Ne očekujete

5 nuspojava jedne od popularnijih namirnica koje bi vam mogle narušiti zdravlje

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Jeste li znali da luk također može imati vrlo česte nuspojave?

Luk je glavna namirnica u mnogim kuhinjama diljem svijeta, ali jeste li znali da može imati i nuspojave koje niste mogli zamisliti?


Kada počnete kuhati dobro jelo, često je prvi sastojak upravo nasjeckani luk.


Međutim, nažalost, osobito ako ga imate naviku često dodavati u svoju prehranu, a osobito ako je sirov – mogao bi uzrokovati jednu od ovih nuspojava:


1. Alergije


Može li i luk izazvati alergijske reakcije? Luk je dio obitelji Liliaceae, kao i češnjak, šparoge i poriluk.


Prevelika konzumacija luka može pojačati alergijske reakcije na povrće iz cijele skupine Liliaceae, pa ako već znate da imate alergiju na ovo drugo povrće, čuvajte se i luka.


2. Bolovi u trbuhu


Postoji više namirnica koje mogu izazvati želučani refluks ili žgaravicu, a luk je jedna od njih.


Oni koji već imaju osjetljivija crijeva mogli bi razmisliti o potpunom izbjegavanju ovog povrća, odlučivši se za druge vrste manje teških aroma.


3. Pečenje u očima


Ako ste ikada nasjeckali, narezali luk, znat ćete da je plač tijekom pripreme vrlo uobičajen. Krivac ovog fenomena je sumporni metabolit koji luk ispušta kada mu se slome stanične stijenke.


Kada ovaj oblik metabolita dospije u vaše oči, može izazvati iritaciju i, u obrani, dovesti do suznih očiju. Problem je što u dodiru sa suzama oslobađanje plinova dovodi do stvaranja sumporne kiseline. Tako će vas oči još više peći.


U stvari, ovaj metabolit se oslobađa samo kada su stanične stijenke luka razbijene. Rješenje bi stoga moglo biti korištenje oštrijeg noža ili alternativnog alata.


4. Iritabilno crijevo


Sindrom iritabilnog crijeva pojačavaju određene vrste hrane koja sadrži elemente koji su teško probavljivi.


Luk je dio ovih namirnica i, ako se konzumira u velikim količinama, pogoršava simptome iritabilnog crijeva.


5. Zadah iz usta


Završavamo s jednom od najpoznatijih nuspojava od svih: halitozom – koja se također obično naziva loš zadah.


Konzumacija luka doista ima kratkoročni učinak na kvalitetu daha – tako da nije razlog za brigu, ali u slučaju da imate spoj ili poslovni sastanak, izbjegavajte luk.