Korisni trikovi

6 čestih grešaka pri kupovini cipela zbog kojih pate stopala

Life

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Još jedna uobičajena zabluda je da su ulošci samo za osobe s problematičnim stopalima

Prve cipele kreirane su prije više tisuća godina kako bi zaštitile naša stopala. Iako se ovih dana ne moramo brinuti hoćemo li nagaziti zmije dok hodamo ulicom, vrijedi obratiti pažnju na određene karakteristike obuće kako ne bismo dodatno opteretili naše noge i novčanik.


Pronašli smo neke pogreške koje radimo u trgovini cipela i druge svakodnevne navike koje nam mogu oduzeti udobnost koju naša stopala zaslužuju.


Kupnja cipela ujutro


Vrijeme kada idete u kupovinu možda se čini nebitnim kada je u pitanju odabir idealnih cipela, ali je važnije nego što se čini. Stopala otiču tijekom dana, pa ako isprobate cipele ujutro, vjerojatno ćete kupiti par koji pristaje čvršće nego što želite.


Ne znate koju vrstu stopala imate


Vrlo je korisno znati koju vrstu stopala imate kako biste odabrali najudobnije cipele za sebe. Jednostavan trik da to saznate je da uronite nogu u vodu, a zatim stanete na list kartona.


Ako vidite da je označen puni otisak stopala, vjerojatno imate ravna stopala, pa je preporučljivo kupiti cipele koje sprječavaju da potplati idu prema unutra kada na njih zgazite.


S druge strane, ako imate jako izražen luk, vidjet ćete rupu u središtu otiska stopala, što znači da je bolje odabrati cipele koje imaju više jastučiće. Ako je središte otiska samo napola ispunjeno, to znači da imate normalno stopalo, piše Bright Side.


Mislite da su ulošci samo za liječenje problema sa stopalima


Još jedna uobičajena zabluda je da su ulošci samo za osobe s problematičnim stopalima. Uostalom, ako tijekom dana morate dugo stajati, gel jastučići mogu biti veliko olakšanje. Međutim, umetci za pete daju vam dodatnu amortizaciju, što je vrlo zgodno kada vam se koža s godinama stanji.


Nosite iste cipele za sve prigode, svaki dan


Svi imamo omiljeni par cipela, ali koliko god bile udobne, to ne znači da ih morate nositi cijelo vrijeme. To može izgledati više kao modna izjava nego bilo što drugo, ali zapravo nema nikakve veze sa stilom. Dobro je mijenjati cipele svaki drugi dan kako bi se znoj osušio. Također, svakodnevno nošenje istog para istroši ista područja, posebno unutrašnjost i potplat, što može uzrokovati da nepravilno koračamo i samim tim, bole nas stopala.


Kupujete cipele bez obzira na materijal đona


Moramo paziti na potplat jer on igra važnu ulogu u našoj udobnosti. Kako bismo odabrali idealnu obuću, moramo voditi računa o tome kako je namjeravamo koristiti. Primjerice, sportska obuća mora biti fleksibilna i otporna na udarce, a ako odaberemo gumeni potplat, zimi neće biti savitljiva.


Imajući to na umu, objašnjavamo kako identificirati neke materijale:


Kožni potplati su mekani i sjajni. Osim toga, daju glasan zvuk kada ih kucnete kažiprstom.


Gumeni potplati su mat boje i jedva da puštaju zvuk kada ih dodirnete prstom.


Poliuretanski potplati se savijaju bez poteškoća i ruka ne klizi kada ga pregazite.


Isprobavanje samo jedne cipele


Naše tijelo nije simetrično. Uobičajeno je da je jedno stopalo nešto veće od drugog, pa je važno isprobati cipele na obje noge kako biste bili sigurni da su vam cipele ugodne i za veće i za manje stopalo.