Rutina njege lica

Čišćenje lica: 7 najčešćih pogrešaka kod rutine njege kože

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Ne znate treba li nanositi proizvode za njegu na suhu ili vlažnu kožu, nepravilno koristite ručnik, pretjerujete s pilingom?Vaša svakodnevna rutina njege kože najvjerojatnije započinje i završava umivanjem lica. Iako se čini da bi čišćenje trebalo biti najmanje kompliciran dio vaše rutine kože, određene navike pranja lica mogu dovesti do brojnih problema s kožom, uključujući iritaciju, masnoću i probijanje.


Izdvojili smo glavnih 7 pogrešaka pri pranju lica i kako ih ispraviti:


Koristite pogrešan proizvod


Pravo sredstvo za čišćenje trebalo bi u potpunosti ukloniti prljavštinu, šminku i mrtve stanice, ali ne biti preagresivno jer uklanja prirodna ulja i zdrave stanice vaše kože. Odaberite sredstvo za čišćenje koje nije previše nježno tamo gdje morate više puta pročišćavati niti pregrubo tamo gdje čini kožu crvenom i suhom.


Previše često perete kožu
Općenito, pranje kože jednom ili dva puta dnevno dobar je standard koji treba slijediti. Sve više od toga dovest će do nadražene kože i obično do prekomjerne proizvodnje ulja. Ako vaš dan nije uključivao šminku, kremu za sunčanje ili znoj, možete preskočiti sredstvo za čišćenje te večeri i samo isprati lice vodom. Pustiti vašu kožu na miru, s vremena na vrijeme, zdravo je, piše Forefront Dermatology.


Perete s pogrešnom temperaturom vode


Postoji mit o koži koji kaže da vruća voda otvara pore dok ih hladna voda zatvara. Istina je da pore nemaju sposobnost otvaranja i zatvaranja. Mlaka voda najbolja je za nježno čišćenje kože. Prevruća voda može dovesti do prekomjerne suhoće kože.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Pretjerujete s pilingom


Iako je piling zdrava praksa za uklanjanje mrtvih stanica kože, ključno je ne posezati za pilingom prečesto. Piling maksimalno dva puta tjedno dovoljan je za uklanjanje mrtvih stanica kože, ali ne i za iritaciju kože.


Štedite na ispiranju lica


U svijetu u kojem je vrijeme ograničeno i kreće se prebrzo, logično je da ispirete lice prebrzo. Izbacivanje ispiranja iz rutine može dovesti do nakupljanja ostataka – začepljenja pora i isušivanja kože. Čeljust, linija kose i nos uobičajena su mjesta koja se propuštaju tijekom ispiranja.


Imate loše navike kada je u pitanju ručnik


Prilikom sušenja ručnikom ključno je tapkati, a ne trljati. Iako je trljanje lakše i umirujuće, vuče i vuče vašu kožu izlažući elastin kože. Također je važno nikada ne dijeliti ručnike. Odredite vlastiti ručnik kako biste spriječili širenje bakterija.


Niste sigurni kada hidratizirati


Često je pitanje trebate li nanositi proizvode za njegu dok je koža mokra ili suha? Da biste maksimizirali upijanje i pomogli zatvaranju hidratantne kreme, važno je da hidratantnu kremu nanesete odmah nakon čišćenja dok je koža još vlažna.