Manipulatori i psihičko zlostavljanje

8 znakova uz koje ćete shvatiti da netko manipulira s vama. Neke je vrlo teško prepoznati

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Umjesto da sumnja u ponašanje manipulatora, žrtva pokušava spriječiti sljedeći psihološki napad.“Stvari shvaćate previše osobno”, “Nemate smisla za humor” i “Morate se smiriti”, sve su to tipične fraze manipulatora koji vas psihički zlostavlja. Zahvaljujući pažnji i empatiji, sada možemo relativno lako prepoznati manipulaciju. Međutim, još uvijek bismo mogli biti uhvaćeni u začarani krug psihološkog zlostavljanja.


Tu smo kako bismo vam pomogli da što je više moguće, živite u miru i ravnoteži, gdje nema mjesta psihičkom zlostavljanju.


Počinjete propitivati ​​stvarnost


Manipulatori vole stvarati ozračje zbunjenosti i neslaganja među drugim ljudima. Žrtve manipulatora ostaju izvan sebe i ne mogu shvatiti što se stvarno dogodilo. Počinju propitivati ​​je li se uopće i dogodilo. Dakle, umjesto da sumnja u ponašanje manipulatora, žrtva pokušava spriječiti sljedeći psihološki napad. Kao rezultat, povećava se sumnja u sebe i cijela situacija postaje nejasna. Žrtve propituju stvarnost i sebe same. Sumnjaju čak i u svoj razum. Možda se osjećate kao da imate kontrolu, ali istovremeno mislite da je to apsurdno.
Što učiniti: Iskoristite svoje kritičko razmišljanje. Pitajte svoje prijatelje ili rodbinu ako u nešto niste sigurni i podijelite s njima svoje sumnje. Još je jedan sjajan trik stajati na mjestu bez drame. Budite mirni i sabrani. Koristite činjenice da prosudite mišljenje manipulatora i pokažete koliko je apsurdna njihova prosudba, piše Bright Side.


Ne možete zamisliti svoj život bez manipulatora


Manipulatori slome vašu izdržljivost i posade sjeme sumnje. Uvjeravaju vas da ostanete pod njihovom “brigom” i “zaštitom”. Prilično često za nekoliko sekundi pređu iz okrutnosti u ljubav, čineći da se osjećate još zbunjenije.


Što učiniti: Sjetite se da manipulatori kontroliraju ljude koji osjećaju nezdrav val val tjeskobe pri pomisli da će vas izgubiti. Međutim, upamtite da vam oni neće uzvratiti ljubav prema vama. Izvrsna je ideja i da komunicirate s drugim ljudima, umjesto da se zaključate u svojoj sobi. Na taj ćete način situaciju moći sagledati iz druge perspektive.


Ne zaboravite se kloniti ljudi koji podupiru manipulatore.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Vaš se partner pretvara da je žrtva, čineći vas nasilnikom


Jednom kad se počnete zauzimati za sebe, manipulator će glumiti žrtvu. Optužit će vas i za druge stvari koje niste niti učinili. To je učinjeno kako bi se pažnja s njih usmjerila na vas.


Što učiniti: Ne pokušavajte se osvetiti manipulatoru. Iako biste se u početku mogli osjećati sjajno, to će neizbježno dovesti do razaranja i razočaranja. Osim toga, manipulatori se rijetko predaju, pa će vam se i obratiti ako saznaju za vašu osvetu.


Ne možete donositi jednostavne odluke


Ovo je jedan od glavnih znakova manipulatora. Ako primijetite da imate poteškoća s donošenjem najjednostavnijih odluka, poput odabira kada ići u krevet ili koju četkicu za zube kupiti, ovo je pravi problem. Manipulatori osvajaju kontrolu nad vama čineći da se osjećate bespomoćno i nemoćno.


Što učiniti: Iako bi osobne odluke mogle utjecati i na druge oko vas, trebali biste obratiti pažnju i na svoje mišljenje. Postavite granice između sebe i manipulatora i ne dopustite im da se prenesu u svaki aspekt vašeg života.


Dvaput razmislite prije nego što razgovarate s partnerom o stvarima


Ako ste ikad pokušali zatražiti pomoć manipulatora, vjerojatno znate da nakon toga slijedi nalet bijesa na njihovoj strani. Činite sve što možete kako bi manipulatorzadržao živce. Dakle, hodate po ljusci jaja samo kako biste izbjegli izazivanje negativnih osjećaja od nasilnika.


Što učiniti: Ne bojte se manipulatora. Oni utječu na vas samo kad im to dopustite. Izgovorite svoje mišljenje, pridržavajte se vlastitih principa i nemojte dozvoliti osjećajima da vas vraćaju unazad.


Vaš partner negira nešto što je ranije rekao


Manipulatori se uvijek prave kao da nikada nisu rekli stvar u koju ste potpuno sigurni. To čine tako da počnete sumnjati u sebe i padnete pod njihovu kontrolu. Na primjer, znate da vaš partner voli azijsku kuhinju, ali kad poslužite azijsku hranu, oni tvrde da im se nikad nije sviđala.


Što učiniti: Ponekad bismo mogli zaboraviti neke stvari, ali ako se to stalno događa bez očitog razloga, samo zabilježite riječi zlostavljača. Upotrijebite diktafon ili samo zapišite što kažu. Na ovaj ćete način biti potpuno sigurni da je to zapravo navedeno i niste ništa zamišljali.


Osjećate se kao da vam se rugaju


Manipulatori se rugaju svojim žrtvama ismijavajući njihov strah i mišljenje. Uspoređuju vas s prijateljima i rođacima i kao rezultat toga potpuno vas izoliraju. Žrtva psihičkog zlostavljača može reći da se njezin partner pretvarao da je nagluh kad je razgovarala s njim, pa je obuhvatio ruku i povikao: “Što?”, ali kad je bio u blizini bilo koga drugog, njegov je sluh bio savršen.


Što učiniti: Imajte poštovanja prema sebi i nemojte dopustiti da psihički zlostavljač šeta po vašoj glavi. Takva veza nikada neće donijeti sreću, pa umjesto da se mučite, samo otiđite. Zapamtite da će vas pokušati vratiti natrag kako god mogu, ali ne dopustite im da vas uvjere u svoju “ljubav”.