Svi aspekti

4 znaka koja sugeriraju da traume iz prošlosti utječu na vašu trenutnu vezu

Sanda Milinković

Foto: Pexels

Foto: Pexels

"Vaša prošla iskustva vas možda koče da se u vezama pokažete u najboljem izdanju, ali NE MORA tako ostati!”, kaže terapeutkinja za traumu i odnose

Proživljavanje uznemirujućih događaja tijekom djetinjstva moglo bi dovesti do stalnog osjećaja stresa, straha i izdaje, što uvelike može utjecati na vaše odnose s partnerom.


Elaine Evans, terapeutkinja za traumu i odnose, na svom je Instagram profilu pričala o tome kako traume iz prošlih života mogu utjecati na vaše trenutne veze.


“Vaša prošla iskustva vas možda koče da se u vezama pokažete u najboljem izdanju, ali NE MORA tako ostati!” napisala je u opisu svoje objave.Znakovi da prošle traume utječu na vašu vezu


  • Nedostatak povjerenja: ljudi koji se suočavaju s prošlim traumama teško vjeruju svojim partnerima. Postavljanje granica ili napuštanje veze ponašanja su koja nastaju zbog nedostatka povjerenja u vezi.
  • Nerealna očekivanja: vaše traume iz prošlosti mogle bi dovesti do nerealnih očekivanja od vašeg partnera što bi moglo ugroziti vašu vezu. To bi moglo dovesti i do brojnih rasprava s vašim partnerom. Neispunjena očekivanja u vezi mogu izazvati osjećaj tjeskobe.
  • Problemi s pretjeranim razmišljanjem: mnoge veze završe zbog problema s pretjeranim razmišljanjem. Takav način razmišljanja o svemu i svačemu počinje tijekom djetinjstva, ako se osoba osjeća zanemareno, odbačeno ili boravi u zlostavljačkom okruženju.
  • Potreba za previše pažnje: mogli biste se stalno osjećati privrženo i tražiti stalno uvjeravanje i potvrđivanje od strane partnera, čak i ako vaša veza ide sasvim glatko. Zbog toga bi vaš partner mogao biti razdražen.

Elaine je u jednom od svojih postova napisala: “Kada izbjegnemo liječenje traume, dogodi se nekoliko stvari: samopoštovanje ostaje nisko, a veze postaju iscrpljujuće iskustvo bilo pokušaja da budemo dovoljni ili pokušaja da ne budemo s nekim tko previše traži – emocije nas često pobjeđuju, što dovodi do propalih veza ili samosabotiranja ”


  • Faktor ljubomore: iako bi malo ljubomore u vezi moglo biti dobro, traume iz prošlosti kod osobe mogu vrlo lako izazvati osjećaj izraženije ljubomore. Osoba bi u takvoj situaciji zahtijevala partnerovo vrijeme i pažnju cijelo vrijeme.
  • Negativna percepcija: traume utječu na način na koji vidimo svijet, uključujući našeg partnera. Traumatična osoba uvijek može imati negativne misli o svom partneru što bi moglo omesti njihov odnos.
  • Nedostatak interesa: jedan od najčešćih znakova prošlih trauma je da osoba gubi interes za obavljanje zabavnih aktivnosti sa svojim partnerom, uključujući seks.