6 smjernica

6 smjernica koje garantiraju da ćete postati produktivniji

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Uvijek težimo ka tome da budemo što produktivniji, odnosno da što više toga napravimo u što manje vremena

Jedan od glavnih mandata današnjice je produktivnost. Bilo da govorimo u poslovnom smislu ili na svakodnevnoj bazi, uvijek težimo ka tome da budemo što produktivniji, odnosno da što više toga napravimo u što manje vremena.


Dakako, to je puno lakše reći nego učiniti, te stoga pišemo o nekim vrijednim savjetima kako postići višu razinu produktivnosti i doista iskoristiti vrijeme na najbolji i najefikasniji način!


Mislite pozitivno


Mnogi će se složiti da sve kreće od pozitivnog mindseta. Ono što je izuzetno važno je pozitivan stav, kako prema sebi tako i prema svom radu!


Oprostite si ako ne uspijete sve što ste planirali


Znate kako se kaže: tko radi, taj i griješi! Nemojte biti (pre)strogi prema sebi jer ćete sigurno koji puta pogriješiti ili nešto iz bilo kojeg razloga ne napraviti što ste si zamislili. Bitno je da se pobrinete da tih grešaka bude sve manje.


Primjerice, ako ste si zacrtali da dok radite nećete koristiti društvene mreže, no ipak to učinite – u redu je, samo se pobrinite da drugi puta to ne učinite.


Jedite zdravo i kvalitetno


Povezanost hrane i vlastite produktivnosti zapravo je veća no što to mislili, jer je naše zdravlje i energija izravna posljedica hrane koju unosimo u organizam. Birajte takozvanu “brain food” kao što su rajčice, mlijeko, borovnice, sjemenke bundeve, lisnato povrće, tamnu čokoladu, orašaste plodove, brokulu i sjemenke sezama.


Održavajte odgovornost


To mislimo na način da o svom napretku razgovarate s drugim ljudima i na taj način stvorite odgovornost da to održavate. Za vas će to djelovati motivirajuće te će vas natjerati da ustrajete u svom trudu kako naposljetku njih ne biste iznevjerili.


Fokusirajte se na manja ali mjerljiva poboljšanja


Kako bismo postali produktivniji, potrebno je dati šansu novom načinu rada, što znači odmicanje od poznatih obrazaca. Da biste to postigli i ne izgubili se u silnim promjenama, najbolje je napraviti male pomake kojima ćete uspjeti mjeriti vlastita poboljšanja. Sve to zajedno će voditi do velike promjene!


Prestanite s multitaskingom


Jedan od mitova modernog doba je multitasking, što označava praksu obavljanja više od jednog zadatka u isto vrijeme kako bi se svi obavili što je brže moguće. U praksi međutim to rijetko kada funkcionira istinskom produktivnošću a više mentalnim umorom.


Osim toga, multitasking usporava čitav radni proces jer ćete izgubiti podosta vremena na korekcije. Bolje je stoga usredotočiti se na jedan zadatak koliko god to fokusirano možete.