ulice i brojni trgovi skrivaju prava street art remek djela koja su nastajala u sklopu Boombarstick festivala i Street art festivala.


Veliki broj domaćih, ali i stranih umjetnika je oslikalo vodnjanske fasade i tako ovaj mali istarski grad pretvorio u must visit destinaciju za sve ljubitelje street arta. 
murali_vodnjan


vodnjan_murali


Kako se festivali nisu održavali sam na jedno mjestu nego u cijelom gradu, pravi je doživljaj šetati vodnjanskim ulicama u potrazi za novim muralima. A naći ćete ih po cijelom gradu. Često se dogodi da iz jedne uličice izbijete u drugu i ispred vas osvane oslikana fasada koja posve preuzima pažnju promatrača. 


murali_vodnjan


murali_vodnjan


Ako planirate jedan vikend istražiti istarska mjesta, svakako i Vodnjan stavite na svoju must see listu. Za razliku od nekih razvikanijih istarskih mjesta, poput Grožnjana i Motovuna, u Vodnjanu vas čeka smirena i pomalo uspavana atmosfera, što je dobrodošla promjena od vreve većih i popularnijih mjesta.


Vodnjan također možete posjetiti i tijekom jednodnevnog izleta. Udaljen je nešto više od 11 kilometara od Pule, a od Rijeke je potrebno niti sat i pol vožnje automobilom. 


Prošetajte se vodnjanskim ulicama i prepustite se njegovoj jedinstvenoj atmosferi. Vodnjan u isto vrijeme očarava svojom poviješću, ali i svojom urbanom stranom – jedinstvena kombinacija!


murali_vodnjan


murali_vodnjan