
Foto: Pexels
Iako strogih pravila nema, postoje određene stvari i smjernice koje će vaš pladanj odvesti na iduću razinu
povezane vijesti
Daleko smo došli od serviranja suhomesnatih proizvoda i tvrdih sireva na demode tanjure.
Ono što ih je zamijenilo su estetski impresivni i pomno promišljeni ‘charcuterie’ pladnjevi, koji osvajaju kako izgledom tako i okusom!
Inače, charcuterie je francuski izraz za ‘umijeće pripremanja mesa’, ali danas je to postao sinonim za drvene pladnjeve prepune suhomesnatih proizvoda, sireva i ukusnih dodataka kao što su krekeri, tostovi, umaci i slično.
Iako strogih pravila nema, postoje određene stvari i smjernice koje će vaš pladanj odvesti na iduću razinu, a donosimo ih u nastavku!
Pladanj je bitan!
Izbor pladnja za posluživanje važan je primarno zbog količine hrane koju želite poslužiti. Ako se radi o hrani za veći broj ljudi, posluživanje na malom pladnju neće ići na ruku estetici i funkcionalnosti, tako da je logična smjernica – što veća količina pladnje, veći pladanj.
Kombinirajte okuse i teksture sireva
Odaberite najmanje dva do tri sira iz različitih kategorija. To znači da miješate sireve prema čvrstoći, odnosno teksturi i okusu za širok.
Slijedite preporučene mjere
Nepisano je pravilo po osobi poslužiti oko 50 g suhomesnatih proizvoda kako bi se izbjeglo bacanje ili nedostatak istih.
Također, kada su u pitanju naresci, poigrajte se s njihovom prezentacijom. Primjerice, možete ih poslužiti u obliku ruže!
Ne zaboravite na kruh
Iako su krekeri, tostevi i pereci sastavni dio charcuterie pladnja, ne zaboravite uz pladanj poslužiti i svježe narezan kruh. Dodatni savjet je na nekoliko ga minuta ubaciti u pećnicu prije posluživanja kako bi bio topao i hrskav.
Sezonsko voće i povrće paše odlično
Kako biste obogatili vaš pladanj, poslužite sezonsko voće, povrće i začinsko bilje, kako bi vaš pladanj postao bojom i aromom bogatiji i primamljiviji.
Raznolikost je ključ
Pri izradi charcuterie pladnja mogućnosti su beskrajne. Pladanj možete dodatno ukrasiti orašastim plodovima, džemovima, medom, maslinovim uljem i slično.