Loše ocjene, nedisciplinirano ponašanje...

Izazovi roditeljstva: 5 ohrabrenja da nikada ne odustanete od svoje djece

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Bez obzira koliko stvari izgledale loše ili koliko je velika bila borba, uspješni i zadovoljni ljudi nikada ne odustaju od borbe niti jedni od drugih.Loše ocjene, nedisciplinirano ponašanje, zlouporaba opojnih sredstava, sve vrste medicinskih i psiholoških problema, izlasci, stavovi … to su samo vrh ledenog brijega potencijalne zamke u roditeljstvu. Nije izlet biti roditelj. Čak i u najidealnijim situacijama i dalje brinemo za svoju djecu i uvijek ćemo. Međutim, profesionalci nikada ne odustaju od svoje djece ni pod kojim okolnostima. Nalaze način.


Evo 5 poticaja da nikada ne odustanete od svoje djece.


Vjerovanje u njih je vrijedno


Svijet je ispunjen pričama o uspjehu koje su započele tako što je samo jedna osoba vjerovala u ono za što je druga sposobna. Oprostite na često korištenom klišeju, ali nemojte prestati vjerovati u svoje dijete. Svi imamo jedinstvene talente koji su upravo ono što svijetu treba. Zato se držite svog djeteta sve dok ne otkrije tko je. Ako odustanete od njih, najvjerojatnije će i oni odustati. Vaše dijete je dar svijetu. Čekajte ih. Doći će njihovo vrijeme.


Ustrajnost se isplati
Iskušenja problematičnog djeteta mogu biti nevjerojatno frustrirajuća, a situacije mogu postati krajnje depresivne. No, napredak je uvijek mogao biti na sljedećem zavoju. Uložili ste toliko svog vremena, srca i cijelog bića. Ne odustajte sada. Ustrajte s odlučnim duhom da biste osvojili budućnost. Djeca jake volje vrlo dobro mogu prerasti u vođu koji nije sklon raditi ono što je popularno, ali ono što je ispravno.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Možda postoji valjani uzrok


Mnoga djeca i roditelji godinama pate samo da bi kasnije saznali da su ponašanje i postignuća njihova djeteta posljedica brojnih poremećaja. Disleksija, hiperleksija, anksioznost, poremećaji ponašanja i popis se može nastaviti. Neke stvari jednostavno ne mogu popraviti roditeljske ljubavi i potrebna im je pomoć izvana. Dobra vijest je da su gotovo svi poremećaji izlječivi, a neki su čak i ispravljivi. Po potrebi razgovarajte s pouzdanim stručnjakom, preporučuje All Proud Dad.


Promjena okruženja može pomoći


Kakve je prirode okruženje u kojem vaše dijete provodi većinu svog vremena? Postoji li napetost u kući? Postoje li u susjedstvu elementi s negativnim utjecajem? Kakva je njihova škola? Okruženja kojima je vaše dijete izloženo stalno oblikuju njegovo ponašanje. U skladu s roditeljskim sposobnostima, moramo učiniti sve što možemo kako bismo svojoj djeci osigurali što stabilnije okruženje. Pažljivo ih slušajte i promatrajte. Što vidite i čujete iz okruženja vašeg djeteta? Možda je promjena samo ono što je potrebno i može biti predah i izvor ohrabrenja za cijelu vašu obitelj.


Držite se nade


Život je nada u bolje sutra. Težeći onome što može biti. Težeći tome tko možemo postati i kamo možemo otići. Vječno se nadajte da Bog voli vašu djecu čak i više od vas i da samo traži da date sve od sebe. To je sve što možete učiniti. Djeca su dugoročno ulaganje čije najbolje dividende možda neće dati desetljeća. Samo imajre vjere i strpljenja. Dan po dan.