Bez kemikalija

7 prirodnih osvježivača zraka za vaš dom

Foto: Arhiva

Foto: Arhiva

Zaboravite na kupovne mirisne svijeće, štapiće i aroma lampice - evo kako učiniti vaš dom svježim i mirisnim s onime što možda već imate kod kućeKada se nalazimo u čistom i svježem prostoru osjećamo se bolje. To je dokazano i kroz istraživanje objavljeno na PubMed.org. Naime, dokazali su da aromaterapija smanjuje stres kod grupe srednjoškolaca, usporedivši ih s drugom grupom srednjoškolaca koji su primali placebo. Istraživanje ukazuje na učinkovitost aromaterapije i smirujućeg efekta koji ima na ljude.


Donosimo 7 prirodnih načina, koji bez kemikalija, uz malo novca, osiguravaju „stres free zonu“, udobnost i svježinu za vaš dom.


Češer – Nekoliko kapi esencijalnog ulja (npr. cimeta ili lavande) stavite na češer. Skup takvih češera položite u košaru i mijenjajte njihovu poziciju iz prostorije u prostoriju. Češere pronađite u prirodi i zapamtite da je samo nekoliko kapi po češeru sasvim dovoljno.
Naranča i cimet  – U vodu koja krčka na štednjaku, dodajte kriške naranče i nekoliko žlica cimeta u prahu, ili štapića cimeta. Ugasite plamen i ostavite lončić na štednjaku; prekrasan miris širit će se kuhinjom i prostorijama vašeg doma.


Ulje u spreju – Da biste zamijenili kemikalije iz osvježivača zraka ugodnim esencijalnim uljima, dovoljni su vam esencijalno ulje, voda i bočica za raspršivanje. Tri do četiri kapi esencijalnog ulja po vlastitom odabiru pomiješajte sa šalicom vode.


Tekućinu prelijte u bočicu za raspršivanje i koristite kao osvježivač zraka. Prije uporabe protresite bočicu. Tekućinom možete posprejati zrak, jastuke, pa čak i kauč.


Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr